Medicamente interzise în cele mai populare destinaţii turistice

.

Medicamentele obișnuite pentru dureri și inflamații trebuie să își facă loc în bagajele de vacanță. Este bine să fii prevăzător, mai ales că unele medicamente accesibile la noi sunt destul de scumpe în străinătate. Cu toate acestea trebuie să ții cont că sunt multe medicamente interzise în străinătate din cauza riscurilor pe care le implică folosirea lor.

Orice călător prevăzător are cu sine o mică trusă cu medicamente uzuale pentru dureri de cap, pentru dureri de stomac sau diaree, pentru tuse sau diverse alergii. Dar unele medicamente pe care noi le cumpărăm în România fără rețetă au ajuns să fie interzise în străinătate. Sunt medicamente din care se pot face droguri sau sunt medicamente care implică riscuri mari pentru sănătate, chiar dacă ne fac bine pe moment.

Unele pastile comercializate în România nu sunt vândute în străinătate, pentru că sunt încadrate în categoria drogurilor. 85 de astfel de substanțe sunt interzise în întreaga lume, iar 30 dintre ele se găsesc şi în țara noastră. 

Spre exemplu, unele dintre calmantele banale la noi, în statele europene sau în Asia sunt interzise sau sunt incluse în categoria droguri. Simpla deținere a acestor medicamente interzise în străinătate ne poate distruge tot programul de vacanță, ne poate aduce amenzi usturătoare sau, mai grav, detenția în închisoare.

Substanțe medicamentoase interzise în alte țări  

Iată ce substanțe sau medicamente sunt interzise în diverse părți ale lumii, inclusiv în Grecia, Marea Britanie sau Italia, țări pe care le vizităm frecvent în sezonul cald.  

Medicamentele antialgice, cum ar fi Tramadolul sau Codeina, sunt ilegale în Emiratele Arabe Unite, iar turiștii care ajung cu ele în acest stat pot ajunge mai degrabă la închisoare, decât la hotel.

În Japonia este ilegal să deții în bagaje pseudoefedrina, iar Singapore interzice medicamente precum somnifere, tablete anti-anxietate și analgezice. Acestea pot fi luate în bagaje, doar dacă sunt recomandate de medic și ai o prescripție medicală tradusă în limba engleză pentru ele.

În Indonezia, multe medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală cum ar fi codeina, pilulele de somn și tratamentele pentru ADHD sunt ilegale.

În Grecia nu ai voie să intri cu Diazepam și Tramadol, și nici cu tratamente pe bază de codeină. Nu poți călători în Grecia cu algocalmin, cu nurofen sau cu siropuri de tuse pentru copii pe bază de codeină.

Și în Qatar este interzisă folosirea mai multor medicamente care conțin o substanță regăsită în pastilele pentru răceală sau tuse.

Metamizolul sodic (care se regăsește în algocalmin, quarelin, aulin sau piafen etc) este interzis în Spania, Filipine, Norvegia, S.U.A, Suedia, Emiratele Arabe. Nici în România nu se mai eliberează algocalmin decât pe bază de rețetă de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Japonia, Liban, Filipine și Coreea consideră furazolidona, un medicament antidiareic, o substanță periculoasă și este interzisă.

Pastile pe numărate

În multe alte state exotice, precum Costa Rica, ai voie să aduci medicamentele de care ai nevoie doar pe bază de scrisoare medicală și doar în cantitatea necesară cât timp ești în vacanță. Așadar, se numără pastilele în funcție de zilele de cazare!

Spre exemplu, dacă iei un tratament uzual pentru tensiune, pentru colesterol sau pentru inimă, nu lua la tine cutii întregi de medicamente în ideea că poate vei pierde o parte din ele. Nu ai voie să intri în multe țări cu medicamente în exces. O cantitate mai mare de o cutie sau două dintr-un singur medicament devine dubioasă și vei fi reținut la vamă.

Trebuie să prezinți rețetele medicamentelor în original și scrisoarea medicală cu schema de tratament tradusă în limba engleză și parafată de medicul de familie. De asemenea, trebuie să numeri câte pastile ai nevoie pentru perioada vacanței și să iei în cutie doar atât cât este necesar. Și ține cont de faptul că medicamentele trebuie luate în cutiile originale, cu tot cu prescripția inclusă care, de obicei, este și în limba engleză.

Medicamente interzise pe avion

avion

Ori de câte ori călătorești cu avionul, în țară sau în străinătate, trebuie să fii atent ce medicamente iei cu tine. Dacă urmezi un tratament și iei mai multe tipuri de pastile, pentru fiecare dintre ele trebuie să ai la tine rețeta sau prescripția medicală pe baza căreia le-ai cumpărat.

Toate medicamentele trebuie păstrate în flacoanele și ambalajele lor originale. Nu lua în bagaje câteva pastile în blistere separate. În multe state din Orient sau din Asia, dar și în America, o astfel de practică ți-ar putea aduce condamnarea la închisoare, deoarece pastilele respective nu pot fi verificate ușor pe aeroport.

De asemenea, pentru fiecare medicament sau tratament trebuie să mai ai cu tine și o scrisoare medicală în limba engleză, semnată și parafată de medicul curent, în care să fie trecute substanțele și medicamentele indicate, diagnosticul și durata tratamentului.

O astfel de scrisoare te scutește de orice problemă pe care o poți avea pe aeroport, deoarece transportul medicamentelor este strict reglementat în toate țările.

În ceea ce privește celelalte medicamente uzuale, pentru care nu este nevoie de rețetă, precum analgezicele sau siropurile de tuse, anticoncepționalele sau unguentele calmante trebuie să verifici dacă sunt acceptate în țara de destinație și trebuie transportate în ambalajele originale în bagajele de cală.   

Medicamente interzise în Grecia

Mare atenție la medicamentele menționate mai jos care sunt restricționate pe teritoriul Greciei:

Diazepam (Denumire comercială: Diazepam ) – este interzis, dacă nu ai prescripție medicală pentru el.

Tramadol (Denumire comercială: Tramadol, Zaldiar, Doreta, Mabron, Skudexa ) – interzis fără prescripție și scrisoare medicală tradusă în limba engleză/greacă.

Medicamente care conțin codeină (inclusiv Nurofen Plus, Solpadeine, Ultracod, Codamin P, Fasconal ) – complet interzise, chiar dacă fac parte din siropurile de tuse pentru copii.

Interdicția privind codeina a intrat în vigoare în anul 2023, deci este esențial să verifici cu atenție compoziția medicamentelor pe care le iei cu tine, chiar dacă sunt tratamente banale pentru răceală sau dureri în gât.

Ține cont și de faptul că Grecia a introdus recent o regulă care interzice mestecarea gumei de mestecat pe stradă și în incinta bisericilor și a obiectivelor turistice. De asemenea, femeile au interdicție să poarte tocuri ascuțite în siturile arheologice, în lăcașe de cult, mănăstiri și schituri.

Medicamente interzise în Turcia

În general, tratamentele însoțite de rețetă și scrisoare medicală tradusă în limba engleză/turcă nu prezintă niciun risc. Regimul medicamentelor este mult mai relaxat în Turcia, față de alte state europene sau asiatice. Cu toate acestea, autoritățile turce interzic complet:

Codeina și orice medicament care conține codeină, inclusiv siropurile de tuse;

Narcotice și psihotrope precum morfină, oxicodonă sau metadonă;

Vitamina A și anume medicamentele sau soluțiile cu concentrații mari de vitamina A, conform site—ului visit-turkey.org

Mai sunt restricționate și următoarele medicamente, dacă nu sunt însoțite de rețetă și scrisoare medicală tradusă în limba engleză/turcă.

Chlorodiazepoxid (Denumire comercială: Librium) – interzis fără prescripție

Clonazepam (Denumire comercială: Rivotril) – interzis fără prescripție

Metilfenidat (Denumire comercială: Concerta, Ritalin) – interzis fără prescripție

Diphenhydramină (Denumire comercială: Calmaben, Benadryl) – interzis fără prescripție

În cazul în care ai nevoie de calmante sau pastile pentru stomac, apelează cu încredere la orice farmacie pentru că vei găsi medicamente eficiente, care se eliberează și fără rețetă.

Medicamente interzise în Egipt

Mare atenție când mergi în Egipt, deoarece acest stat are o listă lungă de substanțe medicamentoase trecute în categoria drogurilor. Nu sunt acceptate nici țigările electronice, pesticidele de niciun fel sau așa numitele tratamente pentru slăbit sau pentru potență.

Dintre medicamentele strict interzise, dacă nu sunt însoțite de rețetă, prescripție în original și scrisoare medicală tradusă se numără:

Orice fel de morfină, codeină, ketamină, fenobarbital, difenoxină, tramadol. Un tabel complet cu toate substanțele interzise în Egipt vei găsi aici, parafată de Ministerul Sănătății din Cairo.

Medicamente interzise în alte state ale Uniunii Europene

Medicamente interzise în cele mai populare destinaţii turistice

Cele mai multe state europene în care obișnuim să ne petrecem vacanțele, precum Bulgaria, Germania, Franța, Italia sau Spania au aceleași reguli clare de interzicere a medicamentelor cu efecte calmante, antidepresive sau psihotrope.

Verifică bine ingredientele tratamentelor pe care le iei și ai grijă să nu conțină:

Amfetamină (Denumire comercială: Concerta, Ritalin) – interzise fără prescripție

Metadonă (Denumire comercială: Metadon) – interzisă fără prescripție

Codeină (Denumire comercială Nurofen Plus, Solpadeine, Ultracod, Codamin P, Fasconal ) – interzise complet

Benzodiazepine (Denumiri comerciale: Diazepam, Rivotril, Xanax, Anxiar) – interzise fără prescripție

Tramadol (Denumire comercială: Tramadol, Zaldiar, Doreta, Mabron, Skudexa ) – interzis fără prescripție.

Orice alt medicament vrei să iei cu tine peste graniță trebuie să fie ambalat în cutia originală, să aibă prescripția lui originală și rețetă de la medicul curant, eventual tradusă deja în limba engleză sau în limba țării respective.

Medicamente interzise în Emiratele Arabe Unite

Orice fel de medicament pentru tulburări psihice, anxietate și diverse alergii trebuie să fie însoțit de prescripție medicală și de scrisoare medicală tradusă cel puțin în limba engleză.

Interzise complet în Emirate sunt toate medicamentele care conțin codeină precum Nurofen, Solpadeine, Ultracod, Codamin P, Fasconal.

De asemenea, renumitul diazepam pentru somn și anxietate nu poate fi adus în țară decât cu prescripție și scrisoare medicală și doar în cantitatea necesară pentru sejurul respectiv. La fel și medicamentele care conțin tramadol, sunt acceptate doar cu rețetă și scrisoare medicală.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton