… şi a Papei Ioan Paul al II-lea, care a fost atât de iubit de pământeni. Probabil, binecuvântarea sa a făcut ca Varşovia să aibă o dezvoltare fulminantă, în ultimul deceniu, cum nu a cunoscut nici un alt oraş din Europa Un amestec captivant, în care Europa de Vest se întâlneşte cu Europa de Est, arhitectura clasică se opune „austerităţii” betonului socialist, iar catolicismul a înflorit sub dominaţia comunistă. Un oraş marcat de atrocităţile din timpul celui de al II-lea război mondial, în care poţi vedea astăzi un palmier în mijlocul unui bulevard, acoperit de zăpadă în fiecare iarnă (idee împrumutată şi de edilii noştri, numai că, în capitala poloneză, aceşti copaci exotici NU se fură!). Iată ce obiective turistice nu trebuie să ratezi.
Petrece, mănâncă şi vizitează!
Da, în Varşovia vei petrece la maximum, te vei înfrupta din mâncăruri alese şi te vei „culturaliza”. Primul obiectiv important: centrul vechi al oraşului, care a fost demolat în timpul celui de al II-lea război mondial şi pentru a cărui reconstrucţie s-au folosit ca model poze vechi. Apoi, trebuie să vezi Palatul Culturii şi Ştiinţei. Are 42 de etaje şi a fost construit sub oblăduirea lui Stalin. Mulţi polonezi sunt oripilaţi de acest monument, dar merită să îl „bifezi” pe agenda ta turistică. Du-te să vezi şi coloana lui Sigmund, regele polon renumit pentru că a mutat capitala Poloniei de la Cracovia la Varşovia.
La un păhărel … de vorbă şi de votcă
Varşovienii sunt la fel de ospitalieri ca noi, românii şi vor fi încântaţi să-ţi vorbească despre oraşul lor. Au păstrat ceva şi din perioada comunistă, fiindcă băutura lor preferată este votca. Dacă nu ţii la tărie, atunci ia-ţi o bere şi plimbă-te pe lângă râul Vistula, care traversează oraşul…