Curiozități despre Albania. Ce nu știai despre Albania

.

O țară mică din sud-estul Europei, care și-a păstrat teritoriul cu sacrificii uriașe, Albania atrage tot mai mulți turiști cu stațiunile de la Marea Adriatică, dar și cu misterele și comorile ei naturale. Descoperă diferite curiozități despre Albania și date inedite pe care nu le știai despre această țară cu un trecut controversat.

Izolată de lume în timpul regimului comunist, dar cu un potențial deosebit, Albania reprezintă o destinație interesantă pentru mulți turiști care se aventurează dincolo de granițele Croației sau ale Greciei.

Este o țară cu stațiuni accesibile la mare, de-a dreptul ieftine pentru standardele europene. Cu toate acestea, niciun drum european nu traversează ţara, ceea ce este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Albania. Țara are câteva bucăți de autostradă și în viitorul apropiat va fi traversată de autostrada care va lega Croația de Grecia și care, cu siguranță, va impulsiona dezvoltarea turismului.

Albania, considerente geografice și sociale

Curiozități despre Albania. Ce nu știai despre Albania

Tirana, capitala Albaniei

Albania se află în sud-estul Europei și se învecinează cu Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord și Grecia. Țara are ieșire la Marea Adriatică și la Marea Ionică. Albania se află la mai puțin de 72 km de Italia, de care o desparte strâmtoarea Otranto ce leagă Marea Adriatică de Marea Ionică.

Populația Albaniei atinge aproximativ 2,8 milioane de locuitori dintre care 800.000 trăiesc în capitala Tirana. În afara Tiranei, țara este împărțită în 12 districte sau județe, iar principalele orașe sunt Durrës, Korçë, Elbasan, Shkodër, Gjirokastër, Vlorë și Kukës. Principalele resurse ale Albaniei sunt agricultura, minereurile de cupru și de fier, bauxita și zăcămintele de petrol și gaze. Dar agricultura aduce încă cele mai mari venituri la bugetul țării, Albania fiind o țară exportatoare de grâu, smochine și măsline.

Cea mai mare parte a teritoriului țării este muntoasă și greu accesibilă. Albania are o zonă joasă, de câmpie, spre litoralul Mării Adriatice. În pofida reliefului dificil, este o țară cu atracții turistice interesante. De altfel, Albania a fost clasată pe locul I în lista făcută de Lonely Planet cu primele 10 țări de vizitat în 2011. Cu siguranță nu ocupă locul I în preferințele turiștilor europeni, dar este o țară atractivă pentru amatorii de experiențe inedite, istorie și vestigii legendare.

Amatorii de călătorii interesați de diverse curiozități despre Albania și de călătorii în această țară trebuie să știe că vor întâlni aici o vreme ciudată, cu o climă care variază foarte mult de la mare spre munte. Câmpiile litorale au parte de climat mediteranean; zonele montane au parte de un climat temperat-continental. Vremea variază puternic de la nord la sud. Câmpiile au ierni blânde, cu temperaturi medii de circa 7°C. Vara, media temperaturilor se apropie de 24°C. În câmpiile din sud, temperaturile au medii cu circa 5°C mai mult. 

Țara cu două nume

Numele oficial al țării este Albania, dar locuitorii îi spun Shqiperia. În Evul Mediu, albanezii și-au denumit țara Arbër sau Arbën, iar pe ei înșiși Arbëresh sau Arbnesh. Încă din secolul al XVI-lea, toponimul Shqipëria și etnonimul Shqiptarë au înlocuit treptat Arbëria și Arbëresh. Deși cei doi termeni sunt interpretați popular ca însemnând „țara vulturilor” și respectiv „copiii vulturilor”, ei de fapt provin de la adverbul shqip, care înseamnă „înțelegere”, conform Wikipedia.org

Curiozități despre Albania

Numele de Albania este numele țării în latina medievală. În limba vorbită de localnici, țara se numește de fapt Shqipëri sau Shqiperia. Numele Albania provine, probabil, de la tribul iliric al albanilor, consemnat de Ptolemeu, geograful și astronomul din Alexandria, care a alcătuit o hartă în 150 e.n. care arată orașul Albanopolis (aflat la nord-est de Durrës).

Cele mai mari și mai adânci trei lacuri din Peninsula Balcanică se află parțial în Albania, așa cum este lacul Shkodër din nord-vestul țării care are o suprafață variabilă între 370–530 km².

Curiozități despre Albania. Ce nu știai despre Albania

Imagine de pe lacul Ohrid

Renumit este, însă, lacul Ohrid din sud-estul țării, care se află pe frontiera cu Macedonia. Are o adâncime maximă de 289 metri și în zonă trăiesc specii unicat de plante și animale, între care fosile vii și multe specii endemice. Datorită valorii naturale și istorice, Lacul Ohrid se află sub protecția UNESCO.

Albania este una dintre cele mai puțin religioase țări din lume. Țara nu are o religie oficială, iar fostele autorități comuniste au făcut tot posibilul pentru a elimina cât mai mult credințele religioase din viața socială, din cultură și educație. Cu toate că majoritatea locuitorilor este musulmană, un studiu efectuat în 2012 de Pew Research Center a notat că 65% dintre musulmanii albanezi nu se consideră membri ai vreunei denominații musulmane (suniți, șiiți sau sufiți).

În 2014, Papa Francisc a numit Albania drept țara în care diferite religii reușesc să coexiste armonios. De altfel, autoritățile statului susțin că nu sunt probleme între minorități și majoritatea musulmană.

În această țară este o vorbă la care aderă foarte mulți locuitori și care reflectă buna înțelegere și comuniunea dintre diferite grupări religioase. „Religia mea este Albania și albanezii sunt frații mei”.

Paștele ortodox, Crăciunul catolic și Eid al-Adha musulman sunt sărbători legale în Albania și sunt respectate de toți locuitorii.

Albanezii sunt un popor superstițios, iar amplasarea de sperietori pe un teren sau pe o casă aflată în construcție se spune că aduce noroc și ține departe invidia vecinilor și a trecătorilor.

Versurile imnului Albaniei, intitulat „Imnul Steagului”, sunt scrise de aromânul Aleksander Stavri Drenova. Iar muzica a fost preluată de la cântecul „Pe-al nostru steag e scris unire” și a fost compusă de Ciprian Porumbescu.

Moneda locală este lek albanez. Cuvântul «lek» este o abreviere pentru Alexandru cel Mare, așa cum este denumit de albanezi fostul mare rege al Macedoniei.

În Albania, foarte puțini sunt cei care vorbesc limba engleza, însă foarte mulți vorbesc fluent limbile italiană și greacă.

Asemenea bulgarilor, albanezii dau din cap în semn de „nu”, iar dacă scutură din cap, înseamnă „da”. Cuvântul ”po” înseamnă ”da”, iar ”jo” înseamnă ”nu”.

Satul Lazarat este „capitala canabisului din Albania”, aici producându-se anual în jur de 900 de tone de marijuana.

Cea mai veche formă de scriere albaneză, cunoscută sub numele de „Albani Script”, datează din secolul al XV-lea, subliniind astfel originea și dezvoltarea unei limbi unice.

Una dintre cele mai interesante curiozități despre Albania este aceea că albaneza este considerată a fi o limbă indo-europeană unică, având puține asemănări cu alte limbi din regiune.

Cu o istorie îndelungată și bogată, Albania are multe sit-uri istorice și arheologice. Unul dintre cele mai faimoase este Butrint, un sit arheologic situat în apropierea orașului Saranda, care a fost inclus în Patrimoniul Cultural UNESCO.

Ahmet Zogu, președintele Albaniei în prima jumătate a secolului al XX-lea, a supraviețuit unui număr de 50 de tentative de asasinat. El însuși a deschis focul asupra conspiratorilor care l-au atacat și și-a salvat viața.

Albania a fost izolată de restul lumii timp de aproape 40 de ani sub regimul comunist al lui Enver Hoxha, care a murit în 1985. În timpul dictaturii lui Enver Hoxha, în țară au fost construite peste 700 de mii de buncăre. Unele dintre ele constituie atracții turistice stranii.

Bucătăria albaneză este bogată în preparate delicioase. Specialități precum byrek (plăcintă tradițională cu brânză sau cu carne), tave kosi (mâncare de miel cu iaurt) și baklava (un desert dulce) oferă turiștilor posibilitatea de a explora arome unice și gusturi autentice.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri ale albanezilor este „xhiro”, care constă într-o plimbare pe jos la ceas de seară, scrie site-ul TravelPlanner.

Turiștii care merg să se tundă la o frizerie din Albania au șanse mari să primească o palmă pe ceafă la final. Nu este în niciun caz o jignire sau un atac. Prin acest gest amical, frizerul albanez îți urează un fel de ”să-ți fie de bine!”

Curiozități despre Albania. Ce nu știai despre Albania

Maica Tereza este o figură de prim rang în Albania. Născută pe 26 august 1910, la Üsküb, cu numele de Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, și având un tată implicat în politica locală, aceasta a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979.

Eroul național al albanezilor este Gerge Kastrioti Skanderbeg (1405 – 1468), zis și „Braț de Fier”. Acesta a condus revoltele de eliberare în secolul al XV-lea de sub jugul otomanilor. Piața centrală din Tirana îi poartă astăzi numele. În vechile scrieri românești, el este trecut drept Gheorghe Castriota și a colaborat pe plan militar cu Iancu de Hunedoara.

Albania este una dintre cele mai însorite țări din Europa și poate rivaliza cu Spania la acest capitol. În Albania sunt peste 300 de zile însorite pe an, în regiunile de coastă, acolo unde poți face plajă din luna mai.

În apropiere de renumita stațiune Vlora, plaja Orikumi este interesantă pentru scufundări, aici existând vestigii arheologice și epave scufundate cum ar fi nava italiana “Po” dispărută în anul 1941 în timpul luptelor italo-grecești. De asemenea se spune că tot aici ar fi fost scufundate câteva din navele lui Iulius Cezar, pornite în urmărirea lui Pompei.

Curiozități despre Albania. Ce nu știai despre Albania

imagine din statiunea Saranda

În partea de nord a peninsulei Karaburuni se află peștera Haxhi Alise, una dintre cele mai mari atracții turistice ale țării și una dintre cele mai frumoase curiozități despre Albania. Aceasta este cea mai mare peșteră de origine marină din țară. Ea are o adâncime de 30 de metri, o înălțime de 18 metri și o lățime de 12 metri, ceea ce permite intrarea cu barca în peșteră.

Între insula Corfu din Grecia și Saranda din Albania sunt doar 10 km. Dacă iei ferryboat-ul din Saranda ajungi pe Corfu în doar 30 de minute.

Blue Eye sau Ochiul Albastru este numele unui fenomen geologic ciudat, un fel de gaură abisală, de un albastru profund aflată pe malul unui râu în apropiere de Saranda. Un scafandru temerar a reușit să coboare la 50 m adâncime, dar abisul continuă și nu se știe încă unde se oprește.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton