De cele mai multe ori intrăm într-o rutină și credem că anumite obiceiuri sunt corecte. Unele intră deja în categoria tradiții în bucătărie, cele mai multe se referă la produsele alimentare care se spală sub jet de apă rece.
Pentru sănătatea familiei tale continuă să citești sfaturile noastre legate de alimentele pe care ar trebui să nu le speli niciodată.
Regula generală era că orice produs alimentar poate fi acoperit de bacterii și virusuri care ne pot face rău. Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le ții departe de chiuvetă.
Carnea de pui nu se spală
Cele mai multe persoane spală carnea de pui înainte să o gătească, dar acest obicei este greșit.
În momentul în care speli carnea de pui în chiuvetă, sub jet de apă, apa care lovește puiul se infectează cu bacteriile de pe carne și sare peste tot, în toată bucătăria.
Una dintre cele mai frecvente bacterii care se găsește pe carnea de pui este Salmonella. Infectarea cu această bacterie duce la simptome neplăcute, diaree severă, febră și crampe abdominale. Perioada de incubație este de 12 – 72 ore și îmbolnăvirea durează 4 – 7 zile.
Bacteriile care trăiesc pe carnea de pui pot fi distruse la gătit, la temperaturi de peste 74 de grade Celsius.
Unele studii arată că 47% dintre persoanele care au acest obicei al spălării cărnii de pui se infectează cu Salmonella.
Ouăle nu se spală
Înainte de a fi procesate, ouăle au un înveliș natural numit cuticulă care împiedică pătrunderea bacteriilor prin coajă. Dacă nu speli ouăle, lași bariera naturală să protejeze oul. Deci, ouăle de țară, ouăle din producția proprie nu au nevoie de curățare dacă nu sunt depozitate în frigider, lângă alimente.
Comercianții sunt obligați de anumite reglementări pentru a curăța ouăle și de aceea ouăle pe care le găsești în magazine sunt deja curate.
Carnea de pește nu are nevoie de spălare
Asemenea puiului, carnea de pește nu trebuie spălată deoarece bacteriile de pe aceasta ajung pe suprafețele din bucătărie (chiuvetă, buretele de spălat, blatul din bucătărie etc).
Ce alimente trebuie să speli
Fructele și legumele cu coajă comestibilă (indiferent dacă sunt eco, organice sau bio)
Fructele și legumele fără coajă comestibilă (chiar dacă nu se consumă, coaja este)