Book review: „Iubirile Croitoresei”. Când destinul ți-l fac alții

.

Între timp lucrurile se precipită în Spania şi confruntările dintre naţionalişti şi republicani fac din ce în ce mai multe victime. Sira începe să aibă o clientelă aleasă care, în ciuda tensiunilor din Europa, continuă să trăiască bine. Intră în scenă Rosalinda Fox, un personaj care a încurcat şi descurcat multe iţe ale relaţiilor britanico-spaniole în perioada anilor 30 – 50 ai secolului trecut. Fiica unor britanici cu stare, ea şi-a petrecut adolescenţa în India, unde s-a şi căsătorit, la doar 16 ani. După naşterea unicului său fiu s-a îmbolnăvit de tuberculoză bovină şi a părăsit India pentru Elveţia, Anglia şi în final a ales Protectoratul spaniol. Aici trăieşte o mare iubire cu Juan Luis Beigbeder, bărbatul alături de care a intrat în istorie. Relaţia lor este întreruptă după câţiva ani, când Franco bănuieşte că amanta ministrului său de Externe spionează în favoarea britanicilor. Beigbeder cade în dizgraţie şi e trimis în arest, iar Rosalinda se refugiază în Portugalia. După ani, reiau corespondenţa dar nu se revăd; el a murit în mizerie, iar ea i-a supravieţuit încă cinci decenii. O frumoasă poveste de dragoste transpusă excepţional în cartea Maríei Dueñas, unde prietenia dintre Sira şi Rosalinda este unul dintre pilonii naraţiunii: croitoreasa o ajută pe englezoaică să iasă din situaţii delicate şi îi e alături în momentele de slăbiciune, iar Rosalinda o răsplăteşte cu loialitate şi cu ajutorul nesperat în aducerea mamei sale, Dolores, din Madridul devastat de război în tihnitul Tetuan.
Povestea Rosalinda – Juan Luis nu e singura ocazie în care autoarea dovedeşte o remarcabilă putere de inserţie a realităţii în ficţiune. Veţi afla detalii interesante despre cumnatul lui Franco, Serrano Suñer, despre ataşatul naval Alan Hillgarth – cel care are rolul de a o introduce pe Sira, devenită Arish Agoriuq, în tainele spionajului, despre tratativele duse de germani în Portugalia pentru exploatarea minelor de wolfram. Împreună pun la cale o metodă foarte ingenioasă de transmitere a secretelor aflate de Sira: un tighel în alfabetul morse, desenat pe un tipar de croitorie – încă un detaliu care dovedeşte versatilitatea narativă a scriitoarei.
Iubirile croitoresei este o carte care te ţine de la început până la final. Şi pentru că tot vorbesc despre final, vă va surprinde, pentru că este deschis. Veţi găsi mai multe scenarii posibile, toate la fel de credibile. Autoarea îşi lasă cititorii să scrie finalul cărţii în cheie personală. Pot elimina personajele nesuferite şi le pot răsfăţa pe cele favorite. Şi culmea e că orice final va fi la fel de bun!
Virginia Costeschi – BookMag

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton