Frica de avion pare greu de controlat, dar nu imposibil. De la trucuri simple, la sfaturi recomandate de medici, până la tratamente inovatoare susținute de psihoterapeuți, poți găsi oricând o soluție să învingi teama de zbor.
Cuprins
- 1 Frica de avion. Ce anume o declanșează
- 2 Aviafobia, statistici care ajută
- 3 Cele mai simple sfaturi și trucuri pentru a controla frica de avion
- 3.1 Alungă scenariile dramatice din minte
- 3.2 Gândește-te la vacanțe și atracțiile turistice
- 3.3 Evită cafeaua și alcoolul
- 3.4 Vorbește cu personalul de zbor
- 3.5 Cere o pătură pentru confortul tău
- 3.6 Ascultă muzică, citește, urmărește un film
- 3.7 Alege gustări satisfăcătoare
- 3.8 Rostește rugăciuni în gând
- 4 Tehnici de relaxare recomandate de medici
- 5 Apelează la un psihoterapeut
Frica de avion este firească, fiecare om se teme într-o anumită măsură să zboare cu avionul! Dar sunt persoane care nu pot depăși singure această teamă și au nevoie de consiliere. Cei mai temători refuză categoric să se urce vreodată într-un avion. Dar cei care au nevoie să zboare în mod frecvent și se tem de avion, trebuie să facă un efort mental deosebit pentru a depăși frica de zbor.
Cuprins
- 1 Frica de avion. Ce anume o declanșează
- 2 Aviafobia, statistici care ajută
- 3 Cele mai simple sfaturi și trucuri pentru a controla frica de avion
- 3.1 Alungă scenariile dramatice din minte
- 3.2 Gândește-te la vacanțe și atracțiile turistice
- 3.3 Evită cafeaua și alcoolul
- 3.4 Vorbește cu personalul de zbor
- 3.5 Cere o pătură pentru confortul tău
- 3.6 Ascultă muzică, citește, urmărește un film
- 3.7 Alege gustări satisfăcătoare
- 3.8 Rostește rugăciuni în gând
- 4 Tehnici de relaxare recomandate de medici
- 5 Apelează la un psihoterapeut
Frica de avion. Ce anume o declanșează
Oricine are emoții când se urcă în avion, cu toate că este considerat cel mai sigur mijloc de transport, iar accidentele sunt foarte rare în comparație cu riscurile de pe șosele.
Frica de avion se manifestă mai puternic sau mai puțin puternic până și la cei obișnuiți să zboare cu avionul. În multe cazuri, ea se poate declanșa abia după un zbor dificil, cu turbulențe chiar și la persoanele care nu avut niciodată teamă de avion.
De cele mai multe ori, călătorii cu avionul au emoții mai mari la decolare și la aterizare. Iar aceste emoții, repetate la fiecare călătorie cu avionul, întrețin teama de zbor chiar și în cazul celor care călătoresc frecvent.
O altă cauză care declanșează frica de avion este mediatizarea dramatică a tragediilor aviatice, în care își pierd viața zeci sau chiar sute de călători. Din această cauză multe persoane care nu pot depăși frica de avion preferă să călătorească zile întregi cu mașina sau cu trenul pentru a ajunge la destinație, în loc să zboare câteva ore. Dar chiar și pentru aceștia există terapii specifice care pot controla teama de zbor.
Există și persoane care suferă de alte fobii precum claustrofobia, teama de spații înguste și slab aerisite. Acestea sunt cele mai expuse să sufere și de aviafobie sau teama de avion.
Aviafobia, statistici care ajută
Frica de avion sau frica de zbor este denumită în termeni medicali ”aviafobie” și este considerată o anxietate care poate fi tratată cu succes. Peste 40% dintre persoanele care zboară cu avionul se tem de călătoriile prin aer, dar cei mai mulți reușesc să treacă peste emoții și să își învingă teama.
Aviafobia este specifică adulților, copiii fiind de obicei încântați și curioși să zboare cu avionul, fără să conștientizeze și riscurile. Cei mai mulți pasageri pe liniile aeriene raportează teama de zbor în jurul vârstei de 27 de ani, conform unor statistici la nivel mondial. Iar 60% dintre cei care declară că este teamă de avion reușesc totuși să își controleze stările de anxietate și să zboare în continuare atunci când pleacă în vacanțe sau când călătoresc în interes de serviciu.
Așadar, teama de zbor poate fi controlată și poate fi diminuată până la un nivel acceptabil pentru mulți călători. Dacă te confrunți cu frica de avion, poți apela la diverse soluții, de la mici trucuri care îți asigură un confort în plus, până la terapii specializate.
