Cum ajungi la Babele – trasee pentru amatorii de drumeție

.

Sfinxul și Babele din Bucegi reprezintă unele dintre cele mai frumoase atracții turistice din România. Mii de turiști urcă la Babele în fiecare an, în orice anotimp. Află cum ajungi la Babele și care sunt cele mai simple sau cele mai frumoase trasee montane către stâncile de legendă ale Bucegiului.

Românii iubesc Bucegii și iubesc Babele și Sfinxul. În fiecare an, vară sau iarnă, mii de turiști urcă pe traseele din Bucegi sau folosesc telecabina pentru a ajunge la Babele și la celebrul Sfinx din Carpați care se bucură deja de faimă în toată lumea.

Babele și Sfinxul reprezintă cele mai curioase formațiuni stâncoase din creștetul Bucegilor și cele mai bogate în povești, legende și superstiții. Formele lor stranii, sculptate de vânturi și zăpezi, atrag o mulțime de curioși care sunt convinși că stâncile acestea ascund un portal cu energii puternice sau cine știe ce fenomene paranormale.

Știința a lămurit de mult originea stâncilor, dar oamenii cred și acum în puterea lor mistică. Iar dacă vrei să ajungi la Babele, să descoperi atmosfera stranie din jurul lor, alege traseele montane la picior, care îți dezvăluie comorile Bucegilor.

Unde se află Babele și Sfinxul

Babele din Bucegi
Babele din Bucegi

Stâncile cu forme curioase din Parcul Național Bucegi sunt monumente naturale inedite și totodată simboluri naționale ale României. Sfinxul și Babele se află pe platoul Munților Bucegi la 2.206 metri altitudine. Sfinxul, ca și Babele, este o formațiune geologică alcătuită din conglomerate, sculptate și modelate de-a lungul mileniilor de zăpezi, viscole și vânturi puternice. Sfinxul, cea mai impresionantă și importantă stâncă de pe platou, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime. În jurul lui, la câțiva metri distanță, se găsesc Babele, stânci rotunjite, cu forme asemănătoare unor ciuperci sau unor babe gârbovite care stau la taifas.

Din punct de vedere administrativ, Sfinxul și Babele se află pe teritoriul județului Dâmbovița, mai exact pe teritoriul comunei Moroieni. Dar, dacă vrei să ajungi la Babele, traseele pleacă de pe Valea Prahovei, din Bușteni sau din Sinaia.

În apropiere de Sfinx și de Babe se află cabana Babele unde locuiește în permanență o familie de cabanieri și unde turiștii pot găsi adăpost și mâncare caldă în orice moment al anului.

Cea mai rapidă cale să ajungi la Babele

Varianta cea mai comodă să urci pe platoul Bucegilor la Babe este telecabina din Bușteni. Cu toate că este cea mai comodă și rapidă cale, este cea mai scumpă. Din telecabină, peisajul este spectaculos și îl poți admira sau fotografia în voie, fără efort. Cu toate acestea, vor fi cele mai scumpe fotografii pe care le vei face vreodată pe Bucegi.

Traseul pe care urcă telecabina din Bușteni are o lungime de 4.350 de metri, iar diferența de nivel este de 1.235 de metri. Telecabina urcă muntele din stațiune până la cabana Babele în aproximativ 15 minute. Telecabina are o capacitate de 25 de persoane, drept pentru care în sezonul de vârf se formează cozi foarte lungi de așteptare în stația de plecare. Uneori, timpul de așteptare la telecabină este și de două – trei ore, iar prețul a devenit mult prea piperat, mai ales după ce a fost asfaltat mai bine de jumătate din traseul către platoul Bucegi unde se ajunge acum cu mașina.

Telecabina pleacă din Bușteni, de pe Strada Telecabinei numărul 52. La momentul publicării articolului, prețul telecabinei pentru adulți era de 100 de lei doar dus și 190 de lei dus-întors, iar pentru copii prețul este redus la jumătate.

Atenție! Telecabina circulă dacă vântul nu bate mai tare de 15 m/s (52 km/h), iar dacă totuși vântul bate la limită, atunci instalația funcționează în alertă de vânt, cu încetinirea telecabinei la stâlpii de pe platou.

Telecabina ajunge la cabana Babele care este dotată cu tot confortul și dispune de 108 locuri de cazare. Dar cine dorește să înnopteze aici, trebuie să își facă rezervare din timp.

Cum ajungi la Babele cu mașina și telecabina

În afară de telecabina din Bușteni, există și o altă variantă comodă pentru turiștii care nu pot urca pe traseele montane cu rucsacii în spate. S-a asfaltat drumul de acces către platoul Bucegilor, astfel că se poate ajunge cu mașina până la Hotelul Peștera, iar de aici se poate lua altă telecabină care urcă de la Peștera la Babele. Tarifele sunt cu aproximativ 20 – 25 de lei mai ieftine decât prețul telecabinei din Bușteni.

Drumul cu mașina până la Peștera și apoi cu telecabina te ajută să ajungi la Babele fără efort și să te bucuri de un peisaj montan deosebit. Cu toate acestea, prețul este și acesta destul de piperat.

Hotelul Peștera a fost renovat și este unul dintre hotelurile cele mai pretențioase de pe platoul Bucegilor. Cu toate acestea, în plin sezon este foarte solicitat și este nevoie de rezervare din timp dacă dorești să înnoptezi aici.

Traseu cu mașina și apoi pe jos

O altă variantă destul de comodă și foarte plăcută de a ajunge la Babele și la celebrul Sfinx fără să îți scoți sufletul pe munte, este șoseaua către Piatra Arsă, așa numitul Transbucegi – unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Drumul este impecabil și a fost asfaltat din Sinaia până la Cabana Piatră Arsă, aflată la limita platoului.

De aici, se pornește pe un traseu foarte ușor, pe platou, care presupune un urcuș domol pe un drum de 3 kilometri, cu pante domoale. Diferența de nivel este de numai 300 de metri, iar traseul poate fi parcurs și de copii de 4 – 5 ani, și de persoanele mai în vârstă.

Această variantă este recomandată îndeosebi vara și toamna, până la căderea primelor zăpezi. În general, traseele către platoul Bucegi sunt recomandate vara, pe timp frumos. Iarna, muntele este periculos inclusiv pentru turiștii cu experiență.

Cum ajungi la Babele pe trasee de munte

Cum ajungi la Babele - trasee pentru amatorii de drumeție

Turiștii obișnuiți să facă drumeții montane, pot ajunge la Babele urcând muntele din stațiunea Bușteni prin Jepii Mici. Traseul pornește din zona Telecabinei din Bușteni, de la o altitudine de 885 de metri. De aici se urmează poteca marcată cu o cruce albastră care duce către Jepii Mici – Cabana Caraiman (2025m) – Cabana Babele. Urcușul este estimat pentru o durată de patru ore cu mici popasuri. Traseul este recomandat vara și toamna, până la primele zăpezi, nu este recomandat iarna. Diferența de nivel este de peste 1.200 de metri, dar peisajele merită tot efortul pentru turiștii tineri și rezistenți care pot urca astfel către Babele și Sfinx.

Ce trasee mai poți face de la Cabana Babele

Odată ce ajungi la Babele, poți face un popas mai lung să admiri formațiunile stâncoase renumite. Cu siguranță te va încânta să faci poze cu Babele, să găsești cele mai interesante unghiuri din care să pozezi Sfinxul și să bei o cafea la cabană.

De la Babele, poți ataca trasee deosebit de frumoase pe platoul Bucegilor.

  • Babele – Piatra Arsă – de la Babele poți coborî la cabana Piatra Arsă de unde poți lua o mașină de teren care te poate duce la Sinaia. Sunt mulți localnici care urcă cu mașinile de teren contra cost din Sinaia sau din Bușteni pe Transbucegi.
  • Babele – Vârful Omu – durata traseului este de aproximativ 2 ore. Se merge ușor pe platou, cu foarte puține variații de altitudine.
  • Babele – Bucșoiu – traseul poate continua de la Cabana Omu către vârful Bucșoiu, de unde ai o priveliște deosebită către Valea și Cabana Mălăiești.
  • Babele – Crucea Eroilor –  este un traseu destul de ușor și deosebit de frumos, cu o lungime de 3 kilometri. Diferența de nivel este de numai 100 de metri, astfel că poate fi parcurs și de copii mici în aproximativ 1,5 – 2 ore. În schimb, nu este recomandat iarna. Traseul este marcat cu cruce roșie și te poartă prin mijlocul platoului montan către vârful Caraiman unde este Crucea Eroilor și de unde vei avea o priveliște de vis către orașul Bușteni.

Cum trebuie să te echipezi dacă urci pe munte

Indiferent cum ajungi la Babele, fie că folosești mașina, telecabina sau urci pe jos, este bine să fii echipat corespunzător pe munte. Chiar și în sezonul cald, vremea se poate schimba brusc și o dimineață însorită se poate transforma într-o după amiază cu ploaie rece și lapoviță.

Așadar, este bine să ai la tine un echipament complet:

  • Rucsac impermeabil
  • Tricou de schimb
  • Hanorac subțire, de vară
  • Geacă de vânt și de ploaie
  • Șapcă de protecție
  • Bocanci de munte impermeabili
  • Șosete flaușate
  • Băț telescopic pentru drumeție
  • Cremă de protecție solară
  • 2 – 3 litri de apă
  • Ciocolată, săruri de hidratare și câteva gustări
  • Binoclu sau lunetă
  • Lanternă, în cazul în care te poate prinde noaptea pe traseu
  • Un sac menajer în care vei aduna resturile și ambalajele care nu trebuie aruncate pe munte!

Respectă natura și nu lăsa niciun gunoi și niciun ambalaj pe munte, pe cărările din păduri sau pe malurile apelor. Nimeni nu face curat după tine! Bucură-te de frumusețile munților și ia-le cu tine în poze. Dar nu rupe florile de munte și nu polua apele. Trebuie să mai știi că cele mai multe flori de munte pe care le întâlnești pe Bucegi sunt flori rare și sunt ocrotite de lege așa cum sunt florile de colț, gențienele și bulbucii galbeni! Ai grijă de natură ori de câte ori faci o drumeție la munte, prin păduri sau pe malurile lacurilor!

sursa foto: arhiva/wikipedia.org

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton