Mark Manson, autorul cărții „Arta subtilă a nepăsării”, are o abordare neconvențională în ceea ce privește dezvoltarea personală, prin concentrarea pe negativ. Scriitorul a propus 5 idei simple care îți pot schimba viața
Un nou an, o nouă oportunitate să reconfigurăm traseul spre atingerea celor mai nebunești obiective ale noastre, de la care, în anul precedent, ne-am abătut din varii motive.
5 idei simple și neconvenționale care îți pot schimba viața
Autorul bestsellerului „Arta subtilă a nepăsării”, Mark Manson, este de părere că ne simțim bine atunci când devenim buni la a ne simți rău.
„Și voi puteți trăi o viață mai satisfăcătoare și mai plină de sens uitând de fericire și acceptând că tot ce are semnificație în viață necesită sacrificiu și efort”, mărturisește autorul.
Oamenii sunt nașpa – încearcă să fii mai puțin nașpa
Abordarea negativă a lui Mark Manson recunoaște că oamenii sunt creaturi profund defecte. Fiecare dintre noi este părtinitor față de propriile sale dorințe și față de grupurile cu care se identifică, în timp ce suntem profund împotriva altor grupuri și dorințelor lor.
Tot ceea ce este bun în lume nu a apărut din satisfacerea impulsurilor și dorințelor noastre, ci din depășirea celor mai josnice dintre ele. Deseori suntem incredibil de preocupați de cât de corect sau greșit este ce fac ceilalți. Oare n-ar fi mai bine să ne întoarcem atenția către noi și către ceea ce putem îmbunătăți la noi?
Durerea este inevitabilă – suferința este opțională
Cercetările asupra fericirii arată că toți suntem ușor nemulțumiți tot timpul, indiferent de venit, gen sau stare civilă. Cu toate acestea, nemulțumirea oamenilor are avantaje evolutive, deoarece ne motivează să vrem mai mult.
Deși se simte grozav să fii fericit tot timpul, ca strategie evolutivă este un lucru teribil. Oamenii fericiți tot timpul ar fi stat degeaba toată ziua și ar fi ajuns mâncare de tigri.
Citește și: Un tânăr a murit după ce a mușcat de câteva ori dintr-o felie de pizza. Ce conținea preparatul
Toate lucrurile în care crezi te vor dezamăgi la un moment dat – asta te va ajuta să te dezvolți
În funcție de sensul pe care vrem să-l dăm vieții noastre, vom genera povești care ajută la informarea și determinarea acțiunilor noastre viitoare. Ulterior, devenim atașați emoțional de aceste povești, tratându-le ca extensii ale noastre. Ne protejăm și ne promovăm poveștile. Ne luptăm și ne certăm pentru ele.
Convingerile noastre sunt o iluzie. Trebuie să ne permitem să renunțăm la credințele noastre, să rămânem deschiși la nou și să ne adaptăm constant.
Nu meriți fericire – nu meriți nimic
Fiecare dintre noi este personajul negativ din povestea cuiva, deși, din cauza prejudecăților noastre, avem impresia că suntem persoane bune. Această idee de „a merita” este complet subiectivă, în timp ce durerea este obiectivă, universală și constantă. Ideea că „merităm” ceva anume alimentează războaiele, crima și ura.
Fericirea nu este rară, dar demnitatea da. Alege demnitatea. Și uită de ideea de a merita.
Citește și: De ce nu este bine să bei cafea dimineața, imediat după trezire. Avertismentul specialiștilor
Tot ceea ce iubești va dispărea într-o zi – acest lucru dă sens vieții
Cu toții trecem prin pierderi. Pierderea celor dragi. Pierderea versiunilor noastre din trecut. Pierderea convingerilor noastre. Această pierdere va fi inevitabil dureroasă. Dar există și o frumusețe în această pierdere. Pentru că durerea care vine din pierdere ne amintește de semnificația și importanța de a fi trăit.
Foto: Shutterstock.com
Ultima modificare ianuarie 10, 2024 4:41 pm