Destinația de vacanță care atrage tot mai mulți români. Prețurile sunt accesibile, sălbăticia deșertului, plajele fine, tradițiile și cultura tunisiană – unice

.

Te gândești unde să mergi în vacanță anul viitor? Tunisia poate fi una dintre opțiunile de pe listă. Dacă ești în căutarea unei destinații care să-ți ofere o experiență autentică și memorabilă, mica țară aflată în nordul Africii este răspunsul! Am călătorit în Tunisia în luna octombrie, la invitația Join UP!, și mărturisesc că am fost fascinată de tradițiile și cultura tunisiană, de sălbăticia deșertului și de experiențele trăite pe tărâm african. Nu degeaba Tunisia este considerată una dintre cele mai interesante țări ale Magrebului și începe să câștige teren în topul preferintelor românilor.

Tunisia are un potential turistic ridicat și reprezintă o alegere inspirată pentru cei care își doresc o vacanță în care să trăiască aventuri unice în deșertul Sahara, să se conecteze cu tradițiile și cultura tunisiană, să se bucure de plajele fine și de preparatele care te trimit într-un rai culinar cu arome picante și nu numai.

Tunisia, destinația de vacanță care atrage tot mai mulți români

Despre experiența trăită în Tunisia o să îți povestesc în cele ce urmează, iar pentru început trebuie să știi că nu ai nevoie de viză pentru călătorie. Dacă ai pașaport, cu un zbor charter direct – din București sau din marile orașe din țară – ajungi la destinație în nici trei ore și te poți bucura din plin de ceea ce oferă mica țară, considerată bijuteria strălucitoare a Africii de Nord. Pe parcursul zilelor petrecute în Tunisia, am avut ocazia să schimb mai multe hoteluri. Cele mai multe dintre ele își merită stelele de pe firmament și este imposibil să nu găsești ceva care să se ridice la standardele tale. Personal, cel mai bine m-am simțit la Sousse Pearl Marriott Resort & Spa 5, Sentido Bellevue Park 5 și Royal Azur Thalassa 5*, iar cazarea în desert la Ras El Ain 4 mi-a depășit așteptările.

Tunisienii sunt ospitalieri, dar sunt momente în care este posibil să îi simți extrem de insistenți, cel puțin bazarele pline de culoare şi arome exotice. Limba oficială este arabă, dar a doua limbă vorbită este franceza. Se știe despre Tunisia că a devenit protectorat francez în 1881 și abia în 1954, după al Doilea Război Mondial, i-a fost dată autonomia, iar în 1956 a obținut independența. Limba franceză se studiază în școli și aproape toată lumea o vorbește. În zonele turistice se vorbește engleza, dar mulți tunisieni știu deja și cuvinte în română, iar Hagi, Nadia Comăneci sunt menționați atunci când ești întrebat din ce țară vii.

Ce poți vizita în Tunisia?

Printre cele mai populare orașe tunisiene sunt Sousse, Hammamet, Matmata, Monastir, Cartagina și El Jem. Fondat de fenicieni în secolul al XI-lea, Sousse a devenit unul dintre orașele aflate în topul preferințelor turiștilor ajunși în Tunisia. Arhitectura, bazarurile și plimbările pe străduțele înguste te fac să te simți ca și cum te-ai întoarce cu câteva secole în istorie.

Interesante de văzut sunt și piețele din jurul Medinei. Cele câteva minute petrecute în vacarmul din interior, printre mirosul de pește, tarabele pline cu verdețuri, legume, fructe și mirodenii te ajută să te conectezi cu localnicii și să înțelegi mai bine locul în care te afli.

În Sousse se află și unul din obiectivele de referință ale Tunisiei: Muzeul de Arheologie. Te poartă în alte vremuri și, dacă ești ghidat de pasiune și de răbdare, nu au cum să nu te impresioneze colecțiile cu diverse obiecte și sculpturi care aparțin patrimoniului tunisian încă din secolul al Vl-lea. Podeaua din mozaic datează din perioada romană, iar în galeriile muzeului sunt expuse lucrări din mozaic, ceramică, sculpturi și obiecte funerare de teracotă, a căror vechime este de aproape două milenii.

Am vizitat și Portul El Kantoui care este înconjurat de terenuri imense de golf și magazine de unde poți cumpăra diverse suveniruri. De altfel, în Sousse și Monastir hotelurile sunt recunoscute pentru serviciile de thalassoterapie oferite.

În micul orășel El Jem am descoperit poate cele mai valoroase rămăşiţe romane de pe teritoriul Africii. Amfiteatrul roman El Jem a fost înscris în anul 1979 pe lista patrimoniului mondial UNESCO și este al treilea ca mărime, după Colosseumul din Roma și Santa Maria Capua Vetere. Personal, l-am vizitat și pe fratele mai mare din Italia și mărturisesc că ambele m-au impresionat în egală măsură.

În drumul către deșertul Sahara, am făcut un popas în Matmata, un mic orășel berber, și am vizitat casele săpate în stâncă ale berberilor troglodiți. Înainte de a intra în aceste case-peșteri, ne-a fost prezentat un cuptor tradiţional numit „tabouna”, în interiorul căruia se coceau pâinici care te duceau cu gândul la lipii sau turtele făcute în casa bunicilor. Bucățile de cocă erau lipite de pereții cuptorului și, la final, pâinea era servită cu ulei de măsline și miere. Am gustat și mărturisesc că a fost delicioasă. În timpul vizitei, am asistat și la un moment folcloric, iar la final cine dorea putea face fotografii cu gazdele în schimbul a câțiva dinari.

Deșertul Sahara din Tunisia a fost destinația cea mai așteptată! Pentru a prinde răsăritul, am plecat la ora 4 dimineața de la hotel. Celor care nu sunt matinali le spun să nu se descurajeze. Spectacolul de lumini desfășurat în fața ochilor merită din plin, iar momentul îți taie răsuflarea.

Pe nisipurile nesfârşite ale Saharei poţi să te plimbi cu cămila, să conduci ATV-ul, să faci slalom cu jeep-ul printre dunele de nisip și să vezi locul decorurile unde s-au filmat părți din „Star Wars”.

Dacă te afli printre cei care vor să experimenteze plimbarea pe cămilă, recomand să ai ochelari de soare, eșarfă pe cap și cât mai puține obiecte la îndemână. Telefonul mobil pentru a surprinde cadre unice, dar și câțiva dinari pe care să îi oferi tunisienilor care fie îți vor face poze, fie îți vor oferi (vrei, nu vrei) o băutură răcoritoare în timpul acestei experiențe sunt suficiente. Personal, un moment care m-a surprins și marcat a fost cel în care m-am trezit cu o fragilă vulpe de deșert în brațe, pusă de unul dintre tunisienii care a însoțit grupul pe parcursul plimbării cu cămila. Fenecul avea rolul de a fi pozat cu cât mai mulți turiști, în schimbul a 5 dinari.

Adrenalina a atins cote maxime când am plecat către deșert cu suv-urile. Condus de un șofer experimentat, cu muzică araba în boxe și soarele care îți mângâie chipul, jeep-ul patinează și simți că se va răsturna pe dunele abrupte de nisip. Pentru pasionații de off-road și nu numai, experiența este una de neratat. Am stat turcește pe nisipul fin și m-am bucurat fără cuvinte de întinderea și frumusețea pustiului. Ulterior, am admirat decorurile folosite la filmările Star Wars.

În excursia din Sahara am vizitat și o grădină zoologică, unde mărturisesc că unica plăcere a fost să-l aud pe ghid vorbind românește. Știa numele tuturor animalelor în română și a fost unul dintre cei mai simpatici tunisieni pe care i-am întâlnit în vacanță.

În Cartagina, unul din cele mai cunoscute situri arheologice ale Imperiului Roman, despre a cărei istorie poți afla multe aici, pot fi văzute și ruinele băilor termale ale lui Antonin, construite între anii 145-162.

Pășind printre ruine și bolovanii imenși, mi-am imaginat cum arăta o zi la spa pe vremea romanilor. În planul construcției se poate observa că existau piscine, sală pentru exerciții fizice, vestiare, băi separate pentru femei și bărbați, frigidarium – o cameră răcoroasă, rețea de canalizare și spații pentru personal.

O altă bijuterie a Tunisiei este Sidi Bou Said, un oraș cu o arhitectură pitorească, fermecător, cu vedere la Marea Mediterană, recunoscut pentru asemănarea izbitoare cu Santorini.

Plimbarea pe străzile pavate cu piatră cubică, printre casele albe-albastre, cu celebrele uși flora de tip bougainvillea și bazarurile tradiționale îți taie respirația. Dacă ajungeți în zonă, nu ratați La Villa Bleue. Locația de 5 stele are o uimitoare vedere panoramică la mare, iar cele mai bune fructe de mare aici le-am gustat!

Am vizitat și Centrul Cultural Internațional din Hammamet, aflat la 60 de kilometri de capitala Tunis. Acolo se află una dintre cele mai cunoscute vile ale orașului care a aparținut aristocratului român George Sebastian. Povestea lui este impresionantă și destul de misterioasă.

Vila construită în micuțul oraș a fost locul în care invita personalitățile cu care era prieten, de la scriitori, la actori sau regi englezi, precum George al Vl-lea. Iubea petrecerile și ducea o viață extravagantă, iar după moartea sa statul tunisian a transformat vila în centru cultural. Ce m-a uimit nu a fost clădirea în care predomina albul și pe ai cărei pereți erau expuse mai multe picturi, ci locul în care era amplasată și grădința care o înconjura, în care cactușii ocupau o suprafața importană. Departe de agitația orașului, retras, cu vedere la mare, domeniul care a aparținut aristocratului român George Sebastian te face să visezi cum ar fi fost să trăiești acolo.

Dacă mergi în Tunisia, trebuie să ajungi în capitala Tunis, un oraș a cărui arhitectură islamică îmbină trecutul cu prezentul și în care se observă urmele lăsate de influența Occidentului. Am vizitat Muzeul Bardo care este găzduit într-un fost palat al beilor din secolul al XIX-lea și este considerat o bijuterie a patrimoniului tunisian.

Ultimele două nopți le-am petrecut la Royal Azur Thalassa 5*, unde am vizitat centrul de talasoterapie Bio Azur și am participat la un atelier culinar unde am preparat brika, un fel de mâncare popular, făcut dintr-o lipie subțire, umplută cu ou, ton, cartofi fierti, verdeață și cașcaval pe care o prăjești.

Ce preparate mi-au mai plăcut din bucătăria tunisiană, considerată un rai al aromelor? Carnea de miel, peștele, salatele, celebrul couscous pe care îl găsești în fiecare restaurant, omletele cu legume. Dacă iubești mâncarea picantă, trebuie să încerci faimosul sos harissa, printre ingredientele căruia se află ardeii iuți, usturoiul și sarea. Dulciurile tunisiene sunt un răsfăț pentru papilele gustative și o adevărată provocare pentru siluetă. Important de menționat este și că, în restaurantele hotelurilor, turiștii au la dispoziție și preparate din bucătăria internațională, într-o gamă variată, pentru toate gusturile.

Cum sunt prețurile în Tunisia și care este cea mai bună perioadă pentru vacanță?

Tunisia poate fi vizitată oricând, dar în perioada aprilie-octombrie vremea este bună în cam toate zonele. Dacă ești printre cei care își doresc un echilibru între temperaturi plăcute și puțină aglomerație, poți merge până la finalul lunii mai în vacanță. În schimb, dacă iubești soarele puternic, sporturile de apă, lunile de vară reprezintă climatul ideal pentru tine.

Lunile de toamnă sunt potrivite pentru cei care își doresc să descopere cultura și tradițiile, dar temperaturile sunt perfecte și pentru plajă. În cele câteva zile pe care le-am petrecut în Tunisia, la jumătatea lunii octombrie, vremea a fost bună pentru plajă și baie în apa mării. Și, dacă tot am ajuns la plaje, trebuie să știi că sunt curate, cu șezlonguri și umbrele, iar nisipul fin este o încântare pentru tălpile goale.

Destinația de vacanță care atrage tot mai mulți români. Prețurile sunt accesibile, sălbăticia deșertului, plajele fine, tradițiile și cultura tunisiană - unice
Listă cu prețurile oferite de Carthage Group pentru excursii

O ultimă recomandare înainte să-ți planifici eventuala vacanță în Tunisia: schimbă bani! Îți este mult mai simplu să folosești moneda tunisiană, dinarul, chiar dacă sunt zone în care poți să plătești cu euro. De obicei, în hoteluri există case de schimb și chiar bancomate. Ah, și nu uita să negociezi, dacă vrei să cumperi suveniruri și nu numai! Sunt și zone în care prețurile sunt fixe, dar în cele mai multe, dacă negociezi, poți să plătești și jumătate din suma cerută inițial.

Dacă ești interesat să afli care sunt prețurile unei vacanțe în Tunisia, aici găsești ofertele pentru sezonul următor.

Citește și: Destinaţii turistice de legendă. Vezi ce mituri te cheamă în călătorie

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton