Când sunt Sânzienele, ziua în care „soarele strălucește mai frumos”

.
În fiecare an creștinii ortodocși serbează nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care l-a botezat pe Domnul Iisus Hristos în apa Iordanului. În calendarul popular, acestă sărbătoare este denumită Sânziene, în Ardeal, iar în Muntenia și Oltenia – Drăgaica.

Sânzienele se celebrează în fiecare an pe data de 24 iunie, marcând „înjumătățirea anului”. De asemenea se spune că în această zi „soarele strălucește mai frumos”.

Sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica) e legată de cultul recoltei, al vegetației și fecundității, păstrând în ea un amestec fascinant de creștinism, tradiție populară și magie.

Citește și: Sărbătoare pe 7 august. Creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Teodora de la Sihla

Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morții sfinților, ca ziua lor de naștere. Numai Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă; ei au privilegiul de a li se sărbători atât zămislirea (23 septembrie, 9 decembrie) și nașterea (8 septembrie, 24 iunie), cât și alte evenimente din viața lor (ca Bunavestire, Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul).

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la 24 iunie, se pare că a fost instituită după unii cercetători, spre a înlocui sărbătorile păgâne, cu caracter agricol sau naturist, din epoca solstițiului de vară (22-23 iunie).

Legenda Sânzienelor

Sărbătoarea Sânzienelor își are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui pentru că aceste personaje au fost adesea reprezentate de traci înlănțuite într-o horă care se învârtește amețitor.

Legendele românești spun că Sânzienele sunt niște fecioare foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Ele se prind în horă și dau puteri deosebite florilor și buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. În popor, se crede că în Noaptea Sânzienelor zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ.

Citește și: Sărbătoare mare pentru creștin-ortodocși! Pe 30 august îl prăznuim pe Sfântul Alexandru

Ele cântă și împart rod holdelor, femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolnavii, apără semănăturile de grindină. Dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, ele se supără, devenind surate bune cu Ielele sau cu Rusaliile (considerate a fi Zânele Rele).

Se spune că Sânzienele se răzbună pe femeile care nu țin sărbătoarea de 24 iunie, pocindu-le gura. Nici bărbații nu scapă ușor. Pe cei care au jurat strâmb vreodată sau au făcut alt rău îi așteaptă pedepse îngrozitoare, despre Sânziene știindu-se că sunt mari iubitoare de dreptate.

Sursă foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton