Vizitează Malta, delectează-te cu istoria și cultura ei bogată, dar și cu specialități culinare din Malta care au o savoare aparte. Influențată puternic de sicilieni, spanioli și francezi, bucătăria malteză te va cuceri de la primul dejun!
Cuprins
- 1 Ce surprize oferă bucătăria malteză
- 2 Pastizzi, pateuri sărate crocante
- 3 Qassatat, plăcinte savuroase
- 4 Ftira, lipia delicioasă pentru sandviciuri
- 5 Stuffat tal Fenek, tocănița din iepure
- 6 Bigilla, specialități culinare din Malta
- 7 Tarta Lampuki, plăcintă cu pește
- 8 Aljotta, supă tradițională de pește
- 9 Imqarrun il-Forn, paste cu roșii și brânză
- 10 Kapunata, un fel de ratatouille
- 11 Specialități culinare dulci din Malta
- 12 Qaghaq tal-Ghasel, inele de miere
- 13
- 14 Imqaret, plăcinte din curmale
Cele mai apreciate specialități culinare din Malta pot fi degustate în special în timpul sărbătorilor religioase și al marilor festivaluri care se țin pe insulă. Maltezii pregătesc tot felul de preparate savuroase de Paște, de Crăciun, de sărbătorile marilor sfinți, la Carnavalul care precede Miercurea Cenușii sau în timpul celebrului festival religios Mnarja, care este dedicat sfinților Petru și Pavel.
Se spune că, în vremea cavalerilor, Mnarja era singura ocazie în care maltezilor li se permitea să vâneze iepurii și să gătească celebra lor tocăniță din carne de iepure sălbatic. De altfel, carnea de iepure este la mare cinste în Malta și este inclusă în tot felul de preparate, alături de carnea de pește sau de fructele de mare. Cele mai apreciate specialități culinare din Malta te vor surprinde cu aromele lor deosebite, care îmbină gusturile mediteranei cu aromele pătrunzătoare ale bucătăriei arabe și spaniole.
Cuprins
- 1 Ce surprize oferă bucătăria malteză
- 2 Pastizzi, pateuri sărate crocante
- 3 Qassatat, plăcinte savuroase
- 4 Ftira, lipia delicioasă pentru sandviciuri
- 5 Stuffat tal Fenek, tocănița din iepure
- 6 Bigilla, specialități culinare din Malta
- 7 Tarta Lampuki, plăcintă cu pește
- 8 Aljotta, supă tradițională de pește
- 9 Imqarrun il-Forn, paste cu roșii și brânză
- 10 Kapunata, un fel de ratatouille
- 11 Specialități culinare dulci din Malta
- 12 Qaghaq tal-Ghasel, inele de miere
- 13
- 14 Imqaret, plăcinte din curmale
Ce surprize oferă bucătăria malteză
Produsele de patiserie sunt delicioase și au aromele lor speciale, unice în zona Mediteranei. Aici poți gusta plăcinte fragede și crocante cu piure de mazăre sau cu brânzeturi iuți, specifice zonei, cu denumire protejată. Vei descoperi pâinea lor tradițională, un fel de lipie mai groasă pe care maltezii o folosesc pentru sandviciuri delicioase cu legume sau cu pește și brânză.
Neapărat trebuie să guști din tocana de iepure sau din peștele lor gătit la grătar cu garnituri delicioase. Și dulciurile îți vor face cu ochiul, mai ales cele specifice, umplute cu pastă de curmale sau cu portocale.
Bucătăria malteză este profund influențată de preparatele savuroase din Sicilia, de specialitățile Spaniei și ale Franței, dar și de condimentele arabe. Nu trebuie să pleci de pe această insulă plină de arome unice fără să încerci cele mai populare specialități culinare din Malta!
Pastizzi, pateuri sărate crocante
Oriunde te plimbi prin Malta, vei găsi patiserii și brutării unde îți vor face cu ochiul pastizzi, un soi de pateuri din aluat crocant și pufos, asemănător cu aluatul grecesc din foi. Pastizzi au formă de scoici și sunt umplute de obicei cu brânză ricotta sau cu o pastă ușor condimentată din mazăre. Mai pot fi umplute și cu mere, spanac, anșoa sau carne de vită.
Qassatat, plăcinte savuroase
Dacă te atrag pastizzi, neapărat trebuie să cumperi și qassatat, un soi de plăcinte mai mari, făcute din același aluat fraged și crocant. Acestea sunt și ele umplute cu brânzeturi, carne tocată, mazăre sau pește. Qassatat au o formă rotundă, specifică patiseriei din Malta, sunt mai sățioase decât pastizzi și se consumă frecvent după amiaza lângă o cană de bere.
Ftira, lipia delicioasă pentru sandviciuri
Maltezii iubesc brutăria și sunt foarte pricepuți la aluaturi. Pâinea lor tradițională, ftira, are o formă rotundă, ca de lipie, dar este mai groasă și mai pufoasă. Ei pregătesc ftira umplută. O taie pe jumătate sau în sferturi și pregătesc umpluturi delicioase din carne la grătar, pește, legume sau brânzeturi.
Stuffat tal Fenek, tocănița din iepure
La o masă mai copioasă, neapărat trebuie să încerci tocănița din carne de iepure, gătită pe îndelete la cuptor, cu legume și sosuri foarte aromate. Aceasta este una dintre cele mai savuroase specialități culinare din Malta, o mâncare națională, tradițională, pe care maltezii o gătesc la marile sărbători și cu care se mândresc.
Carnea de iepure este gătită la cuptor, în sos de vin roșu, la foc mic, până când devine atât de fragedă că se desprinde singură de pe oase. În tavă se mai pun o mulțime de legume, de la roșii, cartofi, ardei și morcovi, la verdețuri aromate, ceapă și usturoi, foi de dafin și piper. Stufatul sau tocana de iepure este un adevărat deliciu, care trebuie savurat cu un pahar de vin alături.
Bigilla, specialități culinare din Malta
La orice restaurant care se respectă, trebuie să încerci din lista lor de aperitive pasta picantă de fasole numită Bigilla. Se pregătește din boabe de fasole bine fierte, așa cum facem și noi fasolea bătută, dar că maltezii adaugă pătrunjel și frunze de mentă proaspătă foarte fin tocate, ulei de măsline și usturoi. Maltezii pregătesc tot felul de variante de bigilla, unele mai picante, cu chilli, altele mai aromate cu capere și ceapă caramelizată.
Această pastă de fasole foarte aromată este un adevărat deliciu și se mănâncă neapărat cu ftira, pâinea făcută în cuptoare de lut.
Tarta Lampuki, plăcintă cu pește
Plăcinta cu pește Lampuki este și ea una dintre cele mai apreciate specialități culinare din Malta. Lampuki este un pește cu carne albă, grasă și gustoasă, numit adesea peștele delfin sau peștele dorado. Este foarte răspândit în bucătăria malteză și se gătește adesea la grătar sau la cuptor. Dar una dintre rețetele lor preferate este plăcinta cu pește sau tarta Lampuki. Trebuie neapărat să o încerci deoarece este de-a dreptul savuroasă.
Tarta, cu aluat crocant, ascunde o umplutură delicioasă din carne de pește, ulei de măsline, roșii, conopidă fiartă, mazăre, spanac, ceapă, măsline și ouă. Se servește cu salată de verdețuri și multă zeamă de lămâie.
Aljotta, supă tradițională de pește
Dacă ești amatoare de pește, iar bucătăria malteză te-a cucerit deja, trebuie să încerci și supa lor tradițională din pește, care are un gust nemaipomenit. Fiecare local are rețeta lui, mai adaugă câte un ingredient pentru aromă, dar toți respectă rețeta de bază. Este un soi de supă groasă de roșii, în stil francez, în care se fierb legume aromate și bucăți de pește cu tot cu oase. Se pun inclusiv capul și coada peștelui, pentru o aromă mai puternică.
Nu lipsește usturoiul și menta, două condimente aproape omniprezente în cele mai vechi specialități culinare din Malta. Supa se servește fierbinte, cu o mână de pătrunjel tocat și cu zeamă de lămâie. Chiar dacă nu ești mare amatoare de pește, tot merită să încerci această supă deoarece aroma ei proaspătă și mediteraneeană te va surprinde.
Imqarrun il-Forn, paste cu roșii și brânză
Așa cum era de așteptat pentru o bucătărie insulară, puternic influențată de bucătăria siciliană, gospodinele din Malta au și ele rețetele lor de paste. Nu doar că trebuie să încerci acest preparat, dar merită să ceri rețeta și să îl gătești și acasă. Vei descoperi arome noi pentru banalele macaroane la cuptor.
Imqarrun il-Forn se pregătește de obicei din macaroane, penne sau rigatoni, fierte în prealabil, și apoi amestecate cu sos de roșii, carne tocată și brânză, cu tot felul de condimente populare în Malta.
Carnea folosită este de obicei carnea de vițel, iar sosul de roșii este aromat cu usturoi, piper, dafin, paprica, rozmarin, cimbru, oregano, ulei de măsline. Se adaugă parmezan și neapărat un ou sau două pentru a face sosul mai cremos și bine legat.
Kapunata, un fel de ratatouille
Un ghiveci de legume delicios, kapunata este varianta malteză a preparatului sicilian caponata. Se folosesc tot felul de legume, așa cum se face și celebrul ratatouille. Se fierb vinete, cartofi, morcovi, roșii, ardei, măsline și capere, se adaugă arome diverse și mai ales puțin curry sau paprica. Kapunata malteză este un ghiveci de legume picant, care se gătește foarte des în multe case în perioada postului, dar și în sezonul rece. Se servește cald, presărat cu pătrunjel.
Specialități culinare dulci din Malta
Aromele specifice bucătăriei malteze se simt peste tot, dacă te plimbi pe lângă terasele și restaurantele din zone turistice, dar și pe străduțele înguste ale satelor pitorești. Gospodinele din Malta gătesc foarte mult acasă și prepară tot felul de mâncăruri tradiționale.
Meniul lor se bazează foarte mult pe mâncăruri spornice, sățioase, cu multe paste și carne, cu brânză, cu pește, cu legume consistente. Dulciurile tradiționale sunt mai puține, de vreme ce la desert se consuma mai degrabă brânză și fructe proaspete. Cu toate acestea, poți găsi câteva dulciuri surprinzătoare între cele mai apreciate specialități culinare din Malta.
Qaghaq tal-Ghasel, inele de miere
Aceste inele din aluat dulce se pregăteau în mod tradițional de Crăciun, dar sunt atât de gustoase încât azi se pregătesc și se consumă adesea la cafea sau la ceai, chiar dacă nu este sărbătoare.
Aluatul crocant este umplut cu marmeladă din fructe în care se adaugă miere, scorțișoară, anason, nucșoară și coajă rasă de portocale sau de lămâie. Ele diferă puțin ca aromă de la o patiserie la alta.
Imqaret, plăcinte din curmale
Acest desert tradiționale este cu siguranță moștenit din bucătăria arabă. Imqaret se pregătește dintr-un aluat dens, ca de plăcintă, care se umple cu o pastă din curmale infuzate în lichior de anason și aromate cu portocale sau mandarine. Aluatul se rulează și se taie în dreptunghiuri care se prăjesc în baie de ulei încinsă. Se pudrează cu zahăr și se servesc lângă un cocktail aromat.
Ultima modificare ianuarie 25, 2023 4:40 pm