Când se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi în 2021

.
Când se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi în 2021? Acesta va fi celebrat pe 7 ianuarie. Iată care este explicația din spatele acestei date.

Creștinii ortodocși pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie, nu pe 25 decembrie. Motivul este calendarul iulian, care este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Trecerea la noul calendar s-a făcut de către Biserica Ortodoxă Română pe 1 octombrie 1924.

Calendarul pe rit vechi: cum a apărut el?

Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului din an: cel al egiptenilor (de 365 de zile) și cel al romanilor (de 355 de zile), după cum arată crestinortodox.ro. Problema era că anual rămânea o diferență de zece zile între cele două sisteme.

Ulterior, împăratul roman Iuliu Cezar a hotărât, în anul 46 î. Hr., a hotărât să îndrepte acea diferență. Astfel, s-a făcut trecerea la sistemul de calcul egiptean, care a fost botezat „calendarul iulian”. Acest calendar iulian a fost ulterior folosit de creștini timp de 15 secole.

Însă între calendarul iulian și cel solar există o diferență de 11 minute și 14 secunde, astfel încât după 330 de ani s-a ajuns la o diferență de trei zile, cel dintâi calendar fiind în urmă. În vremea primului Sinod Ecumenic, echinocțiul de primăvară avea loc în data de 21 martie în loc de 24 martie. Iar de atunci, Sinodul a luat ca punct de plecare pentru calcularea datei Paștelui ziua de 21 martie.

Ce biserici sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi

Ulterior, astronomii au observat că o dată la 123 de ani, echinocțiul de primăvară retrograda cu o zi. Tocmai de aceea, au propus conducătorilor Bisericii să îndrepte calendarul, astfel încât tabelele pascale să corespundă cu ziua lunii pline. Așadar, papa Grigorie al XIII-lea a făcut în data de 24 februarie 1582 o reformă prin care suprima zece zile din calendar – de atunci, calendarul a căpătat denumirea de „gregorian” sau „stil nou”.

În prezent, mai există biserici ortodoxe care încă funcționează pe rit vechi. Printre acestea se numără Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă și Biserica Sârbă, după cum arată Kanal D.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton