Cum planificăm un concediu chibzuit și cum să cheltuim inteligent în timpul vacanței? Într-adevăr concediul de vară e una dintre acele cheltuieli consistente, care poate să ne dea peste cap bugetul pentru câteva luni.
După părerea mea, educația financiară este vitală tocmai pentru a ne pregăti pentru hopurile financiare bănești astfel încât să nu ajungem să ne distrăm 10 zile și să plătim 10 luni. Cum facem asta? Cea mai eficientă metodă este să anticipăm aceste vârfuri costisitoare și să ne pregătim pentru ele.
Un roller-coaster financiar
Soluția unei vacanțe eficiente din punct de vedere financiar stă în primul rând în planificare și pregătire. Așa încât am decis să scriu un articol despre 2020, despre un alt fel de an pentru tine și banii tăi. În timpul anului există mai multe momente scumpe, care de obicei dezechilibrează bugetul unei persoane sau al unei familii. De obicei începem anul încercând să ne revenim după dauna produsă de Crăciun și Revelion. Nu ne-am dezmeticit bine și vine Valentines Day și 1-8 Martie. Urmează Paștele, 1 Mai, Rusaliile, 1 Iunie și iată-ne ajunși la concediul de vară – o altă provocare pentru banii noștri.
Când să apuci să te dezmeticești puțin începe școala cu nenumăratele cheltuieli ale copiilor. Iar când credeai și tu că i-ai rezolvat pe ăștia mici vine Black Friday, cu așa-zisele oferte speciale și o mulțime de tentații. Iată-ne ajunși din nou la Crăciun și Revelion. Tot anul este practic un roller-coaster amețitor pentru banii tăi.
Calculează pe un an!
Cea mai bună recomandare pe care pot să o dau când vine vorba despre aceste momente este planificarea cât mai din timp. Ia o foaie de hârtie. Notează toate aceste evenimente importante din timpul unui an. Adaugă zile de naștere și alte aniversări. Nu uita de concertele și festivalurile anunțate pentru anul următor și pe care ți-ai dori să le bifezi. Adaugi apoi alte tentații, gen un city-break sau weekenduri la munte sau mare… {i astea sunt doar cele pe care le cunoști deja. E posibil să mai apară evenimente noi precum nunți, botezuri sau achiziții ce-ți pot scoate din buzunar bani frumoși.
Scrie o valoare în dreptul fiecărui astfel de eveniment. De exemplu 4 000 lei pentru concediu de vară și 2 000 de lei pentru cheltuielile de Crăciun și de Revelion. Așază-te și adună-le pe toate și vei avea astfel o imagine aproximativă a efortului financiar care te așteaptă într-un an. Stabilirea unui buget maxim per eveniment este EXTREM de importantă. Pe de o parte vei fi mai conștient de viitoarea plată. Pe de altă parte, te ajută să rămâi în limite cât de cât rezonabile.
Adună sumele și acesta este bugetul tău anual pentru astfel de evenimente. Împarte pe 12 luni și iată suma pe care trebuie să o pui deoparte în fiecare lună din salariu ca să ai resursele necesare acestor momente. Acum poți să îți faci fie un cont bancar separat sau un plic pentru cash în care să contribui în fiecare lună cu o sumă de bani.
Multe dintre cauzele problemelor financiare sunt deciziile nepregătite, luate într-un context emoțional. O invitație neașteptată la o nuntă sau o ofertă last-minute într-un oraș pe care ți-ai dorit mereu să-l vizitezi…
Niciodată pe credit
Mai multe studii au arătat că cea mai neplăcută experiență de vacanță este concediul pe credit. Faptul că te distrezi 10 zile și suferi 10 luni anulează toata bucuria concediului. Din vacanță ar trebui să te întorci doar cu amintiri și poze frumoase, nu cu facturi și rate cu dobândă. Atenție și la capcana cardului de credit pe care ți-l faci pentru a putea închiria o mașină în Grecia, dar pe care multă lume ajunge să-l poarte zilnic în geantă și să cumpere burgeri sau bluzițe în mall cu 28% dobândă.
Îți recomand chiar să pui cât mai adânc la fundul bagajului cardul de credit și să ai disponibilă o sumă de cash mai consistentă. Asta o să te ajute să simți mai bine cât de ușor ți se scurg banii când ești în „#holiday mood ON”.
Achită în avans
Plata în avans îți oferă și avantajul unor prețuri mult mai bune și al discounturilor consistente la început de an, de exemplu. De la bilete de avion la cazare sau bilete de concerte, cu cât ai economisit și ai achitat mai devreme, cu atât vei obține mai multă valoare pentru banii tăi.
Noi achităm avansul pentru concediul de vară în decembrie sau ianuarie. În felul ăsta putem alege primii perioada concediului, camera și diverse alte facilități fără să fim obligați să luăm ce-a mai rămas disponibil.
Pe de altă parte, te vei simți mult mai bine în concediu dacă acesta e achitat în avans de mai mult timp. Te vei simți ca și când totul e gratis acolo, fără să stai mereu cu ochii pe coloana de prețuri din meniu, să vezi dacă îți permiți și desertul sau un al doilea pahar de vin.
Fii creativ
Când nu lași decizia pe ultimul moment, ai beneficiul imaginației și creativității. De la experiențe mai ieftine cu cortul sau locații neconvenționale până la concedii cu prieteni sau rude cu care împărțiți costurile de cazare sau transport, când ai timp – ai opțiuni.
De multe ori, partea de cercetare, de pregătire a plecării este cel puțin la fel de plăcută ca vacanța însăși. Citirea de impresii, recomandări și sfaturi și privitul la poze cu viitoarea destinație poate extinde cu câteva săptămâni experiența plăcută a celor 7 zile de concediu. Întreabă în stânga și în dreapta colegi și prieteni care poate au fost în zona respectivă și îți pot da ponturi pentru experiențe neobișnuite pe bani puțini.
Fii realist
Probabil cea mai mare capcană a concediului sunt așteptările nerealiste. Visezi 355 de zile pe an, obosit și frustrat, la cele 10 zile de Paradis. Pui acolo toate speranțele, toate planurile, toată emoția! Crezi într-un concediu utopic în care vei reuși, cumva, să te și odihnești, să te reconectezi cu partenerul sau copiii și să ai experiențe extraordinare. SIMULTAN, dacă se poate!
Asta este, evident, imposibil. Când vei apuca să citești trei pagini, copiii vor plânge că îi ignori. Când te vei juca cu ei, vei fi epuizat de cărat jucării sau apă de la țărmul mării la șezlong. Cum să te odihnești când îi vezi pe marginea piscinei sau în apă? Iar experiențele EXTRAORDINARE din concediu sunt uneori vizite la Urgență, cu otite sau toxiinfecții alimentare.
Concediul este supraestimat!
Dacă investești atât de multe eforturi, sacrificii, emoție și speranțe în aceste 10 zile, poate ar trebui să regândești mai bine ceea ce faci în restul anului. La jobul pe care nu-l mai suporți. La sutele de ore petrecute în trafic, departe de copii și partener. La 355 de zile împărțite fără excepție între birou, bucătărie și pat.
Niciun hotel de 5 stele și niciun meniu luxos nu pot compensa un an fără bucurii cotidiene. {i nicio sumă de bani cheltuită într-o săptămână nu poate umple un gol la care sapi 51 de săptămâni.
Te invit să privești concediul ca pe acea pauză din timpul unui spectacol extraordinar. Te duci să-ți iei o gustare, ceva de băut sau un desert. E un moment de relaxare, de destindere în mijlocul unui concert sau al unei piese de teatru excelente. Sper că nu ai intra vreodată la un spectacol pe care nu-l suporți doar ca să aștepți popcornul sau sucul din pauză. Acest spectacol este viața ta. Iar educația financiară e despre viață, nu despre bani.
Text de Adrian Asoltanie – trainer de educație financiară