Reguli de bună purtare în Turcia ca turist. Ce gesturi sunt interzise!

.

Informează-te despre conduita socială și regulile pe care trebuie să le respecți într-o țară musulmană, dacă mergi în Turcia ca turist. Capitala Istanbul, stațiunile turcești de la mare, precum și peisajele fabuloase din Cappadocia atrag în fiecare an mii de turiști din România.

Ține cont de obiceiurile locale, de tradiția religioasă și de buna purtare pe stradă sau la masă, dacă mergi în Turcia ca turist. Într-o țară musulmană și conservatoare, profund religioasă și tradiționalistă, regulile sociale sunt foarte importante, iar europenii trebuie să se conformeze pentru a nu-și jigni gazdele.

Salutul și întâmpinarea

Turcii apreciază în mod deosebit turiștii care cunosc regulile de bună purtare în Turcia și care le respectă religia și tradițiile. De când le treci pragul, în pensiune sau la hotel, turcii te vor saluta cu un zâmbet larg și îți vor strânge mâna.

Este de bun simț să dai mâna cu cei care te întâmpină, cu bărbați și femei deopotrivă, inclusiv cu copiii. Mai întâi, este recomandat să saluți și să dai mâna cu persoanele în vârstă, apoi cu gazda casei, cu soția și copiii săi.

Nu întinde niciodată mâna stângă când saluți un musulman, pentru ei mâna stângă face lucrurile rușinoase și nu se folosește în conduita socială.

La plecare, de asemenea, există obiceiul de a da mâna cu turiștii care părăsesc locația respectivă.

În Turcia, doar rudele apropiate sau femeile care sunt bune prietene se sărută pe obraz.

Gesturi de zi cu zi

Turcii sunt mai vorbăreți decât europeni și mai curioși. Se apropie mai mult de tine, te țin de vorbă, te întreabă de unde vii, unde lucrezi, cât stai în Turcia și ce vrei să vizitezi. Este recomandat să răspunzi politicos la toate întrebările și curiozitățile lor, chiar dacă unele ți se par mai personale.

Deseori, în timp ce vorbesc cu tine, turcii evită să te privească în ochi. Este o cutumă socială pe care ar fi bine să o respecți și tu în Turcia ca turist. Nu te uita în ochii lor direct sau insistent!

Când răspund afirmativ, turcii înclină ușor capul în jos, când răspund negativ, ei ridică fruntea cu o mișcare rapidă a capului în sus.

Nu sta cu mâinile în șolduri când vorbești cu un cetățean turc, nu face gesturi teatrale și nici gestul american care înseamnă ”Ok”. În Turcia, el are o semnificație mai rușinoasă. De asemenea, nu este frumos să ții mâinile în buzunare când vorbești cu cineva sau când te plimbi alături de o gazdă din Turcia.

Când te așezi la o terasă sau la un local, nu îndrepta talpa picioarelor către ceilalți meseni sau către cei care te însoțesc. Tălpile picioarelor sunt considerate murdare și rușinoase și trebuie să stea ascunse.

Conduita la restaurant și la masă

Cine face invitația la o terasă sau la restaurant trebuie să plătească nota la final și să lase și un bacșiș generos, aproximativ 15% din costul total.

Când iei masa acasă într-o familie de turci, te adresezi bărbatului cu ”bei” (domnule) și numele lui, iar soției sale i te adresezi cu ”hanim” (doamna) urmat de numele ei.

Când intri în casă, trebuie să te descalți la ușă. Este un gest prin care îți arăți respectul față de familia respectivă.

Te așezi pe un scaun sau la masă după ce strângi mâna tuturor și ești poftit să iei loc.

La masă, aștepți să se servească mai întâi persoanele în vârstă și apoi musafirii.

După masă, tacâmurile se pun unul lângă altul lângă farfurie, pe un șervet. În Turcia nu se pun niciodată tacâmurile sau șervețelul în farfurie, după ce ai mâncat – ar fi un gest de o impolitețe crasă și o mare jignire adusă celei care a gătit.

Nu folosi mâna stângă la masă, nu sta picior peste picior, nu îți arăta tălpile goale și nu purta haine care să dezvăluie prea mult din corp. De cele mai multe ori, la masă în Turcia, se stă pe o laviță cu perne și trebuie să te așezi și tu turcește.

Nici la restaurant, nici acasă în familia unui turc, nu lăsa niciodată alimente neconsumate în farfurie. Este cea mai mare jignire să lași resturi de mâncare. Servește porții mici, atât cât știi că poți mânca, și termină tot ce ai pus în farfurie. Sfatul este valabil și pentru adulți, și pentru copii.

Dacă se servește alcool la masă, consumă o cantitate mică, doar din respect pentru gazdă. Vei observa că turcii nu beau alcool, dar pot avea alcool în casă pentru musafirii de altă naționalitate.

În schimb, turcilor le place să fumeze la masă și este permis fumatul, mai ales după terminarea felurilor principale.

Conduita în lăcașurile de cult din Turcia

Moscheele reprezintă o mare mândrie națională pentru turci, așa cum mănăstirile și bisericile noastre reprezintă o mândrie pentru noi. La intrarea în orice moschee trebuie să te descalți, așa cum fac toți turcii.

Când vizitezi o moschee, poartă haine decente, suficient de lungi și de largi astfel încât să acopere picioarele și brațele. Ca femeie, nu te îmbrăca în fuste scurte, rochii mulate sau pantaloni scurți. Ca bărbat, nu purta pantaloni scurți și șapcă pe cap.

Hainele trebuie să fie decente, iar femeile este bine să poartă un batic ușor pe cap. De asemenea, este bine să eviți șlapii și să porți încălțăminte închisă pe picior. Când intri în moschee, trebuie să te descalți, așa cum fac musulmanii.

Când vizitezi moscheea nu vorbi tare, nu gesticula, nu sta în fața oamenilor care se roagă și nu face poze, dacă este interzis. Respectă liniștea și curățenia din moschee și nu comenta cu voce tare ceea ce vezi.

Abține-te să faci comentarii în prezența turcilor despre religia lor, despre politică și conducătorii turci.

Reguli de bună purtare în Turcia pe stradă

Femeie sau bărbat, când ești în Turcia ca turist, este bine să porți haine decente inclusiv pe stradă. Evită hainele scurte, decoltate și mulate. Poartă haine lejere, rochii mai jos de genunchi sau pantaloni largi.

Evită să umbli cu sticle de alcool pe stradă sau să bei alcool pe stradă. Dacă dorești un cocktail, vei găsi terase și localuri unde se servește alcool în zonele frecventate de turiști. Musulmanii adevărați nu consumă deloc alcool.

Ai grijă să nu faci gesturi ciudate sau obscene, chiar dacă te enervează ceva în trafic ori la piață. Gesturile obscene sunt pedepsite cu închisoarea, chiar dacă ești european.

Abține-te să îți săruți partenera în public, să o îmbrățișezi, să o ții de mână sau de gât… toate aceste gesturi care țin de intimitatea unui cuplu nu sunt agreate în spațiul public.

Ca bărbat, evită să te adresezi unei femei turce, cu atât mai mult dacă este singură pe stradă. Este lipsă de politețe. Bărbații se adresează în special bărbaților atunci când au nevoie de diverse informații.

Ca femeie, este bine să nu umbli seara singură și să nu te adresezi unui bărbat străin. Poți solicita ajutorul unui polițist pentru a ajunge la anumite atracții turistice.

Respectă zilele de Ramadan

Cappadocia

Dacă ajungi în Turcia ca turist când se ține Ramadanul sau Ramazanul, a noua lună din calendarul islamic care marchează postul obligatoriu pentru toți musulmanii, evită să mănânci pe stradă. Caută localuri unde servesc indieni sau chinezi sau cumpără de mâncare din magazine și mănâncă la hotel.

Turcii țin postul cu rugăciune și meditație și nu mănâncă absolut nimic până la apusul soarelui.

Înainte de a cumpăra o excursie sau un sejur în Turcia, verifică perioada Ramadanului, deoarece acesta este calculat în fiecare an și pică în date diferite, ca și Paștele creștin.

Postul Ramadanului ține o lună, astfel că în perioada respectivă trebuie să eviți să consumi alimente și băuturi în public sau în localurile turcești.

În Turcia, ca turist prin bazaruri și magazine

Este o onoare pentru orice comerciant să negociezi cu el. Pentru turci negocierea este o adevărată tradiție pe care o respectă și vânzătorul, și cumpărătorul. Așadar, nu cumpăra nimic din bazaruri fără să negociezi.

Evită să cumperi artefacte, pietre din ruine sau obiecte antice. În primul rând, este foarte posibil să fie contrafăcute și, în al doilea rând, este ilegal.

Evită obiectele care imită produsele de lux. Nu se cumpără genți cu marca unor mari case de modă din Occident dintr-un bazar din Istanbul. Totul este contrafăcut, chiar dacă par frumoase și trainice.

Negociază pentru bijuteriile din aur și vei obține un preț mai bun decât vezi afișat.

Nu grăbi negocierea, pentru că turcilor le place să tragă de timp.  

Învață câteva expresii în limba turcă

Ține minte să nu folosești niciodată mâna stângă când dai mâna cu cineva, când oferi flori sau un cadou unui turc sau unei femei turce.

Nu te enerva când se vorbește mult, chiar și la întâlnirile de afaceri. Așa sunt turcii, vorbesc despre vreme, despre familie și copii, despre viața lor, înainte de a intra în detaliile afacerii.

Învață să răspunzi cu ”Aleykum-as Salaam” atunci când ți se spune ”Salaam aleikum!”. Acest salut înseamnă ”Pacea fie cu tine!”

”Merhaba” înseamnă ”Bună”, iar ”Yii gunler” înseamnă ”Bună ziua”.

Dacă ești întâmpinat cu ”Hoș geldin” înseamnă ”Bine ai venit!”, iar dacă auzi ”Buyrun” înseamnă ”Vă rog să o luați înainte!” sau ”După dumneavoastră!”.

Dacă vrei să spui ”Sunt român” poți folosi expresia ”Ben romen”.

Cuvinte de primă necesitate

Da – Evet

Nu – Hayır/Yok

Vă rog – Lütfen

Ajutor – Imdat!

Mulţumesc – Teşekkürler/Sağolun/Mersi

Cu plăcere – Bir şey değil

Scuzaţi-mă – Affedersiniz/Pardon/Kusura bakmayın

Nu înţeleg/Nu am înţeles – Anlamıyorum/Anlamadım

Nu ştiu – Bilmiyorum

Unde este….? –  …..nerede?

Unde este toaleta? – Tuvalet nerede?

Vezi şi Hagia Sophia din Istanbul – curiozități despre una dintre cele mai mari catedrale din lume!

Ultima modificare august 10, 2022 10:52 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale