Creștinii vor sărbători Înălțarea Domnului 2018 la 40 de zile după Înviere, adică în data de 17 mai. Iată câteva tradiții și obiceiuri legate de acestă sărbătoare.
Creștinii vor sărbători Înălțarea Domnului 2018 în data de 17 mai, la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a 6-a după Paști. Este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas, după numele ciobanului care a stat ascuns după pietre și a fost martor la Înălțare. Din această zi până la Rusalii, creștinii se salută cu „Hristos S-a Înălțat!” și „Adevărat S-a Înălțat!”.
Evenimentul este amintit în Evanghelii, unde se spune că după ce Iisus Hristos a Înviat şi s-a arătat ucenicilor Săi timp de 40 de zile, dându-le ultimele învățături, s-a ridicat la Cer de pe muntele Măslinilor din Betania. După 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfânt s-a pogorât peste ei, dăruindu-le putere și înțelepciune divină pentru a transmite Cuvântul Domnului în lume. În Biblie, acesta este momentul în care se anunță a doua venire a lui Iisus, având la dreapta și la stânga doi îngeri, întocmai ca la Înălțare.
Înălțarea Domnului este consacrată și Zi a Eroilor și Sărbătoare Naţională Bisericească. După Sfânta Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire la cimitirele, troițele și monumentele dedicate eroilor neamului.
Tradiții și obiceiuri pentru Înălțarea Domnului 2018
Conform credinței ortodoxe, în ziua de Înălțare se vopsesc și se impart ouă roșii. Se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă, în special brânză, lapte dulce, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu.
Se spune că cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare pentru ca sufletele celor care au venit acasă în ziua de Paști să se întoarcă în Rai. O altă interpretare este aceea că oamenii care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai.
În această sfântă zi se leagă frunze de nuc peste brâu, așa cum le-a purtat Mântuitorul în momentul Înălţării.
În unele zone ale țării, tinerii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau le folosesc ca plante tămăduitoare.
Casele și mormintele sunt împodobite în unele zone cu frunze de paltin și de leuștean. Vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii.
În ziua de Înălțare nu se împrumută sare și nu se dă foc din casă. Se spune din bătrâni că pentru o recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.
Conform legendelor populare, la nașterea lui Iisus caii au fost singurii care nu au stat liniștiți și Maica Domnului i-a blestemat să nu mai fie sătui decât o oră pe an, în joia din săptămâna a șasea după Paști. De aici și vorba, la “Paștele Cailor.”
În această zi se citește Acatistul Înălțării Domnului despre care se spune că poate face minuni pentru cei necăjiți dacă îl rostesc.