Luceafărul poeziei românești, poetul de geniu al culturii noastre, Mihai Eminescu rămâne cel mai important reper liric. Nu puțini sunt românii care citesc frecvent poezii de Mihai Eminescu și rețin pe de rost cele mai frumoase strofe din poemele lui de dragoste, din sonete sau din poeziile istorice.
”Luceafărul”, ”Sara pe deal”, ”Ce te legeni…”, ”Mai am un singur dor” sau ”Scrisoarea a III-a” se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite poezii de Mihai Eminescu, pe care le studiem la școală și care ne lasă o amprentă puternică în suflet.
În toate poemele sale, amprena poetului de geniu imprimă emoții puternice și o trăire profundă a principiilor și ideilor după care s-a ghidat întreaga viață.
Biografie literară pe scurt
Mihai Eminescu a debutat literar în anul 1866, cu poezia ”La mormântul lui Aron Pumnul”, închinată profesorului său, pe care a semnat-o M. Eminoviciu. Ulterior, a trimis la revista ”Familia” o serie de poezii care au fost apreciate și publicate de Iosif Vulcan. Între acestea, menționăm ”De-aş avea…”, ”Din străinătate”, ”La Bucovina” sau ”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.
În 1868 a scris romanul „Geniu pustiu”, rămas neterminat şi apărut postum, iar în 1870 începe să colaboreze la revista ieşeană ”Convorbiri literare”, unde i se publică diverse poezii precum ”Epigonii”, ”Mortua est”, ”Floare albastră”, ”Împărat şi proletar”, ”O rămâi”, ”Revedere”, primele patru ”Scrisori” (”Scrisoarea V” fiind publicată postum -1890), ”Sara pe deal”, ”La steaua” ş.a. În 1883 apărea, în ”Almanahul Societăţii economice social-literare ‘România jună’ din Viena”, poemul ”Luceafărul”, reprodus apoi şi în paginile ”Convorbirilor literare”.
Singurul volum de poezii tipărit în timpul vieţii lui Eminescu a apărut la 21 decembrie 1883, cu o prefaţă semnată de Titu Maiorescu. Poetul se afla la acea vreme internat într-un sanatoriu din Germania, după ce au apărut primele semne ale bolii.