Unde să mergi la mare în octombrie, în Europa

.

Păstrează câteva zile de concediu să mergi la mare în octombrie, în Europa, aproape de România. Te vei bucura de un soare prietenos, de plaje largi și libere și de apusuri romantice! Descoperă cele mai bune destinații să mergi la mare în octombrie, chiar dacă valurile sunt mai reci.

Mulți nostalgici se bucură de liniște și de peisaje romantice la mare în octombrie! Poți descoperi câteva locuri deosebite pentru un sejur la mare în Europa, la mijlocul toamnei, chiar dacă numai cei curajoși mai fac baie în mare.

Luna octombrie poate aduce zile plăcute și calde la malul mării, mai ales în sudul Europei sau în țări foarte îndrăgite de români, așa cum este Italia sau Spania. Iată un top cu 10 destinații incredibil de frumoase, unele mai puțin cunoscute, unde te poți duce la mare în octombrie. Iar beneficiile unui astfel de sejur nu sunt doar liniștea sau prețurile mici.

De ce să mergi la mare în octombrie

Iată câteva motive bine întemeiate să petreci câteva zile la malul mării în luna octombrie:

  • Vremea în Europa, în zonele de coastă, este încă foarte plăcută și te poți bucura de zile însorite, fără să te ardă soarele;
  • Poți face plajă mai multe ore pe zi, nivelul de radiații solare este mai scăzut la mare in septembrie sau octombrie, dar este bine totuși să folosești în continuare creme de protecție cu SPF30;
  • Poți descoperi plaje cochete și intime absolut libere, mai ales în Grecia sau în Italia;
  • Te poți bucura de liniște atât la plajă, cât și prin stațiuni unde nu mai este forfotă de turiști și nici muzică tare la baruri și terase;
  • Te vei bucura de o cură de aerosoli marini mult mai benefică toamna, deoarece te va pregăti să suporți mai bine frigul și umezeala iernii; dacă suferi de rinită, sinuzită, dureri de cap sau ai o imunitate scăzută, aerosolii marini ajută aparatul respirator și rezistența organismului pe timp de iarnă;
  • Poți vizita diverse atracții turistice în împrejurimi, foarte aglomerate pe timp de vară, dar mult mai libere în lunile octombrie sau noiembrie;
  • Nu în ultimul rând, te vei bucura de prețuri mai mici la cazare și la terase, în restaurante și cluburi, dar și curse de avion mai ieftine.

Destinații europene pentru un sejur la mare în octombrie

Nessebar, Bulgaria

Nessebar

Una dintre cele mai accesibile destinații pentru luna octombrie este micul oraș pitoresc Nessebar din Bulgaria, aflat la numai 5 km distanță de stațiunea Sunny Beach. Nessebar este una dintre principalele atracții ale Bulgariei, îți oferă câteva obiective interesante de vizitat în orașul vechi și iese în evidență prin arhitectura lui și vestigiile istorice care se află acum în patrimoniul mondial UNESCO.

Grație climei de aici, sezonul cald se prelungește în Nessebar și vei beneficia de zile însorite în prima jumătate a lunii octombrie. Numeroase hoteluri și restaurante rămân deschise în Nessebar, dar și în Sunny Beach. Orașul vechi din Nessebar are o moștenire culturală impresionantă și este potrivit celor care caută o vacanță relaxantă. Aici te poti bucura și de două plaje cu nisip fin și bine întreținut, una dintre acestea fiind plaja care uneste Nessebarul cu stațiunea Sunny Beach, iar cealaltă fiind situată în sudul stațiunii.

Peloponez, Grecia

Unde să mergi la mare în octombrie, în Europa

Alege peninsula Peloponez, dacă vrei să mai faci baie la mare în luna octombrie. Aici apele mării păstrează mai mult timp căldura verii, iar orașul Patras te îmbie să descoperi o mulțime de atracții turistice precum Teatrul Roman Odeon, Castelul medieval, Muzeul de Arheologie, Farul din port sau Basilica Sf. Andrei, dedicată apostolului care a fost crucificat în Patras și care azi este patronul spiritual al României.

Orașul Patras te îmbie să te plimbi prin parcurile lui frumoase și pline de leandri înfloriți chiar și în luna octombrie, apoi te conduce către piața centrală, George I, cu fântânile ei arteziene și cu numeroase evenimente culturale care se organizează de-a lungul toamnei.

Lângă Patras poți merge la plajă pe câteva zone amenajate pe litoral. Plajele din est sunt mai stâncoase și au apa mai rece, dar cele din vestul orașului sunt mult mai apreciate de turiști. Poți face o plimbare și către Rio, un orășel aflat la 14 km nord-est de Patras, unde se găsesc plaje amenajate special pentru doritorii de lux și de confort. Tot aici, vei vedea maiestosul pod din Rio care face legătura dintre peninsulă și continent.

Ibiza, Spania

unde-faci-plaja-in-septembrie-in-europa-plaja-din-ibiza

Octombrie este luna preferată a turiștilor care iubesc insulele Spaniei. Frenezia petrecăreților de vară a trecut, majoritatea turiștilor se întorc acasă, dar barurile și restaurantele din Ibiza rămân deschise pentru ultimele petreceri. Ofertele culturale, cum ar fi expozițiile de artă și spectacolele de muzică tradițională, oferă divertisment variat pentru serile de octombrie.

Plajele sunt mult mai liniștite la mijlocul toamnei, cazarea este mai ieftină, iar temperaturile puțin mai scăzute fac drumețiile și ciclismul mult mai atractive. Merită să închieriezi o mașină și să te plimbi pe insulă, să descoperi tot felul de mici localități pitorești și plaje mai mici, dar pline de farmec, de unde poți admira apusuri senzaționale.

De altfel, nu doar Ibiza este minunată în luna octombrie, ci toate insulele și toată coasta Spaniei. Prețurile sunt mult mai accesibile, soarele mult mai ușor de suportat, iar agențiile locale de turism organizează zilnic diverse excursii către destinații de top din Spania precum Valencia, Granada sau Marbella.

Algarve, Portugalia

Unde să mergi la mare în octombrie, în Europa

Cea mai sudică regiune a Portugaliei, Algarve este o destinație de vacanță foarte potrivită pentru familii, dar mai ales pentru seniori în luna octombrie și pentru călătorii care caută liniște și peisaje inedite. Algarve se laudă cu o medie de 3.000 de ore de soare pe an și are o climă blândă și caldă în luna octombrie.

Hotelurile de trei și de patru stele sunt mult mai accesibile toamna și găsești aici nu mai puțin de 100 de plaje cu nisip orientate spre Atlantic. În luna octombrie, majoritatea turiștilor este deja plecată și ai mai multe șanse să vizitezi în liniște atracțiile zonei precum peștera marină Benagil sau să faci călătorii pe mare pentru a observa balene și delfini. Nu în ultimul rând, te poți bucura încă de apele mări sau te poți bălăciți în parcurile acvatice din Algarve.  

Creta, Grecia

Unde să mergi la mare în octombrie, în Europa

Chania, Moscheea Ienicerilor

Cu o ofertă largă de golfulețe liniștite și plaje cu nisip fin care se întind pe aproape 1000 de kilometri, cea mai mare insulă a Greciei este apreciată pentru localitățile pitorești și pentru bucătăria delicioasă. Vara, Creta este înțesată de turiști, iar prețurile au crescut simțitor. Dar toamna, în luna octombrie, Creta devine o destinație romantică, plină de arome și culoare, cu un soare blând și ape călduțe. Aici găsești aproximativ 100 de plaje sigure pentru înot, dacă ești obișnuit să înoți în mare chiar și la temperaturi puțin mai scăzute.

Un sejur în octombrie în Creta îți oferă mult soare, zile cu o medie de 20 de grade Celsius la prânz, iar zona cea mai caldă a insulei este coasta sudică, care este mai adăpostită de vânturi. În această perioadă a anului te poți plimba agale pe plaja Elafonisi, celebra plajă cu nisip roz, fără să te tulbure aglomerația. De asemenea, poți face poze superbe cu răsăritul sau cu apusul soarelui de pe terasele văruite în alb ale caselor din Chania, oraș vechi cu străduțe înguste și pitorești, cu un aer italian medieval. Tot în octombrie, vei avea parte de o sărbătoare deosebită în Creta, unde credincioșii pregătesc bucate tradiționale și târguri cu ocazia praznicului închinat Sf. Dumitru, pe data de 26 octombrie. Acest sfânt din Salonic este patronul insulei Creta, iar ultimele zile de octombrie se transformă într-o adevărată sărbătoare pe străzile din Chania sau din Heraklion.

Limasol, Cipru

limasol-cipru-promenada-si-plaja

Dacă nu ai ajuns niciodată în Cipru, merită să mergi la mare în octombrie în această țară uimitoare. Limasol este o bijuterie care așteaptă să fie explorată, mai ales în octombrie. Acest oraș are unele dintre cele mai pitorești plaje de la Marea Mediterană. Vremea caldă din octombrie, cu maxime medii de 26° C și minime de 21°C, îți oferă șansa să faci plajă și chiar să te bucuri de înot în mare pe plaja Dasoudi sau Governor’s Beach.

Departe de coasta plină de culoare și de hotelurile de pe malul mării se află o zonă spre interiorul insulei mai puțin explorată și anume munții Troodos – un fel de Cotswolds din Cipru – cu podgorii, cu sate pitorești și taverne prietenoase.

Sicilia, Italia

Unde să mergi la mare în octombrie, în Europa

Temperatura medie, dacă mergi la mare în octombrie în Sicilia, este de 21 de grade, iar zilele sunt însorite și calme. Soarele nu te mai arde, iar aglomerația nu te mai enervează. Merită să descoperi Sicilia pe îndelete toamna, deoarece are peisaje fantastice și o bucătărie deosebit de variată și delicioasă.

Este cea mai mare insulă din Mediterana și are capitala la Palermo. Aici poți vizita Etna, vulcanul activ cu care italienii au încercat să se împrietenească. Până la un punct se poate urca cu telecabina, apoi pe jos, bine echipat de munte, cu un ghid alături.

Tot în Sicilia, merită să vizitezi Siracuza, bogată în istorie, arhitectură inedită și vestigii antice, Valea Templelor, Agrigento sau Ena. Iar, dacă vrei să îmbini plimbările, arhitectura, deliciile culinare și plaja, ar fi bine să te cazezi în Cefalu, oraș care are cea mai mare și frumoasă plajă a Siciliei.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton