Copenhaga, capitala eco

.

Andersen, Hamlet, vikingi – cam asta ştiam despre Danemarca înainte s-o vizitez. Să vezi însă ce-am descoperit.
Aş putea să mă prefac că eu conduc metroul – asta a fost a doua impresie legată de Copenhaga, capitala daneză, când am constatat că garniturile sunt telecomandate şi că te poţi aşeza fix în spatele parbrizului, să admiri galeriile luminate impecabil. Prima impresie o trăisem deja din avion, uitându-mă pe gemuleţ, pe când survolam fâşia de Mare Baltică dintre Danemarca şi Suedia şi mă minunam privind fermele de turbine eoliene, plasate direct în mare. Sunt cu zecile, dacă nu cu sutele şi produc o cincime din necesarul de energie al ţării. O cincime foarte „verde”, completată de o mulţime de soluţii hi-tech care îmbină designul cu economia de energie. De exemplu, piramidele din sticlă care apar din loc în loc pe trotuar, cu roluri multiple: te anunţă că te afli în preajma unei staţii de metrou şi asigură, concomitent, iluminarea parţial naturală a galeriei în zona staţiei. Şi mai sunt şi frumoase!

N-am urmat «cărarea»

Atracţiile turistice ale oraşului sunt toate frumoase însă: palatul Amalienborg, Opera, statuia Micii Sirene, Centrul de Design, Galeriile Illum, Christiania – Insula Hipioţilor. Mărturisesc cinstit că, dintre cele enumerate, singurele pe care le-am văzut   de departe – sunt Opera şi spinarea Micii Sirene. Dar am văzut altele, ce mi s-au părut mai interesante. Danemarca, la fel ca şi celelalte ţări scandinave, pare a fi într-o efervescenţă demografică; pretutindeni vezi numai copii. Drept pentru care multe atracţii turistice sunt pe gustul familiştilor. Şi eu eram în vacanţă cu familia, aşa că ãobiectiveleÓ noastre au fost: Bakken – cel mai mare parc de distracţii din Danemarca; Tivoli – cel mai vechi parc de distracţii din lume; Acvariul – locul unde poţi mângâia peştişorii şi puii de crab cu mâna ta şi unde vezi pe viu cum peştii piranha devorează prada oferită la masa de prânz. Şi neapărat grădina zoologică – tocmai a împlinit 150 de ani, oraşul e plin de reclame, iar cozile de la intrare sunt şi ele respectabile.
Pentru pasionaţii de istorie, recomand o vizită de o zi în orăşelul Roskilde, aflat la nici o oră distanţă cu trenul; poţi vizita catedrala unde se încoronează (şi se înmormântează) regii Danemarcei şi Muzeul Vikingilor. Cu excepţia vizitei la Roskilde, te poţi deplasa cu bicicleta în deplină siguranţă. Pistele sunt pretutindeni, foarte late, uneori mai aglomerate decât banda de maşini, iar doamnele cu fustă şi tocuri pe două roţi sau copiii de şcoală primară sunt apariţii obişnuite.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton