Groenlanda – curiozități despre cea mai mare insulă din lume

.

Sute de mii de ani în urmă, Groenlanda era o insulă verde, acoperită de păduri dese, care adăposteau o faună bogată! Azi este o mare întindere de zăpadă și gheață. Află ce curiozități ascunde Groenlanda, cea mai mare insulă din lume!

Insula oamenilor, insula verde sau insula fără șosele, Groenlanda este un tărâm fascinant, al cărei destin se transformă de la o epocă la alta în mod uimitor. Cea mai mare insulă din lume a fost scena unor schimbări climatice surprinzătoare și continuă să fie supusă unor transformări fără precedent. Până și soarta ei politică este curioasă și nu de puține ori acest tărâm înghețat a fost disputat de alte state, care au încercat să preia controlul asupra bogățiilor și resurselor ei naturale.

Groenlanda – insula verde!

Numele acestei insule, Groenlanda sau Greenland în engleză, înseamnă tărâmul verde, un nume care trezește imediat curiozitatea! În vremurile noastre, știm Groenlanda drept un tărâm al zăpezilor și ghețurilor eterne… cu toate acestea, din vremuri străvechi, ea poartă numele de ”Pământul verde”.

În mod surprinzător, numeroase studii realizate în straturile adânci ale solului înghețat au scos la iveală fragmente diverse de ADN specific copacilor și plantelor cu flori, insectelor și mamiferelor. Cândva, această insulă s-a bucurat de o climă mult mai caldă și a fost acoperită de păduri bogate, care adăposteau o faună diversă, inclusiv fluturi și păsări, ființe fragile care nu mai trăiesc aici în zilele noastre. Epoca verde a Groenlandei se pare că s-a întins pe o perioadă lungă de timp, cu 450.000 de ani în urmă, până spre 900.000 de ani în urmă.

Clima Pământului alternează între epoci glaciare și perioade de seră, timp în care temperaturile cresc atât de mult, încât se topesc aproape toți ghețarii de pe planetă. Pământul se află în prezent într-o epocă interglaciară, numită holocen, care a început cu aproximativ 11.000 de ani în urmă. Dar activitatea industrială intensă și emanațiile de gaze cu efect de seră se estimează că vor întârzia următoarea perioadă glaciară, care altfel ar fi început în aproximativ 50.000 de ani.

În prezent, Pământul se încălzește și odată cu el Groenlanda. Sute de mii de ani a fost acoperită de ghețuri permanente, stratul de gheață din mijlocul insulei având o grosime de 3 – 4 kilometri. Dar, de câteva sute de ani, clima a devenit tot mai blândă, iar în ultimii 30 de ani locuitorii de pe coastă au început să cultive legume pe timpul verii, ceva de neconceput în urmă cu 2 – 3 secole. Din anii 1990, media temperaturilor în timpul verii a crescut cu 1,8 grade Celsius și iarna cu 3 grade Celsius. 

Topirea ghețurilor din Groenlanda este tot mai accelerată, fenomen ce poate avea consecințe nebănuite nu doar din punct de vedere climatic. Subsolul insulei se presupune că este bogat în diamante și metale rare, cărbune și rezerve mari de petrol și gaze, ceea ce atrage tot mai mult atenția statelor puternice!

Cum a ajuns Groenlanda sub controlul Danemarcei

În limba localnicilor, Groenlanda este numită Kalaallit Nunaat – Țara oamenilor, o altă curiozitate a insulei care a avut și perioade lungi în care nu a fost locuită.

Din punct de vedere geografic, insula face parte din continentul America de Nord: partea de nord-vest a insulei se află la mică distanţă de ţărmurile Canadei, în timp ce Danemarca se află la 3.000 de kilometri distanţă. Dar istoria insulei este legată de vikingi, iar, mai târziu, de vânătorii de balene. În secolele XVIII-XIX, aceştia au venit aici, masiv, din Olanda, Germania şi Danemarca, construind sate şi baze militare.

Între cele trei tabere au izbucnit, de-a lungul timpului, multe conflicte pentru supremaţie, în cele din urmă impunându-se danezii. În 1933, Groenlanda devine proprietatea Danemarcei. În prezent, este parte a Regatului Danemarcei, având un statut autonom.

Groenlanda este locuită acum de europeni veniți din țările nordice, din Danemarca, Suedia, Norvegia sau Germania, precum și de eschimoși. Din punct de vedere administrativ, este o țară independentă, cu propriul parlament, dar se află sub controlul politic al Danemarcei, care se implică mai ales în politica ei externă.

Recent, Parlamentul Groenlandei a reiterat necesitatea de a se desprinde de sub ”tutela” danezilor și de a deveni o țară complet independentă, liberă și democrată. Groenlanda depinde încă de ajutorul financiar pe care îl oferă Danemarca, dar în ultimii 30 de ani, a început să câștige tot mai mult din turism. Tot mai mulți specialiști în turism încep să includă Groenlanda în topul celor mai frumoase locuri din lume! Posibilitățile ei de dezvoltare sunt mari, Groenlanda fiind totodată un important punct maritim pe rutele comerciale care traversează globul!  

Ce perspective aduce schimbarea climei

Orașele și micile localități ale insulei, aflate toate pe coasta cea mai caldă din vest, devin tot mai atractive pentru turiștii care caută mirajul aurorei boreale, aerul curat, atracții inedite precum ghețarii, natură sălbatică și croaziere printre fiorduri.  

Capitala Nuuk are o populație de 18.000 locuitori, fiind cel mai mare oraș al Groenlandei. În total, populația insulei numără cel mult 56.000 de oameni, având densitatea cea mai mică din lume, în afară de Antarctica, unde trăiesc și mai puțini locuitori.

Deocamdată, nu există șosele sau căi ferate între localități. În marile orașe sunt câteva străzi pavate care se opresc la periferie. Între localități, oamenii se deplasează cu săniile trase de câini, cu snowmobile, avioane, bărci sau elicoptere. Dar topirea accelerată a ghețurilor va schimba stilul de viață al locuitorilor, care vor renunța la sănii și vor construi, probabil, șosele sau căi ferate pentru noi mijloace de transport.

Topirea ghețurilor va face tot mai accesibile resursele din subsol. Aici se estimează că sunt zăcăminte importante de aur și metale rare și, probabil, 30% din rezervele de gaze naturale ale lumii. Nu întâmplător, Danemarca își menține tutela asupra acestui teritoriu, dar SUA și China sunt și ele direct interesate. Recent, NATO și-a exprimat îngrijorarea că bazele militare ruse se apropie tot mai mult de Groenlanda, care ar putea deveni o țintă pentru Moscova.

Curiozități despre cea mai mare insulă din lume

Se cunosc foarte puține informații din istoria străveche a insulei, dar se presupune că ea a fost cucerită de vikingi începând cu anul 1000 după Hristos, în perioada mai caldă a Evului Mediu, când s-au putut instala pe coasta de vest a insulei.

Legendele spun că prima colonie pe insulă ar fi fost întemeiată de Erik cel Roșu, navigator norvegian-islandez, alungat cu familia și sclavii săi din locurile natale, din cauza unei crime. El a străbătut apele înghețate ale Atlanticului și s-a așezat pe insulă, punând bazele unei colonii înfloritoare.

În jurul anului 1450 a început ultima mică glaciațiune pe glob, care a forțat vikingii să părăsească Groenlanda. Ultimul eveniment scris din istoria insulei, înainte de a fi abandonată, este o nuntă care s-a ținut pe data de 16 septembrie 1408 în biserica din Hvalsey.

Calota glaciară din Groenlanda este a doua cea mai mare din lume, după cea din Antarctica. Dar clima se încălzește, iar insula pierde anual miliarde de tone de gheață din cauza creșterii semnificative a temperaturilor la poli, mai ales în perioada verii.

Noi cercetăriarată că, în 2019, calota de gheață a Groenlandei a pierdut 532 de miliarde de tone, 223 dintre acestea doar în luna iulie. Prin comparație, între 2003 și 2016, cantitatea de gheață topită în medie, anual, a fost de 255 de miliarde de tone.

Stratul de gheaţă are, în anumite locuri, 3800 de metri grosime, însă gheţarii se topesc într-un ritm accelerat. În plus, a crescut şi numărul ploilor multianuale care accelerează topirea gheţii. Oamenii de ştiinţă au calculat că, în condițiile în care gheaţa din Groenlanda s-ar topi definitiv, nivelul oceanelor planetare va creşte cu mai mult de şapte metri, acoperind complet numeroase localități de coastă.

Groenlanda nu este parte a Uniunii Europene, deși Danemarca este membru UE. Groenlanda a preferat să se desprindă de Comunitatea Europeană în anul 1985, în urma unui referendum.

Limba oficială a insulei este groenlandeza, variantă a limbilor eschimo-aleute, dar mulți locuitori vorbesc engleza și daneza.

Insula are statut autonom, dar nu are încă o monedă proprie, folosind coroana daneză.

Groenlanda a început să fie o atracție turistică tot mai puternică. Turiștii vin aici să admire aurora boreală și să descopere magia nopților arctice care seamănă cu un amurg continuu. Expedițiile către ghețari, săniile trase de câini, croazierele printre fiorduri și urmărirea balenelor, dar și istoria plină de mister și magie a vechilor vikingi reprezintă principalele atracții ale insulei. În capitala Nuuk și în principalele orașe port ale insulei s-au construit hoteluri moderne, cafenele și restaurante îmbietoare, care oferă turiștilor preparate curioase din pește și carne de balenă.

Una dintre atracțiile majore ale capitalei este Muzeul Național al Groenlandei, care oferă vizitatorilor numeroase repere din istorie, dar și exponate curioase precum mumiile unui grup de femei și copii care au murit înghețați în anul 1475.

Faimosul explorator Knud Rasmussen s-a născut în Groenlanda, în orașul Ilulissat, în anul 1879, iar casa în care a crescut a fost transformată în Muzeul Knud Rasmussen. Marele explorator este cunoscut pentru celebrele expediții Thule, în număr de șapte, care au contribuit masiv la cunoașterea Groenlandei și Arcticii (1911-1933). El a realizat cea mai mare călătorie din istoria Arcticii în sănii trase de câini, prilej cu care a vizitat și studiat toate grupurile de eschimoși din Groenlanda până la strâmtoarea Bering. 

Groenlanda este insula în care se află cel mai mare fiord din lume, Scoresby Sund, precum și cel mai mare complex de fiorduri din lume care cuprinde șase fiorduri. Termenul de fiord reprezintă un golf maritim îngust, sinuos și intrat adânc în uscat, cu maluri abrupte și înalte, fiind creat de un ghețar.

foto: Shutterstock

Ultima modificare ianuarie 18, 2025 12:39 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale