Apostolul este una dintre cele mai importante figuri religioase, mai cu seamă pentru români, fiind considerat ocrotitorul nostru. Când este Sfântul Andrei și care sunt tradițiile și obiceiurile legate de această zi.
Sfântul Andrei s-a născut în anul VI înaintea erei noastre, în orașul Bethsaida din Galileea, pe ţărmul lacului Ghenizaret, în nordul Israelului, și a fost fratele Sfântului Apostol Petru. Cei doi erau de profesie pescari pe Marea Galilee. Conform Evanghelie, înainte de a deveni Apostolul lui Iisus, Sfântul Andrei i-a fost ucenic lui Ioan Botezătorul.
Se spune despre el că ar fi fost primul discipol al lui Iisus, „Cel dintâi chemat”, și printre primii patru dintre apostolii preferați, alături de Petru, Ioan și Iacob. După Înălțarea lui Iisus, Sfântul Andrei a propovăduit Evanghelia în lume. A fost răstignit pe cruce în formă de X, într-o zi de 20 noiembrie, în orașul peloponesian Patras, lângă Corint. Iată când este Sfântul Andrei.
Când este Sfântul Andrei
Sfântul Andrei este prăznuit de credincioși în fiecare an, pe data de 30 noiembrie. În țara noastră, se spune că ar fi propovăduit cuvântul Domnului în zona Dobrogei. Peștera Sfântului Andrei și Pârâiașul Sfântului Andrei sunt considerate mărturii ale trecerii lui peste aceste meleaguri. Acestea se află în apropierea localităţii Ion Corvin din judeţul Constanţa, la aproximativ patru kilometri de şoseaua Constanţa – Ostrov.
Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul României și al altor unsprezece state și regiuni, cum ar fi Scoția (steagul scoțian reprezintă crucea Sfântului Andrei), Spania, Sicilia, Grecia, Rusia, Barbados, Georgia, Ucraina, Polonia, Malta și altele.
Noaptea Sfântului Andrei
Noaptea de Sfântul Andrei, dintre 29 și 30 noiembrie, are o semnificație aparte, fiind legată de multe superstiții și tradiții, cum ar fi apariția strigoilor, legarea de farmece și vrăji, ghicirea ursitului, protecția gospodăriilor și a animalelor.
Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei se deschid cerurile și animalele pot vorbi, dar cine le ascultă va muri. De asemenea, se crede faptul că Apostolul coboară și hrănește lupii, iar în ziua de 30 noiembrie aceștia se mișcă cu mai multă ușurință.
În ajunul sărbătorii, adică în noaptea de 29 noiembrie, se spune că ies strigoii, care sunt de fapt spiritele morților ce nu au reușit să treacă în lumea de dincolo. Conform credințelor populare, aceștia umblă atât pe pământ, cât și pe ape, și pot aduce boli și alte nenorociri asupra celor vii.
Aceasta este și noaptea când putem afla cum va fi vremea peste iarnă. Dacă afară este frumos, iarna va fi una ușoară, iar dacă este lună plină și cer înnorat sau vremea este rea, atunci iarna va fi una grea.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
Pentru a se feri de lupi sau strigoi, oamenii trebuie să aibă grijă și să respecte tradiția, pentru a-și proteja animalele și pe ei înșiși. Pentru a ține lupii departe, nu trebuie să facă treabă în casă sau la grajduri. De asemenea, când este Sfantul Andrei nu se fac pomeni şi nu se dă nimic cu împrumut.
Pentru a împiedica strigoii să intre în casă sau să le facă rău, în unele zone oamenii mănâncă usturoi, ung tocurilor ferestrelor și ușilor, topoarele, coarnele animalelor și acoperă hornul casei pentru ca spiritele malefice să nu poată intra, nu își piaptănă părul și ascund obiectele ascuțite.
Tot în noaptea de 29 noiembrie, se păzește usturoiul, alături de lumânări, tămâie, busuioc sau alte lucruri, în funcție de zonă. Acesta poate fi folosit de-a lungul anului pentru tratarea diverselor afecțiuni și pentru protecția de spiritele rele. Oamenii dau petreceri care țin până în zori de zi și dimineața duc usturoiul la biserică pentru a fi sfințit și semănat primăvara.
De ce e bine să pui o oglindă sub pernă de Sfântul Andrei
Noaptea Sfântului Andrei este așteptată cu interes de tinere, care își pot visa sau vedea ursitul. Fetele trebuie să mănânce turtă sărată, iar cel care îi va oferi în vis apă, acela va fi alesul. Sau să își pună sub cap 41 de boabe de grâu şi dacă visează că va veni cineva să îl ia, atunci se vor mărita curând. În unele zone, fetele merg noaptea la fântână pentru a vedea oglindit în apă chipul ursitului, conform Libertatea.ro.
Conform credințelor străvechi, ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână și privește intens în oglinda din fața ei. Se spune că în oglinda din spate i se reflectă scene din viitor și imaginea viitorului soț.
De asemenea, pentru a vedea chipului celui predestinat lor, fetele mai pot pune sub pernă un pieptene și o oglindă sau busuioc sfințit. La fel se întâmplă și dacă aruncă o verighetă sfințită într-un pahar cu apa neîncepută. Imaginea celui ursit va apărea în mijlocul inelului.
Sfântul Andrei sau Halloween-ul românesc
Legendele legate de această sărbătoare sunt foarte bogate și îl asociază pe Apostolul Andrei cu sărbătorirea Anului Nou dacic, păstrând și la noi puternice tradiţii precreştine. Se spune că lupii, care sunt simbolul civilizației dacice, au fost cei care i-au călăuzit pașii Sfântului Andrei prin ținutul Dobrogei, până la peștera în care s-a adăpostit. Totodată, steagul dacilor avea înfăţişarea unui balaur cu cap de lup.
Noaptea din ajunul sărbătorii este una în care hotarele dintre forțele malefice și cele benefice dispar, la fel și cele dintre lumea văzută și cea nevăzută. Pentru că spiritele rele pot veni pe tărâmul oamenilor, fiind distrugătoare și periculoase, iar oamenii urmează ritualuri care să le țină departe, noaptea de Sfântul Andrei mai este denumită și „Noaptea Strigoilor” sau „Halloween-ul românesc”.
Zi liberă de Sfântul Andrei
Pentru că este o sărbătoare extrem de importantă pentru români, această zi este considerată din 2012, sărbătoare legală în care nu se lucrează, după cum s-a stabilit în Codul Muncii. Anul acesta, ziua de 30 noiembrie este într-o vineri.
Cei care sunt totuși nevoiți să meargă la serviciu în această zi trebuie să știe că au dreptul, conform legislației muncii, să ceară angajatorului o zi liberă în următoarele 30 de zile. Dacă nu se acordă din anumite motive justificate, salariații trebuie să beneficieze de un spor, adăugat la salariul brut.
De Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit
Dacă vorbim de perioada când este Sfântul Andrei vorbim și de grâul încolțit, specific acestei sărbători. Acesta se pune încă de seara într-un vas cu pământ, burete sau vată și se așează la fereastră pentru că are nevoie de lumină și căldură. Fiecare membru al familiei ar trebui să semene o mână de grâu, pentru a vedea cât de roditor este anul următor. Dacă firele cresc înalte și dese, cel care le-a sădit va fi sănătos și norocos și noul an va fi unul prosper.
Vezi și alte traditii de Sfantul Andrei
Cele mai frumoase mesaje de Sfantul Andrei pe care le poți trimite sărbătoriților și ce nume se sărbătoresc de sfântul Andrei.
Citește și:
Florin Busuioc a suferit un infarct. Noi detalii despre starea lui
Ce salariu avea Teo la începuturile carierei: „Țin minte că am plâns”
Sursă foto: shutterstock.com
Ultima modificare mai 27, 2021 11:08 am