Microbii care se găsesc în locuințe te pot îmbolnăvi, de aceea este bine să știi care sunt părțile din casă care au nevoie de mai multă atenție când faci curățenie.
Cei mai mulți oameni au impresia că toaleta este cel mai murdar loc din casă, însă lucrurile nu stau deloc așa. Sunt alte părți care reprezintă adevărate surse de viruși și bacterii.
Covoarele
Covoarele pot fi de 4.000 de ori mai murdare decât closetul, potrivit specialiștilor citați de myilifestyle.com. Apa minerală te ajută să le cureți și să scoți petele de pe ele. Eficient este și bicarbonatul de sodiu, mai ales dacă s-a impregnat un miros înțepător în fibre.
Tejgheaua din bucătărie
Tejgheaua din bucătărie este plină de mucegai și bacterii coliforme, așa că trebuie să o cureți cât mai des. De câte ori pui ceva pe ea, mai ales carne, dezinfecteaz-o cu apă și clor.
Aparatul de cafea
Microorganismele preferă locurile umede și întunecate, precum aparatele de cafea. Acestea pot conține mucegai, ciuperci și bacterii coliforme, așa că trebuie să le cureți zilnic. Dacă ai un filtru de cafea, de exemplu, adaugă patru căni de oțet în rezervor și lasă-l să acționeze 30 de minute. Schimbă, apoi, apa de 2-3 ori, până când nu mai simți mirosul de oțet și îți poți prepara cafeaua preferată fără probleme.
Atingi de sute de ori butoanele aragazului, așa că nu este de mirare că sunt pline de bacterii. Cel mai bun mod de a le curăța este să le scoți, să le pui în apă fierbinte, amestecată cu detergent de vase, și să le speli bine măcar o dată pe săptămână. Și pe ele se pot forma colonii de bacterii coliforme, ciuperci și mucegai.
Dacă ai un animal de companie, ar trebui să ai mare grijă de jucăriile sale, pentru că pe ele pot apărea bacterii periculoase, precum stafilococul auriu. Spală-le cu apă și săpun, ba chiar și clor, dacă sunt foarte murdare.
Robinetele
Printre cele mai murdare locuri din casă se numără și robinetele. Dacă vrei să oprești răspândirea bacteriilor coliforme și a mucegaiului, curăță-le zilnic cu șervețele dezinfectante.
Recipientele pentru periuțele de dinți
Recipientele pentru periuțele de dinți sunt pline de bacterii, deoarece stau aproape de vasul de toaletă. De fiecare dată când tragi apa, milioane de bacterii se împrăștie prin toată baia. Poți preveni asta lăsând capacul în jos de fiecare dată. Recipientele pentru periuțele de dinți ar trebui spălate de cel puțin două ori pe săptămână.
Chiuveta din bucătărie
Chiuveta din bucătărie ar trebui curățată de două ori pe săptămână, de sus în jos, pentru a scăpa de bacteriile coliforme și mucegai. Adaugă un pic de clor într-un bol cu apă și toarnă amestecul pe scurgere, pentru a curăța și zona respectivă.