Statul la soare poate deveni foarte repede o activitate plictisitoare. Aşa că pe lângă un meci de volei în apă sau un joc de cărţi cu prietenii, ţi-am pregătit şi o listă cu opt cărti
…incitante, pe care să le savurezi cu un cocktail răcoros.
Dansatoarea de Kabuki – Sawako Ariyoshi
Una dintre cele mai importante voci literare ale Japoniei postbelice, Sawako Ariyoshi reînvie povestea adevărată a dansatoarei Okuni din Izumo, creatoarea teatrului Kabuki.
În Japonia secolului al XVI-lea, Okuni este o kabuki („destrăbălată”), venită de la ţară şi care îşi află vocaţia în dans. Dansul o va purta spre Kyoto şi Edo, dansul îi va deschide drumul spre inima bărbaţilor, spre palatele samurailor şi ale concubinelor imperiale.
Într-un roman emoţionant – în acelaşi timp poveste de dragoste şi evocare a unei epoci glorioase şi sângeroase din istoria Ţării Soarelui Răsare -, Sawako Ariyoshi reuşeşte, în Dansatoarea de Kabuki, să dea viaţă unei figuri legendare a Japoniei.
Dacă preferi o lectură mai serioasă, îţi recomandăm cartea autobiografică a lui Józsa Márta, care nu este altceva decât o rememorare a epocii comuniste prin ochii unei fetiţe de origine maghiară care se maturizează prematur.
„Bunicuţa pierdută” este o carte autobiografică în care scriitoarea din Cluj povesteşte cu ironie, umor şi farmec cinic despre „schizofrenia ceauşismului” şi lumea interzisă pe care nu o cunosc decât cei care au trăit acei ani.
Cartea se găseşte la editura Curtea Veche, în colecţia „Inedit”.
Împărtăşite de unul dintre cei mai populari scriitori ruşi ai momentului, cele două lecturi halucinante şi amuzante deopotrivă te introduc într-un univers fantastic, haotic şi intens ca trăire.
Un profesor nebun inventează o rază de lumină, pe care o numeşte „raza vieţii”. Printr-un accident, profesorul induce lumea într-un coşmar SF populat de struţi gigantici şi reptile uriaşe. În „Diavoliada”, un mediocru angajat al registraturii se trezeşte prins, ca într-o poveste kafkiana, in iţele unui coşmar birocratic. Ambele personaje au in comun lupta acerbă cu sistemul.
Comoara grecilor – Irving Stone
Autorul bestsellerului „Agonie si extaz” lasă cititorilor săi o adevărată comoară prin această carte. Romanul evocă povestea frumoasă şi plină de sensibilitate a doi oameni pe care dragostea îi face mai puternici.
Dupa o tinereţe aventuroasă, Heinrich Schliemann, un milionar la patruzeci şi şapte de ani, vrea să îşi îndeplinească visul, acela de a descoperi Troia. Convins că poate găsi cetatea urmând descrierile lui Homer din epopeea „Iliada”, el pleacă hotărât să îşi găsească o soţie grecoaică.
Vezi ce alte lecturi frumoase îţi recomandăm pentru această vară.
Arhipelagul insomniei – António Lobo Antunes
Unul dintre cei mai apreciaţi scriitori portughezi, António L. Antunes îţi propune o lectură emoţionantă, dramatică şi încordată, dar tămăduitoare pentru oricine o cuprinde în mână.
O moşie prosperă, condusă de un patriarh temut de toţi, dar neiubit de nimeni, un conac cu ziduri solide, care vor fi măcinate însă de singurătate, în mijlocul câmpiilor mănoase din Alentejo se desfăşoară tragedia unei familii.
Un autist, fratele lui – care îi este rival, deoarece bunicul îl consideră unicul moştenitor al proprietăţii -, tatăl lor, caracter slab, şi bunicul, fire dominatoare şi despotică, sunt cele trei generaţii care trăiesc aici.