El Camino de Santiago – Ce trebuie să ştii despre cel mai important pelerinaj din Europa

.

El Camino, Drumul Sf. Iacob sau Pelerinajul lui Iacob, este cel mai cunoscut și cel mai căutat pelerinaj de către creștinii din Europa. Un drum fascinant, presărat cu numeroase experiențe, El Camino de Santiago este mai mult decât un pelerinaj… este o călătorie spirituală către credință și către propriul suflet. Află care sunt rutele principale și care sunt cele mai frumoase opriri pe lungul Camino de Santiago.

Un pelerinaj atractiv pentru numeroasele oferte culturale, istorice, religioase și arhitecturale, El Camino de Santiago merită străbătut odată în viață, indiferent de puterea credinței tale. Este o provocare personală, o oportunitate de a te conecta incredibil de profund cu natura și o călătorie spirituală care îți deschide sufletul pentru noi experiențe și emoții.

Mii de oameni descoperă în fiecare an frumusețea brută și caldă a Spaniei pe Calea Sfântului Iacob. Mulți dintre ei se întorc și pornesc din nou în pelerinaj. Traseul iacobin este o călătorie fascinantă la Santiago de Compostela, cu posibilitatea de a admira clădiri de patrimoniu impunătoare, peisaje de o diversitate fascinantă, dar și cu șansa de a experimenta cu adevărat comorile Spaniei, bucătăria locală, preparatele savuroase și vinul parfumat. Poți merge pe jos pe Camino de Santiago sau poți merge cu bicicleta, călare pe cal, cu trenul sau cu vaporul.

Cum a început povestea

Santiago de Compostela este capitala Galiciei și este situat în regiunea cea mai îndepărtată din nord-vestul Spaniei.

La începutul secolului al IX-lea, un pustnic numit Pelagius a văzut o lumină misterioasă strălucind peste un mormânt uitat în mijlocul unei păduri. Foarte curând, vestea incredibilă s-a răspândit în toată lumea creștină: mormântul Sfântului Iacob cel Mare, apostolul iubit al lui Isus Hristos, a fost descoperit într-un loc îndepărtat lângă finis terrae, capătul Pământului cunoscut, în nord-vestul Peninsulei Iberice. Câțiva ani mai târziu, acest loc a devenit un faimos oraș de pelerinaj, unul dintre cele mai importante ale creștinismului.

Pelerinii au venit din toată Europa urmând Camino de Santiago pentru a ajunge în orașul născut în jurul Sfântului Mormânt. Numeroase clădiri, adăposturi, hanuri și spitale au luat ființă în jurul localității pentru a veni în întâmpinarea pelerinilor care soseau aici în număr tot mai mare. Până și în zilele noastre, sute de pelerini urmează El Camino de Santiago în fiecare lună, atrași de frumusețea legendei și de comorile istorice și naturale pe care le descoperă pe traseu.

De unde pornește El Camino de Santiago

Celebrul pelerinaj spaniol are trei rute, fiecare pornind din puncte aflate la mare distanță unul de celălalt. Una dintre rute pornește din Portugalia, alta din sud-vestul Franței și cea mai scurtă chiar din Spania.

Dar fiecare dintre cele trei rute se termină în orașul Santiago de Compostela din Galicia. Mai exact, punctul de sosire este altarul Apostolului Iacob cel Mare din catedrala orașului Santiago de Compostela. Traseul a devenit popular încă din secolul al IX-lea drept un traseu de pelerinaj deosebit de important pentru credincioșii catolici. Astăzi, Camino de Santiago atrage sute de mii de drumeți în fiecare an, religioși sau nu, catolici, ortodocși sau de altă confesiune.

Ceea ce este atractiv și totodată apreciat de mulți pelerini este faptul că poți merge pe acest traseu și singur. Popasurile, satele și orașele pe care le întâlnești în cale sunt foarte apropiate, localnicii îi sprijină pe pelerini cu tot ce au nevoie, iar pelerinii între ei sunt foarte deschiși și amabili, încurajându-se reciproc. Mulți pelerini pleacă singuri la drum și ajung să își facă numeroși prieteni!

Cele trei rute ale pelerinajului iacobin

Spre deosebire de alte pelerinaje faimoase, El Camino de Santiago propune trei rute pentru pelerini și aventurieri, una mai lungă decât cealaltă, dar niciuna ușoară.

Camino Frances

Calea franceză sau Camino Francés, este cea mai des străbătută și are puțin peste 900 de kilometri. Aproximativ 60% din drumeții care aleg Camino merg pe acest traseu. Drumul începe din comuna Saint-Jean-Pied-de-Port din Pirineii francezi și te conduce prin munți și prin orașele Pamplona, ​​Logroño, Burgos și León. Camino Francez este cel mai lung și cel mai dificil, mai ales la început, când trebuie să străbați munții Pirinei.

Aeroportul din Biarritz este cel mai apropiat de localitatea Saint-Jean-Pied-de-Port, iar de acolo vei folosi trenul sau autobuzele locale. Întregul drum până la punctul de start durează câteva ore. Punctul de plecare pe Camino este podul principal peste râul Nive.

Camino Portughez

Un alt traseu minunat este Camino Portughez, este o rută lungă, dar mult mai ușoară. Ea străbate o mulțime de orașe, în timp ce Camino Primitivo este un traseu mult mai rural. Drumeții încep de obicei Camino Portughez fie din Lisabona, de la Catedrala din cartierul Alfama (610 kilometri), fie din Porto, tot de la Catedrala orașului (265 kilometri).

Camino Primitivo

Cea mai veche sau „Calea Primitivă” (Camino Primitivo) urmează cea mai mare parte a drumului original denumit Calea Sfântului Iacob și are aproximativ 300 de kilometri. Acesta începe în Oviedo, în nordul principatului spaniol Asturias, nu departe de coasta Biscaiei.

Aeroportul Asturias este aeroportul care deservește Oviedo. Este relativ mic și doar câteva companii aeriene low-cost operează zboruri aici. Traseul începe de la Catedrala Oviedo din centrul orașului, unde poți întâlni oricând grupuri de pelerini pregătite să pornească la drum și te poți alătura lor.

Cele mai bune perioade pentru pelerinaj

El Camino de Santiago - Ce trebuie să ştii despre cel mai important pelerinaj din Europa

El Camino de Santiago poate fi străbătut în orice moment al anului, dar este foarte plăcut primăvara și în lunile septembrie – octombrie. Vremea este caldă și blândă, iar ploile sunt destul de rare. Vara este, de asemenea, o perioadă bună, dar trebuie să eviți mersul pe jos în mijlocul zilei, când temperaturile urcă vertiginos spre 37 – 38 de grade Celsius.

Simbolul traseului

Culoarea galbenă se pare că a fost dintotdeauna asociată cu indicațiile către Santiago de Compostela. Traseul este foarte bine marcat, niciun pelerin nu poate rătăci drumul, chiar dacă este singur. Încă din cele mai vechi timpuri, o săgeată galbenă indica drumul, fiind însoțită adesea de observații sau mesaje lăsate de pelerini.

În vremurile noastre, autoritățile spaniole au ales simbolul unei scoici aurii, cu raze de soare, pentru a marca Drumul lui Iacob. Săgețile și scoicile galbene se găsesc peste tot: pe copaci, stânci, pietre, intersecții de drumuri, pe garduri și case. Iar localnicii te ajută oricând cu cele mai bune informații despre vreme și starea drumului.

Cât durează fiecare dintre cele 3 rute

În mod obișnuit, trebuie să îți propui să mergi în medie 20 de kilometri pe zi. Este o distanță suficient de lungă și ușor de suportat chiar și de către un drumeț mai puțin antrenat. În acest ritm, luând în calcul popasurile și nopțile pentru odihnă, iată câte zile poate dura cu aproximație fiecare rută:

  • 17 zile pe Camino Primitivo
  • 25 de zile pe Camino Portughez, de la Lisabona,
  • 11 zile pe Camino Portughez, de la Porto 
  • 30 de zile pe Camino Francez.

Cei mai mulți pelerini își împart pelerinajul pe etape de câte 100 sau 200 de kilometri și străbat fiecare etapă în medie timp de o săptămână. Fiecare segment de drum trebuie atent planificat, în funcție de popasurile de noapte și în funcție de destinațiile pe care vrei să le vizitezi.

În mod obișnuit, într-o zi poți străbate între 20 și 30 de kilometri. Dar structura traseului are etape accesibile care se potrivesc fiecărui pieton. Este recomandabil să pleci foarte devreme în fiecare zi și să te asiguri că ajungi la destinație înainte de întuneric.

Cum te pregătești pentru El Camino de Santiago

Toți cei care au străbătut acest traseu recomandă amatorilor să se pregătească fizic pentru drumuri lungi pe jos. Ar fi bine să faci câteva drumeții foarte lungi, de cel puțin 10 – 15 kilometri pe zi, înainte de a porni către Santiago.

Pregătirea fizică este necesară pentru a rezista unei perioade mai lungi de timp în care vei merge pe jos. Este o adevărată mândrie pentru fiecare pelerin sau amator de drumeții să facă acest traseu complet pe jos, fără să apeleze la cai sau alte mijloace de transport. Astfel, vei obține renumitul certificat Compostela.

De îndată ce ajungi la punctul de plecare pe traseu, trebuie să îți iei harta traseului și certificatul pe care se adună ștampile de la fiecare popas. Astfel, poți beneficia de anumite reduceri la hostelurile care găzduiesc pelerini și la anumite localuri sau restaurante. Mai mult, dacă aduni un anumit număr de timbre, poți obține un certificat de pelerinaj la sosirea în Santiago de Compostela care va rămâne o amintire prețioasă pentru tot restul vieții.

Cum îți pregătești rucsacul

Ține cont că traseul merge pe drumuri mai mult pietruite și stâncoase, așadar încălțămintea robustă și comodă este de preferat, cu talpă groasă și rezistentă. Mai ține cont de faptul că vei găsi foarte ușor în calea ta popasuri unde poți mânca sau magazine de unde te poți aproviziona cu ceva de mâncare, astfel că nu trebuie să cari alimente grele cu tine, doar foarte multă apă. Dar rucsacul nu trebuie să depășească 10 – 15% din greutatea ta. Altfel, drumeția va fi grea!

Îmbrăcămintea trebuie să fie ușoară, impermeabilă, să se usuce rapid și să fie lejeră.

Iată ce trebuie să ai în rucsac:

  • Un sac de dormit ușor
  • Două perechi de pantaloni scurți (în funcție de sezon)
  • Două perechi de pantaloni lungi
  • Două tricouri
  • Un hanorac
  • jachetă de ploaie ușoară
  • Îmbrăcăminte de dormit
  • Șosete (dacă porți două perechi deodată, te ajută la prevenirea veziculelor)
  • Lenjerie de corp de tip sport
  • Șlapi ușori
  • Gel de duș 2 în 1
  • periuță și pastă de dinți mini
  • Un aparat de ras de unică folosință
  • Cremă de protecție solară
  • sticlă de apă reutilizabilă
  • pălărie
  • Dezinfectant de mâini
  • Saci cu fermoar (în care să păstrezi orice gunoi până când îl poți arunca în mod corespunzător)
  • Gustări mici pentru energie și câte un fruct pe zi
  • Ceai/cafea instant (băuturile răcoritoare nu tind să fie disponibile la albergues)
  • Analgezice precum paracetamol sau ibuprofen
  • Plasturi
  • Numerar pentru magazinele locale

Cât te costă pe zi pelerinajul la Santiago

Prețurile sunt destul de accesibile, dacă te cazezi în hosteluri, unde un pat poate fi în medie 20 de euro pe noapte. Dacă mai cumperi și mâncare, apă, sucuri de 10 – 15 euro pe zi, poți ajunge la un cost mediu de 35 de euro pe zi.

Având în vedere că poți merge pe acest traseu timp de 15 – 25 de zile, ar fi bine să ai pregătită o sumă de 525 de euro sau chiar 875 – 900 de euro. Cazarea în hotelurile mai scumpe poate tripla aceste prețuri. Dar El Camino de Santiago nu înseamnă confort, ci putere interioară, rezistență și bucuria de a te mulțumi cu lucruri simple și naturale. În schimb, vei putea vizita locuri fascinante din orașele prin care treci, te vei bucura de peisaje incredibile și de câte o baie în ocean, dacă alegi traseul de coastă.

Ce găsești la Santiago de Compostela

El Camino de Santiago - Ce trebuie să ştii despre cel mai important pelerinaj din Europa

Acest faimos loc de pelerinaj din nord-vestul Spaniei a devenit un simbol în lupta creștinilor spanioli împotriva islamului. Distrus de musulmani la sfârșitul secolului al X-lea, a fost complet reconstruit în secolul următor.

Clădirile sale romanice, gotice și baroce fac din orașul vechi din Santiago una dintre cele mai frumoase zone urbane din lume. Cele mai vechi monumente sunt grupate în jurul mormântului Sfântului Iacob și al catedralei, care conține remarcabilul Pórtico de la Gloria, o bijuterie a sculpturii medievale. Cu toate acestea, simbolul autentic al orașului este fațada vestică barocă a catedralei, care formează una dintre laturile pieței Obradoiro, una dintre cele mai frumoase din lume.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton