Descoperă 12 cupluri celebre din literatura care întruchipează pasiunea, romantismul, dragostea pură și unică, dar și puterea de sacrificiu. Ele vor rămâne pentru totdeauna în conștiința cititorilor drept simboluri ale iubirii, indiferent de vremuri.
Romeo și Julieta, Paris și Elena, Elisabeth și Darcy, Scarlett și Rhet sunt cupluri celebre în literatură la care ne referim de fiecare dată când amitim de savoarea epocilor trecute și de romantismul de altădată.
Lor li se adaugă cupluri la fel de îndrăgostite și pasionale din literatura modernă precum Peeta Katniss din ”Jocurile foamei”.
Iată o listă de cupluri celebre din literatura, din cele mai vechi timpuri până azi.
Cupluri celebre din literatura antică până în vremea romantică
1. Tristan și Isolda
O poveste de dragoste cu parfum de legendă, din vremea regelui Arthur, urmărește pasiunea neîmplinită a unor tineri care își sacrifică dragostea pentru statutul lor social. Isolda, fiica regelui Irlandei, este promisă drept soție regelui Mark din Cornwell pentru a întări legăturile politice dintre cele două ținuturi. Cel care este trimis să aducă viitoarea mireasă în Cornwell este Tristan, nepotul chipeș al regelui Mark, care îi fură pentru totdeauna inima frumoasei Isolda.
Tristan plănuiește să fugă în lume cu aleasa inimii sale, dar Isolda rămâne puternică asupra deciziei sale și se căsătorește cu regele Mark. Mult mai târziu, legătura dintre cei doi tineri este dată în vileag, iar Tristan este nevoit să plece în Britania, unde se căsătorește cu Iseult, însă nu consumă căsătoria. Inima lui era pentru totdeauna legată de frumoasa Isolda. Și amândoi vor sfârși într-un mod dramatic, răpuși de neputința de a-și împlini dragostea.
2. Paris și Elena – Iliada lui Homer
Cei doi tineri au dat naștere unei povești fabuloase din mitologia greacă. Iubirea lor este descrisă în Iliada lui Homer și stă la baza unuia dintre cele mai sângeroase războaie grecești în care cetatea Troia este învinsă și cucerită.
Elena era căsătorită cu regele Menelau al Spartei, iar legenda spune că era de o frumusețe zeiască, încât mulți bărbați își puneau viața în joc pentru o simplă privire de-a ei. Paris, fiul regelui Priam din Troia, a avut îndrăzneala de a-i fura inima. Când Paris s-a convins că și Elena este îndrăgostită de el, a răpit-o din Sparta și s-a refugiat între zidurile puternice ale cetății Troia.
Spartanii, împreună cu aliații lor, au pornit un război dur împotriva Troiei pe care nu o mai învinsese nimeni până atunci. Luptele au durat luni de zile, până când spartanii au reușit să intre în cetatea bine păzită folosind un șiretlic, celebrul cal troian.
Despre Elena, Homer nu ne mai spune nimic. Nu se știe dacă s-a întors la regele Menelau sau dacă a reușit să fugă departe de răzbunarea soțului ei.
3. Romeo și Julieta de William Shakespeare
Cel mai cunoscut cuplu de îndrăgostiți din întrega literatură universală, tinerii din Verona sunt simboluri ale iubirii, pasiunii, tinereții năvalnice și sacrificiului suprem. Atât de puternică era dragostea dintre cei doi tineri, despărțiți de ura dintre familiile lor, încât preferă să își dea viața unul pentru celălalt și să plece pe lumea cealaltă unde, poate, sufletele lor aveau să se unească.
Romeo și Julieta constituie cel mai puternic și impresionant dintre marile cupluri celebre din literatură. În pofida finalului abrupt pe care îl are povestea lor, caracterele celor doi tineri sunt atât de bine creionate și definite, încât au devenit cu adevărat simboluri ale iubirii eterne.
4. Marc Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Inspirată din istorie, povestea împăratului roman și a Cleopatrei, regina ultimului regat ptolemaic din Egipt, se transformă într-o tragedie romantică sub penelul marelui dramaturg englez. Încurajat de ofițerii săi să continue relația cu Cleopatra pentru a controla Egiptul, Marc Antoniu se îndrăgostește de ea până la moarte.
În piesa lui Shakespeare, cei doi au parte de un final tragic. Înșelat că iubita lui soție ar fi murit, Marc Antoniu se sinucide în timpul luptelor cu Octavian, cel care avea să îi ia locul pe tronul imperiului. Iar Cleopatra se sinucide și ea când află de moartea lui Antoniu, fără să mai țină cont de copiii ei, de statutul și de obligațiile pe care le avea față de popor.
5. Jane Eyre și Edward Rochester de Charlote Bronte
Educată la internat cu reguli stricte, Jane Eyre are o personalitate aparte, puternică și delicată în același timp, romantică și afectuoasă, care îl cucerește pe insensibilul domn Rochester. Jane ajunge guvernantă și profesoară de franceză în casa acestuia și îl cucerește fără să vrea. Dar tocmai în ziua nunții ei, află că Rochester era deja căsătorit. Jane nu are altă soluție decât să plece.
După ani de zile, ea se întoarce și îl caută pe singurul bărbat pe care îl iubise. Casa acestuia fusese mistuită de un incediu, soția îi murise, iar el rămăsese orb. Îndurerată de tragedia prin care a trecut Edward, Jane rămâne alături de el, iar dragostea lor renaște…. din cenușă. Cei doi vor rămâne unul dintre cele mai controversate cupluri celebre din literatura universală.
6. Elizabeth și Darcy, în viziunea lui Jane Austen
Elizabeth Bennet provine dintr-o familie săracă, dar este bine educată, este instruită și cultivată și știe că singura ei șansă este să găsească un bărbat cu posibilități financiare. Darcy are rădăcini nobile, este bogat și suspus, iar ideea de a se căsători cu o femeie modestă din popor este inacceptabilă pentru cei mai mulți dintre amicii lui. În pofida tuturor constrângerilor și prejudecăților, cei doi tineri din romanul ”Mândrie și prejudecată”, se îndrăgostesc și luptă amândoi pentru a rămâne împreună.
7. Scarlett și Rhett – Pe Aripile Vântului de Margaret Mitchell
O fată frumoasă din Sud, răsfățată, egoistă și obișnuită să fie mereu admirată, Scarlett îl întâlnește pe Rhett Butler, un bărbat matur, hotărât și deloc impresionat de farmecele domnișoarei. Povestea lor de dragoste, pe fondul Războiului civil din America, are numeroase suișuri și coborâșuri.
Amândoi trec prin momente dramatice care îi ajută să se maturizeze și să înțeleagă mai bine transformările din jurul lor. În cele din urmă, Scarlett și Rhett își dau seama că sunt făcuți unul pentru celălalt, iar viața lor poate fi cu adevărat frumoasă la Tara, domeniul iubit al tinerei sudiste.
Povestea celor doi îndrăgostiți americani a stat și la baza mai multor filme de dragoste pe care merită să le vezi măcar odată în viață.
8. Maestrul și Margareta – de Mihail Bulgakov
O altă pereche care a cucerit un loc de top între aceste cupluri celebre din literatură o constituie personajele acestei cărți fantasy, cu multă satiră, cu mult dramatism și mister. Maestrul ajunge în pragul nebuniei după ce opera vieții lui, închinată lui Iisus și lui Pilat din Pont, este respinsă de contemporani. El dă foc scrierilor sale de-o viață, se retrage din lume și riscă să își piardă mințile.
Ea, Margareta, îl iubește nespus și este gata să promite orice diavolului numai pentru a-l salva pe el de la nebunie.
Cupluri celebre din literatura modernă
9. Jay și Daisy – Marele Gatsby de Scott Fitzgerald
Tânărul Jay renunță la facultate pentru viața opulentă pe care i-o oferă noul statut de gangster. Traficul cu droguri îl îmbogățește peste noapte și viața lui devine un iureș de petreceri luxuriante, femei superbe și experiențe inedite. Viața pare să îi ofere totul, mai puțin dragoste. Pentru că Jay tânjește după femeia de care se îndrăgostise din adolescență, dar care acum era căsătorită. Iubirea lui este devoratoare și face totul pentru a relua legătura cu Daisy Buchanan. Relația lor devine tot mai strânsă, cu toate acestea Daisy ezită să își părăsească soțul bogat și copiii pentru a începe o viață nouă cu Jay.
Lucrurile se precipită, în scenă intră în scenă amanta lui Tom Buchanan, soțul lui Daisy, care este accidentată mortal cu mașina chiar de Daisy. Soțul victimei, convins fiind că la volanul mașinii fusese Gatsby, sosește la casa acestuia, îl împușcă și se sinucide. Din viața fabuloasă la care visase marele Gatsby nu mai rămâne nimic. Soții Buchanan pleacă să își reclădească viața în altă parte, iar Jay este condus pe ultimul drum de tatăl lui, de un bețiv și de Nick, naratorul întregii povești.
10. Ela şi Ştefan Gheorghidiu – Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu
Romanul celebru al lui Camil Petrescu creionează iubirea ideală a unui tânăr student la filosofie care își transformă iubita într-un simbol al vieții, într-un vis ideal pentru care este capabil de orice, inclusiv de crimă. Doar războiul îl vindecă de pasiunea posesivă și bolnăvicioasă pe care o are pentru Ela și tot războiul îl va ajuta să devină cu adevărat matur și responsabil pentru faptele sale.
11. Peeta și Katniss – Jocurile foameni de Suzanne Collins
Acțiunea din Jocurile foamei are loc într-un viitor postapocaliptic, în ținutul Panem, aflat pe ruinele unui continet cunoscut odată drept America de Nord. Aici aveau loc așa numitele Jocuri ale Foamei, în care 24 de adolescenți trebuie să se lupte pe viață și pe moarte pentru supraviețuire.
De la niște străini care intră într-o competiție periculoasă pe viață și pe moarte, Peeta și Katniss ajung să fie prieteni, iar prietenia lor nesigură se transformă, treptat, în dragoste. Chiar dacă trebuiau să fie dușmani, prietenia și dragostea lor supraviețuiește celor mai grele experiențe și devine din ce în ce mai puternică.
12. Claire și James – Călătoarea de Diana Gabaldon
Călătoarea este un roman de dragoste istoric ce evocă impresionant ținutul și legendele Scoției. Cartea prezintă o poveste romantică între doi oameni care, deși aparțin unor perioade diferite, se pot regăsi oricând prin atâtea lucruri pe care le au în comun și dezvoltă o legătură atât de puternică încât nimeni și nimic nu o poate rupe.
În 1945, Claire Randall descoperă o stâncă magică, într-un loc misterios din Scoția, care o va teleporta în anul 1743. Trezindu-se în alt secol, va fi nevoită să înfrunte primejdii și conspirații care îi pun în pericol viața, însă destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Fraser. Între cei doi se înfiripă o dragoste puternică și pasională care trece dincolo de spațiu și timp.