Cele mai simple sfaturi și trucuri pentru a controla frica de avion
Alungă scenariile dramatice din minte
Conștientizează faptul că teama ta de avion nu înseamnă automat că tu ești în pericol. Milioane de oameni folosesc mii de zboruri zilnic și ajung în siguranță la destinație.
Alungă din minte orice scenariu dramatic! Nu te mai gândi că vor fi turbulențe, că se apropie vreo furtună, că se strică ceva la avion sau, și mai rău, că te prăbușești.
Alungă temerile și încearcă să te gândești la lucruri plăcute și la faptul că vei ajunge foarte repede la destinație.
Gândește-te la vacanțe și atracțiile turistice
Dacă pleci în vacanță cu avionul, ia cu tine un ghid turistic și citește despre regiunea pe care vrei să o vizitezi. Descoperă toate atracțiile zonei, fă-ți un program de vizitare, gândește-te la toate lucrurile frumoase pe care le vei descoperi acolo.
Citește pe internet tot felul de legende și istorii despre locurile unde mergi. Acestea te vor ajuta să scapi de anxietate și de gândurile negre ale unui accident cu avionul.
Evită cafeaua și alcoolul
Dacă știi că frica de avion este destul de puternică, evită să consumi cafea, ciocolată și alcool. Cofeina și băuturile cu alcool accelerează bătăile inimii și vor accentua sentimentele tale de anxietate în avion.
Vorbește cu personalul de zbor
Anunță cea mai apropiată stewardasă că ai o teamă puternică de zbor și stai de vorbă cu ea. Personalul însoțitor este pregătit să ajute persoanele care se tem în avion, îți va da diverse sfaturi și te va ajuta să te simți mai confortabil.
Poate sta alături de tine la decolare și la aterizare, când se simt anumite turbulențe.
Cere o pătură pentru confortul tău
În avion este destul de rece la înălțimi mari și mai ales pe durata unor curse lungi. Cere o pătură să te încălzești și să te simți cât mai confortabil. Căldura ajută atunci când simți că teama îți îngheață sângele în vine!
Ascultă muzică, citește, urmărește un film
De îndată ce avionul s-a ridicat și zborul a devenit mai lin, poți deschide internetul sau poți urmări videoclipuri și filme pe telefon sau laptop. Pune-ți căștile și ascultă muzică, urmărește o comedie, delectează-te cu un documentar interesant. Orice activitate plăcută și relaxantă este de dorit atunci când îți este teamă de zbor.
Alege gustări satisfăcătoare
Unii oameni se simt mult mai bine în avion dacă au ceva de ronțăit. Alege biscuiți sau grisine, chipsuri sau bomboane care îți oferă un sentiment de satisfacție. Poți ronțăi orice care nu deranjează în jur printr-un miros neplăcut.
Guma de mestecat mentolată ajută foarte mult și la decolare și la aterizare.
Rostește rugăciuni în gând
Dacă ești o persoană credincioasă și folosești adesea rugăciunile pentru a te liniști emoțional și mental, folosește-le și în avion!
Tehnici de relaxare recomandate de medici
Evită să iei calmante sau somnifere în timpul zborului cu avionul. În schimb, poți practica unele tehnici de relaxare foarte simple care au la bază tehnici de control a respirației.
Frica de avion te face să rămâi încordată mult timp și să respiri greu. De aceea, este recomandat să faci un efort și să respiri în mod controlat și regulat. Numără de la 1 la 3 când inspiri aerul, și apoi numără de la 4 la 6 când expiri aerul, ușor și fără grabă. Continuă aceste excerciții câteva minute și îți vei regla respirația, plămânii vor primi suficient oxigen și corpul se va relaxa.
Repetă în gând câteva sintagme liniștitoare: sunt calm, am încredere, nu mi-e teamă, voi ajunge repede la destinație! Ori de câte ori simți că te cuprinde iar frica de avion, repetă în gând cuvinte de încurajare și concentrează-te asupra lor.
Apelează la un psihoterapeut
Dacă frica de avion este prea puternică de fiecare dată când ești nevoit să zbori, cea mai bună soluție este să apelezi la un specialist. Acesta te va ajuta din timp să deprinzi tehnici de relaxare musculară, te va ajuta să te concentrezi asupra gândurilor pozitive și să îți controlezi anxietatea.
În plus, un psihoterapeut te poate ajuta să învingi teama de zbor folosind un simulator. Mulți pacienți ajung să își controleze foarte bine fobia de avion după ce participă la mai multe ședințe într-un simulator. Li se explică ce se întâmplă în timpul zborului, înțeleg mult mai bine cât de sigur este un avion și cât de bine instruit este echipajul, capătă încredere și își controlează reacțiile mult mai bine.
Ultima modificare decembrie 20, 2022 1:25 pm