Delicii culinare din Belgia. Ce preparate merită să încerci!

.

Ciocolata belgiană a cucerit întreaga lume, dar mai sunt multe delicii culinare din Belgia pe care trebuie să le încerci, dacă mergi într-un city break la Bruxelles sau la Bruges.

Îți propunem câteva dintre cele mai populare delicii culinare din Belgia, dar și câteva specialități mai puțin cunoscute. Când faci o călătorie prin Belgia, este imposibil să nu te atragă parfumul vanilat de ciocolată, mirosul apetisant de gaufre calde și însiropate sau o halbă de bere neagră lângă o porție de cartofi prăjiți. Dar nu trebuie să te mulțumești cu ceea ce mănâncă toată lumea. Iată câteva delicii culinare din Belgia pe care le poți găsi în restaurantele cu specific.

Bucătăria belgiană, un melanj savuros cu influențe franceze și germane

Te vor surprinde cartofii prăjiți pe care îi poți gusta la orice colț de stradă în Bruxelles sau renumitele gaufre, mai ales cele cu ciocolată. Dar bucătăria belgiană este mult mai bogată în savoare și câteva dintre restaurantele renumite din Bruxelles sau din Bruges sunt întâlnite în celebrul ghid Michelin.

Belgia este renumită pentru ciocolata care se produce aici, dar și pentru cele 500 de specialități de bere pe care le poți degusta, cu tot felul de arome surprinzătoare. Belgia este, poate, țara cu cea mai variată producție artizană de bere din lume.  

Dar bucătăria belgiană combină într-un mod cu totul delicios rafinamentul bucătăriei franceze cu gustul bogat și sățios al preparatelor germane. Numeroase delicii culinare din Belgia au la bază carnea roșie, grasă, bogată, cu un gust puternic. Belgienii consumă cu plăcere carnea de vită, dar și de porc. Însă multe alte preparate specifice sunt legate de pește și de fructele de mare pe care belgienii preferă să le gătească folosind berea, în timp ce francezii folosesc vinul roșu.

Patiseria belgiană este în mod cert influențată puternic de cea franceză, însă adaugă din plin creme bogate și sosuri de ciocolată cum numai belgienii știu să facă.

Dacă vrei să te bucuri de specialitățile culinare ale bucătarilor belgieni, nu rata festivalurile regionale și mai ales târgurile de Crăciun, unde poți gusta tot felul de preparate tradiționale.

Delicii culinare din Belgia. Specialități din diverse regiuni

Fructele de mare, carnea de vită, peștele, anghinarea sau varza de Bruxelles se numără printre ingredientele de bază ale unor specialități savuroase din bucătăria belgiană.

Cartofii prăjiți la cornet

Îi poți gusta în orice oraș, dar mai ales în partea franceză a țării. La Bruxelles vei fi uimit de cozile lungi de pofticioși care așteaptă la cartofiserii să își cumpere cornete cu cartofi prăjiți.

Belgienii susțin că ei pregătesc cei mai buni, cei mai crocanți și cei mai gustoși cartofi prăjiți.

Cartofii lor i-au inspirat pe americani să îi numească french fries, confundând însă Belgia cu Franța. În cel de al doilea război mondial, soldații americani au descoperit cartofii prăjiți din Belgia, dar fiind confuzi din cauza limbii franceze care se vorbește în jurul orașului Bruxelles, i-au adus în America și i-au numit french fries.

Midiile prăjite, servite cu sos

Asemeni cartofilor prăjiți, midiile prăjite în unt și sos de bere sau în sos cu vin alb se găsesc aproape peste tot. Le poți cumpăra de la orice fastfood sau le poți comanda la un restaurant cu pretenții, unde se servesc tot felul de fructe de mare. Belgienii consumă frecvent midii prăjite, iar sezonul în care le recoltează ține din aprilie până în iulie.

Waterzooi – supă de pește sau de pui

Este o supă cremoasă și densă, făcută fie din carne de pește, fie din carne de pui. Pe lângă legumele care se fierb de obicei în această supă, se adaugă unt și ouă bătute pentru o consistență cremoasă.

Supa waterzooi este originară din Ghent și este unul dintre cele mai vechi delicii culinare din Belgia, atât de vechi încât a rămas în istorie drept preferata împăratului Carol al V-lea (1500 – 1558).

Crochetele din creveți

Belgienii au mii de rețete pentru creveți pe care îi pescuiesc din Marea Nordului și îi consumă în fel și chip. Dar, poate, că cea mai delicioasă modalitate de a consuma carnea dulce de creveți este sub formă de crochete.

Încearcă aceste crochete din creveți în restaurantele cu specific pescăresc. Vei fi uimită de savoarea lor. Ușor condimentată, acoperită cu sos bechamel și rulată prin pesmet, apoi prăjită, carnea de creveți devine un adevărat deliciu. Dacă ajungi la mare, în Belgia, încearcă această specialitate culinară în Ostend.

Cannibale – carne de vită crudă

Este una dintre cele mai surprinzătoare specialități din Belgia. Acest preparat se pregătește din carne de vită crudă de cea mai bună calitate, mărunțită foarte fin la mixer și amestecată cu un gălbenuș de ou și diverse condimente. Se servește cu pâine prăjită. Se adaugă capere murate, ceapă iute sau castraveciori murați.

Anghilă cu sos de verdețuri

Când vei gusta din acest preparat nici nu vei știi dacă mănânci carne de pui sau de vânat. Carnea de anghilă este deosebită, iar belgienii o prepară cu un sos gros cu multe verdețuri. Anghila este un pește cu o carne destul de fadă, dar pescarii belgieni au știut cum să o combine cu anumite condimente, cu hasmațuchi (pătrunjel franțuzesc) și măcriș pentru a-i da un gust deosebit.

Carbonata – Carbonnade a la Flamande, tocănița de vită

Dacă îți este cu adevărat foame și vrei să încerci un preparat din carne de vită în Belgia, atunci trebuie să încerci carbonata. Este o tocană de vită pregătită cu mult sos din bere neagră, care îi dă un gust deosebit, dulce-amărui. Lângă bucățile de carne bogat acoperite de sosul gros vei primi și o porție de cartofi prăjiți, preferații belgienilor.

Nu trebuie să pleci din țară fără să încerci carbonata, una dintre deliciile culinare din Belgia cele mai apreciate de gurmanzi.

Andivele gratinate cu sos

Una dintre cele mai populare delicii culinare din Belgia are la bază andivele. Dacă îți plac aceste legume, trebuie să știi că belgienii le prepară învelite într-o felie de șuncă presată și le servesc cu un sos bechamel foarte gustos.

Chifteluțe în sos acrișor de vișine

Așa cum le spune și numele, chifteluțele, făcute adesea dintr-un amestec de carne de porc și de vită, sunt prăjite, apoi servite cu un sos acrișor de cireșe, lângă un piure de cartofi și salată de legume. Trebuie să încerci această specialitate de origine flamandă, pentru că îmbinarea gusturilor sărate și dulci te va cuceri pe loc. Îți va aduce aminte de chifteluțele suedeze în sos de merișoare, dar consistența lor este una deosebită.

Prăjituri și dulciuri specifice din bucătăria belgiană

Când te gândești la dulciurile pe care le poți gusta în Belgia, te gândești automat la ciocolată. În marile orașe, numeroase ateliere de ciocolată te întâmpină cu specialități diverse și cu mici spectacole în care poți vedea prin vitrină, direct din stradă, cum se prepară ciocolata, cum se toarnă în forme și cum se fac bomboanele apetisante. Străzile din centrul vechi al orașului Bruges, spre exemplu, sunt inundate de aroma ciocolatei și a gaufre-lor.

Gaufre, aluat dulce și crocant cu diverse umpluturi

Celebrele gaufre din Liege sunt cunoscute azi peste tot în lume și le poți găsi la multe standuri de mâncare pe stradă deoarece se gătesc foarte ușor. Gaufre sunt făcute dintr-un aluat cu unt, lapte și ouă, sunt crocante și fragede în același timp, și au acele găurele pătrate care se umplu cu tot felul de sosuri și creme.

Inițial gaufre erau îndulcite cu perle de zahăr crocante și cu sosuri din ciocolată. Azi se mai pun creme de vanilie, de caramel, frișcă, bucăți de fructe sau topinguri din fructe, ba chiar și înghețată pe timpul verii.

Sirop de Liege

Acest sirop este mai degrabă un gem foarte fin și foarte, foarte dulce obținut din mere, pere și smochine. Rețeta clasică nu prevedea zahăr, deoarece smochinele sunt foarte dulci, dar azi se pune zahăr în acest sirop și gustul lui este deosebit de dulce.

Se servește cu clătite, cu gaufre sau cu pâine prăjită. De obicei, belgienii îl consumă cu felii de brânză fină și ușor sărată.

Tarta cu orez

Este un dulce originar din Vervier, aproape de Liege, și se pregătește dintr-o cremă fină cu orez fiert în lapte, cu ouă, vanilie și diverse condimente aromate. Are un gust deosebit și o textură cremoasă, foarte fină.

Speculaas – biscuiți aromați

Acești biscuiți tari și crocanți sunt făcuți cu o mulțime de condimente foarte aromate precum cuișoarele, scorțișoara, chimenul, ghimbirul, nucșoara și vanilia. În perioada medievală, acești biscuiți se pregăteau doar iarna, la sărbătoarea Sf. Nicolae. Dar azi pot fi cumpărați de la multe patiserii în orice sezon, belgienii preferând să îi consume dimineața la o ceașcă de cafea. 

Buche de Noel – Gura lui Crăciun

Este varianta belgiană a celebrei ”buturugi de Crăciun”, făcută cu multă ciocolată. Este de fapt o ruladă cu aluat fraged, mousse de ciocolată și cremă de ciocolată neagră, pe care belgienii o servesc adesea de Crăciun. O poți găsi mai ales în perioada târgurilor de Crăciun, când poți gusta și alte delicii culinare din Belgia, tot felul de cârnați, preparate din carne de vită, dar și numeroase specialități din bere cu ghimbir, cu scorțișoară, cu portocale și alte arome specifice sărbătorilor de iarnă.

Ultima modificare februarie 13, 2023 12:44 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale