Locuri de vizitat în Republica Moldova. Obiective turistice inedite peste Prut

.

Republica Moldova este tot mai atractivă pentru turiștii pasionați de gastronomia autentică și de vinuri cu parfum unic. Dar sunt multe alte locuri de vizitat în Republica Moldova pline de farmec, istorie și tradiții care te vor cuceri și te vor convinge să te întorci în frumoasa țară de peste Prut.

Mănăstiri cu o bogată istorie și un patrimoniu valoros, muzee și conace inedite, podgorii și crame cu premii internaționale sunt locuri demne de vizitat în Republica Moldova unde turismul capătă o pondere tot mai mare de la un an la altul. Moldovenii se pot lăuda cu diverse comori naturale și istorice, cu monumente culturale și cu un patrimoniu imaterial deosebit.

Patrimoniul UNESCO în Republica Moldova

Moldova este și membru UNESCO din anul 1992, iar în ultimii ani a înscris pe lista patrimoniului UNESCO locuri, tradiții și obiecte de o frumusețe rară. Colindatul cetelor bărbătești, care se păstrează în satele din sudul țării, face parte acum din patrimoniul mondial UNESCO. Mărțișorul și covorul basarabean sunt și ele două simboluri culturale moldovenești care au intrat pe lista UNESCO în ultimii ani.

Alături de România, Moldova a depus un dosar pentru a accede pe lista patrimoniului mondial imaterial cămașa cu altiță, răspândită în nordul și centrul țării, și piesă esențială a costumului popular moldovenesc.

Rezervația de la Orheiul Vechi, de pe malurile râului Răut va fi și ea inclusă în patrimoniul UNESCO. „Peisajul Cultural Orheiul Vechi” este un monument mixt – cultural şi natural și este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Republica Moldova.

Turiștii care iubesc festivalurile și tradițiile ar trebui să viziteze această țară când se organizează Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”, în luna decembrie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Pe timpul verii se organizează Ia Mania, un festival dedicat portului național, care are loc în luna iulie în satul Holercani. Este un bun prilej pentru turiști să descopere tradițiile populare ale moldovenilor, să guste din preparatele lor tradiționale savuroase și să încerce vinuri cu aromă deosebită, care au reușit să atragă aprecierea internațională.

Cele mai interesante locuri de vizitat în Republica Moldova

Republica Moldova are un teritoriu restrâns în sud-estul Europei și se învecinează cu România la vest și cu Ucraina la nord, est și sud. Nu este un stat cu ieșire la mare, dar are ieșire la Dunăre de unde poate face legătura cu Marea Neagră.

Moldova are o populație de aproximativ 3 milioane de locuitori dintre care marea majoritatea o constituie cetățenii moldoveni (de origine română), 6% sunt ucraineni și 4% găgăuzi, alături de o mică comunitate de ruși și bulgari. Limba oficială a Republicii Moldova este limba română, bogată în arhaisme și regionalisme care sunt mai greu de înțeles de către românii din România. Dar, oriunde ai merge în Republica Moldova, ca român te vei înțelege bine cu gazdele moldovene.

Formele de relief predominante în Moldova sunt câmpiile, podișurile și dealurile domoale, astfel că agricultura, pomicultura, vița de vie și producția de vinuri reprezintă cele mai mari bogății ale țării.

Vulcanii noroioși

Fenomene naturale deosebite și totodată locuri demne de vizitat în Republica Moldova sunt vulcanii noroioși. Cei mai mulți se află în lunca râulețului Delia, unde, pe o suprafață de aproximativ 2 ha, se află 6 vulcani de diferite forme, dimensiuni și stadii de activitate. Alți vulcani noroioși s-au format în valea râului Camenca lângă satul Mălăiești, Rîșcani, în valea Răutului în amonte de Bălți, în valea râului Larga (comuna Constantinești), pe terasa inferioară a Prutului (Bărboieni) și în valea râului Nârnova.  

Lacul Costești

Lacul Stânca-Costești este cel mai mare lac de pe teritoriul Republicii Moldova. În apropiere poate fi vizitată Duruitoarea Veche, una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Pantele calcaroase abrupte, grotele și stânci cu forme neobişnuite reprezintă un loc inedit în peisajul colinar al țării, pe valea râului Duruitoarea. Grota Duruitoarea Veche este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri.

Parcul Țaul

Acest parc este situat în partea de sud a satului Țaul, în raionul Dondușeni. Are o suprafață de 46,2 ha și este situat la câțiva kilometri de orașul Dondușeni și la aproximativ 200 km de Chișinău. Este o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică.

Colecția dendrologică a parcului cuprinde aproximativ 150 de specii de arbori, arbuști și liane, din care peste 100 sunt specii exotice.

Pe teritoriul parcului se află conacul lui Andrei Pommer, fost bancher. Conacul a funcționat o vreme ca sanatoriu, dar azi este în stadiu avansat de degradare și are nevoie de o restaurare completă.

Casa Muzeu Alexandru Donici

Poate fi vizitată pe moșia pe care o deținea Dimitrie Donici, de la tatăl său Constantin Donici, în satul Donici din raionul Orhei. Conacul a fost construit în anul 1765 de către părinții fabulistului, Dumitru și Elena Donici.

Casa-muzeu cuprinde cabinetul de lucru al fabulistului, cu obiecte caracteristice pentru secolul al XIX-lea, covoare moldovenești, mobilier în stil egiptean (atunci la modă). Muzeul conține și o colecție de articole de uz casnic, printre care doar un singur obiect personal al poetului, care s-a păstrat până în prezent, o armă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Conacul Manuc Bei

Este amplasat în orașul Hîncești și include Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare și Turnul de veghe. Este un loc unic din Moldova, iar după renovările recente, a devenit un loc turistic important.

După terminarea războiului ruso-turc din 1806–12, Manuc Bei părăsește Bucureștiul și își lasă afacerile pe mâinile unor oameni de încredere. Se mută pentru o scurtă perioadă la Sibiu, apoi, în anul 1815, Manuc se mută cu familia sa la Chișinău în Basarabia țaristă, unde cumpără cu 300.000 de lei de aur moșia Hîncești.

Construcția conacului a început sub conducerea fiului său, Murat (Ivan) și a fost terminată abia între 1858 și 1861 de către nepotul său, Grigore. Cei doi au construit un castel în stil francez de o frumusețe uimitoare, cu o grădină de iarnă, turnuri de pază și un parc imens.

La începutul anilor 1970 a început restaurarea Castelului Vânătoresc, iar în 1979 a fost transformat într-un Muzeu istorico-etnografic, având peste 20 de mii de exponate, mai multe încăperi cu diverse tematici, la parter fiind obiecte din perioada sovietică, dar și o expoziție de porturi populare din secolul al XIV-lea.

Cetatea Soroca

Cetatea  datează din secolul al XV-lea, a fost clădită inițial din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.

În anul 2023, cetatea a intrat în a doua etapă de restaurare și urmează să fie redeschisă publicului larg în vara anului 2024.

Cetatea Soroca este unică printre cetățile medievale moldovenești prin sistemul arhitectonic de construcție. Planul său circular are un diametru de 37,5 m., patru turnuri circulare și un turn de acces de plan rectangular.

Mănăstirea Saharna

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Saharna este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Republica Moldova și un printre cele mai mari centre de pelerinaj religios din Moldova. Aici se găsesc moaștele Sf. Cuvios Macarie, iar pe una din stânci se vede amprenta lăsată, potrivit unei legende, de Maica Domnului.

Povestea spune că unui călugăr din vechea mănăstirea rupestră i s-a arătat chipul luminat al Maicii Domnului. Ajuns pe stâncă, călugărul a descoperit o amprentă de picior pe piatră, semn considerat de el drept o vestire divină și o mărturie a „purității Dumnezeiești” a locului. În curând, călugării au ridicat aici o biserică nouă din lemn și au întemeiat mănăstirea „Sf. Treime” (1777).

De sus, de pe stâncile Saharna, se pot admira peisaje de excepție: defileul stâncos și împădurit al râulețului Saharna (16 km lungime) și peste 30 de praguri și cascade.

Crame și vinării faimoase în Republica Moldova

Cricova, un complex subteran inedit

Vinăria Cricova este cel mai mare complex subteran din lume dedicat vinului. Construcția ei a început în anul 1952, la o adâncime de 60 de metri și cuprinde cinci săli mari, spațioase și  impunătoare, în care se îmbină armonios elementele de arhitectură clasică cu ornamente moderne. Aceasta servește drept depozit și spațiu de maturare pentru cele mai excelente vinuri purtând marca Cricova. Orașul subteran adăpostește și un muzeu captivant, în care au fost adunate exponate inedite din diverse epoci, oferind o detaliată prezentare a istoriei vinificației.

În prezent, această localitate vinicolă acoperă o suprafață de 53 de hectare, iar galeriile subterane, transformate în străzi, ating o lungime totală de 120 de kilometri. Profunzimea la care se află aceste labirinturi poate ajunge până la 80 de metri, în funcție de relieful natural. Asemenea unui oraș autentic, beciurile sunt organizate cu străzi, semafoare și indicatoare rutiere.

Pe parcursul întregului an, temperatura constantă în galeriile subterane se menține în jurul valorilor de 12 – 14°C, în timp ce umiditatea relativă a aerului atinge aproximativ 97-98%. Aceste condiții naturale permit conservarea și maturarea vinurilor de calitate superioară, inclusiv a spumantului clasic. De altfel, Cricova a fost primul loc din Republica Moldova unde s-a produs vin spumant conform metodei consacrate de către celebrul călugăr Pierre Perignon – ”Méthode Traditionnelle”.

Castelul și vinăria Mimi

Constantin Mimi, pionier în industria vinificației și figură publică importantă a secolului XX, și-a dedicat întreaga viața vinului. Aplicând cunoștințele dobândite în Europa de Vest, Constantin Mimi a reușit să construiască primul castel din Moldova. Acest lucru l-a îndemnat să producă vinuri excelente și să ridice standardele prin implementarea unor tehnologii moderne. Grație acțiunilor sale, industria de vinificație a țării a fost nu o singură dată salvată, astfel că astăzi Moldova poate fi unul dintre principalii producători de vin din lume.

Castelul Mimi este catalogat drept una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume. Arhitectura lui aduce aminte de marile palate din Franța, înconjurat de terase atent îngrijite și grădini veșnic verzi. Spațiul exterior al castelului include o piață, terase de vară, spații pentru picnicuri și o curte în care se desfășoară evenimente culturale mari, precum concerte, spectacole sau mese în aer liber. Aici găsești un restaurant cu delicatese și un hotel pentru cei mai pretențioși turiști.

Podgoriile Castelului Mimi sunt situate în regiunea Codru a Moldovei și se întind pe versanții dealurilor Speia, aproape de râul Nistru.

foto: Shutterstock

Ultima modificare martie 10, 2024 4:20 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale