Brânzeturile sunt în topul celor mai cunoscute specialități din Olanda! Când mergi în vacanță în Țările de Jos, profită de orice ocazie să guști din brânzeturile lor savuroase, dar descoperă și alte specialități din Olanda, deosebit de apreciate de turiști.
Cuprins
- 1 Bucătăria olandeză, simplă, sățioasă și gustoasă
- 2 Specialități din Olanda. Brânză, pește și mâncăruri sățioase
- 2.1 Brânzeturile – mândria națională
- 2.2 Bitterballen – chifteluțe crocante
- 2.3 Sate cu sos de alune
- 2.4 Sosul de alune
- 2.5 Stamppot – cârnat cu piure de cartofi
- 2.6 Erwtensoep – supa de mazăre
- 2.7 Kibbeling – peștele pane
- 2.8 Heringul marinat
- 2.9 Sosul olandez
- 3 Delicii culinare dulci din Țara Lalelelor
Restaurantele din Amsterdam încep să fie tot mai cunoscute pentru diversele specialități din Olanda pe care le poți gusta aici. După un platou cu brânzeturi fine, cu arome amărui sau picante, trebuie să încerci preparatele lor delicioase din hering, cârnații afumați, supa de mazăre și gogoșile lor aromate.
Cuprins
Bucătăria olandeză, simplă, sățioasă și gustoasă
Multă vreme, preparatele olandeze puteau fi descrise drept simple, rustice, sățioase și bogate în grăsimi. Bucătăria olandeză reflecta în secolele trecute nevoile simple ale lucrătorilor, astfel că preparatele lor tradiționale nu sunt prea complicate. În schimb, sunt savuroase și au căpătat arome noi datorită comerțului intens cu diverse condimente din Asia și Turcia.
Dintotdeauna olandezii au consumat și au apreciat peștele și garniturile cu rădăcinoase și oleaginoase. Carnea de porc sau de pasăre se consuma în porții mici, dar legumele predominau aproape în orice specialități din Olanda.
În secolul XIX-lea, bucătăria olandeză începe să se diversifice, devine tot mai bogată și rafinată datorită influențelor culturale pe care le aduc aici imigranții din Europa sau din Asia. Cartofii erau deja un aliment de bază din anii 1800, iar fermierii olandezi au devenit cultivatori tot mai mari de legume începând cu secolul al XIX-lea.
În restaurantele din Amsterdam sau din marile orașe ale țării poți degusta diverse preparate tradiționale, cu pește sărat, cu fructe de mare sau cu diverse cărnuri afumate, dar și specialități din legume, îndeosebi din cartofi și varză murată. Iar dulciurile tradiționale te vor cuceri cu gustul lor savuros și simplu.
Specialități din Olanda. Brânză, pește și mâncăruri sățioase
Multe așa numite delicii culinare sau specialități din Olanda sunt la bază preparate simple, dar savuroase prin calitatea ingredientelor. Bucătăria olandeză este mai puțin cunoscută în lume, dar câteva dintre specialitățile lor au inspirat preparate îndrăgite din bucătăria internațională, așa cum sunt cârnații afumați, crochetele de pește pane sau sosul olandez.
Brânzeturile – mândria națională
Olandezii sunt mândri de brânzeturile lor și pe bună dreptate. Sunt foarte gustoase și poți gusta tot felul de arome și texturi. În general, brânzeturile lor sunt fie proaspete (jonge), fie maturate (oude – vechi). Cea mai apreciată brânză este cea veche/maturată cu chimen (komijnenkaas). Dar mai poți încerca și brânzeturi cu pesto, cu ardei roșu, cu usturoi, piper sau chili.
La multe tonete de tip fast food, vei întâlni crochete din brânză Gouda sau Edam, prăjite în pesmet crocant. Acestea se servesc alături de cartofi prăjiți, cu sosuri de maioneză, cu sos olandez sau sosuri picante de chilli.
Bitterballen – chifteluțe crocante
Dacă ești pe fugă și vrei o gustare care să îți țină de foame, comandă cartofi prăjiți și bitterballen, alături de o halbă de bere. Aceste chifteluțe mici și rotunde, sunt făcute din carne tocată de vită sau de vițel și sunt date prin pesmet cu tot felul de condimente. Merită să le încerci! Olandezii le consumă adesea la gustare, împreună cu sos de maioneză sau cu muștar.
Sate cu sos de alune
Acest preparat este inspirat de frigăruile din bucătăria indoneziană. Sate este de fapt o frigăruie din carne de pasăre sau de porc, bine condimentată și gătită la grătar. Ea se servește cu sos de alune, un sos împrumutat de olandezi tot din bucătăria indoneziană, sau cu diverse sosuri de roșii, de maioneză sau de soia. Bineînțeles, nu pot lipsi cartofii prăjiți lângă o porție de frigărui, și nici salatele de crudități sau de verdețuri și roșii.
Sosul de alune
Acest sos dens și foarte cremos este făcut din arahide prăjite, sărate, condimentate și mixate foarte fin. Este un sos de origine indoneziană. Olandezii iubesc sosul de arahide și îl folosesc foarte des pentru fripturile făcute la grătar sau pentru salatele din legume crocante.
Stamppot – cârnat cu piure de cartofi
Olandezii au propriile lor rețete de cârnați, iar cei afumați sunt cei mai gustoși, ar spune mulți gurmanzi. Dacă îți plac cârnații, atunci trebuie să îi adaugi pe lista cu specialități din Olanda pe care trebuie să le încerci. Stamppot este un preparat simplu, dar foarte gustos. Cârnatul gros, făcut din carne grasă de porc și bine afumat, se servește cu piure de cartofi amestecat cu alte legume fierte precum varza, morcovi și ceapă. Apoi se adaugă sosuri și eventual varză murată.
Erwtensoep – supa de mazăre
Un alt preparat consistent și sățios este supa cremă de mazăre. Bucătarii olandezi adaugă țelină, praz și morcovi pentru a face mazărea mai aromată, dar nici carnea nu lipsește. În multe restaurante vei găsi această supă făcută cu carne afumată de porc, în alte bucătării, cu cârnați de porc.
Cunoscătorii spun că această supă trebuie lăsată o zi ca boabele de mazăre să absoarbă apa și aromele de la celelalte ingrediente. Mulți olandezi o consumă abia a doua zi, când stă lingura țeapănă în supă.
Kibbeling – peștele pane
Bucăți mari de cod sau alt pește gustos, cu carnea albă, învelite în aluat și prăjite constituie un alt preparat clasic al bucătăriei din Țările de Jos. Este una dintre cele mai gustoase metode de a servi peștele. Se adaugă de obicei zeamă de lămâie, sos de maioneză sau sos de usturoi.
Este un preparat pe care îl poți cumpăra și de la standurile cu mâncare de tip fast food și pe care îl poți mânca rapid pe stradă, împreună cu o porție de cartofi prăjiți.
Heringul marinat
Este un adevărat deliciu să mănânci hering marinat, acrișor și picant, cu ceapă roșie și cu murături. Unele sandviciuri sunt făcute cu ceapă murată, fiind mult mai gustoase.
Este un soi de preparat foarte iubit în Țările de Jos, îl poți cumpăra și de la tonetele de pe stradă și îți satisface imediat pofta de ceva bun, dacă te grăbești.
Heringul marinat este una dintre cele mai vechi specialități din Olanda, care a ajuns cunoscută și în Europa în ultimul secol. Olandezii folosesc adesea heringul marinat și la salatele de cartofi.
Sosul olandez
Multe preparate prăjite sau gătite pe grătar sunt însoțite în localurile olandeze de celebrul sos olandez. Așa cum se poate vedea în imagini, sosul este o maioneză, dar nu una simplă așa cum suntem noi obișnuiți să pregătim.
Sosul olandez se face din gălbenușuri de ou, zeamă de lămâie, sare, piper, puțină apă rece, dar și o cantitate apreciabilă de unt topit și răcit. Spre exemplu, pentru două gălbenușuri se folosesc 300 de grame de unt. Este un sos delicios care se face cât mai acrișor și picant pentru a fi servit cu pește prăjit, cărnați sau fripturi de porc. În Franța, poate că vei gusta acest sos cu ouă Benedict, iar în România îl poți folosi pentru a orna salata boeuf.
Delicii culinare dulci din Țara Lalelelor
Stroopwafel – wafe însiropate
Acest desert bine însiropat s-ar putea să îți aducă aminte de renumitele gofre, specialități culinare din Belgia. Dar olandezii le prepară puțin diferit și sunt mândri de siropul lor caramelizat. Wafele lor sunt mult mai subțiri decât cele belgiene și mult mai crocante. Iar siropul este folosit pentru a lega două wafe împreună. Olandezii le consumă alături de cafea sau de ceai.
Poffertjes – mini clătite pufoase
Olandezii au vase speciale în care gătesc aceste mini clătite, cu găurele rotunde, unde se coace aluatul. În câteva minute, clătitele lor rapide sunt gata pentru micul dejun și se consumă cu ciocolată, cu fructe proaspete, cu siropuri dulci sau pur și simplu pudrate cu zahăr.
Aluatul acestor clătite este foarte simplu, doar făină, lapte cald și ouă, dar olandezii adaugă puțină drojdie pentru a face clătitele mai pufoase și rotunde.
Oliebollen – gogoșele cu stafide
Gogoșile bunicii au primit câteva îmbunătățiri și s-au transformat într-un desert de sărbătoare. De Anul Nou, multe gospodine din Olanda pregătesc aceste gogoșele mici și rotunde în care adaugă stafide și alte bucățăle de fructe uscate sau confiate.
Rețeta lor de gogoși este cu adevărat delicioasă și merită să le guști, dacă te duci la Amsterdam, la târgul de Crăciun. Este una dintre acele specialități din Olanda care te încălzește iarna și înlocuiește un mic dejun consistent.
Tarta cu mere și frișcă
Poate că nu este ceva specific Olandei, dar tartele cu mere pe care le poți mânca în cofetăriile din Amsterdam au ceva special. Numai ei știu care este secretul. Important este să cereți o porție mare de tartă, ornată din belșug cu frișcă. Va fi un desert delicios, care va rămâne o amintire frumoasă din excursia prin Țara Lalelelor.
Drop – bombonele din lemn dulce
Aceste bombonele de culoare neagră pot avea diferite forme și arome, unele dulci, altele sărate. Nu toți turiștii le agrează, dar mai toți sunt curioși să le guste. Olandezii se amuză adesea când îți oferă să guști câteva drop cu aromă de pește sărat! Unele sunt foarte tari, altele sunt moi, ca jeleurile. Pentru necunoscători este o adevărată loterie când își cumpără drop, dar surprizele ascunse în aceste bombonele negre sunt amuzante.
Ultima modificare februarie 14, 2023 6:41 pm