Este impresionant numărul celor mai vechi orașe din lume locuite până în zilele noastre! Cutremure, molime, războaie și schimbări dramatice au trecut peste ele, dar rădăcinile lor au rămas neatinse. Au adunat mii de ani de istorie neîntreruptă și unele dintre cele mai vechi orașe din lume ne oferă și azi numeroase atracții turistice și locuri inedite de vizitat!
Cuprins
- 1 Top 3 cele mai vechi orașe din lume
- 2 Alte orașe vechi de mii de ani locuite și azi
- 2.1 Alep, Siria – peste 7.000 de ani
- 2.2 Ierusalim, Israel – peste 6.500 de ani
- 2.3 Susa, Iran – peste 6.000 de ani
- 2.4 Plovdiv – peste 6.000 de ani
- 2.5 Gaziantep, Turcia – peste 5.500 de ani
- 2.6 Beirut, Liban – peste 5.000 de ani
- 2.7 Varanasi, India – aproximativ 4.000 de ani
- 2.8 Atena, Grecia – aproximativ 3400 de ani
Cele mai vechi orașe din lume locuite și azi reprezintă unele dintre cele mai interesante, mai vii și mai colorate destinații turistice de azi.
Ele adăpostesc o istorie uimitoare, povești fabuloase, căderi și măriri grandioase, populații atât de diverse, cu obiceiuri și tradiții pline de culoare pe care le poți descoperi la pas într-un city break sau într-o vacanță inedită.
Cele mai vechi orașe din lume locuite și azi sunt cele din Orientul Mijlociu, dar lor li se alătură orașe antice din Europa și din India.
Cuprins
- 1 Top 3 cele mai vechi orașe din lume
- 2 Alte orașe vechi de mii de ani locuite și azi
- 2.1 Alep, Siria – peste 7.000 de ani
- 2.2 Ierusalim, Israel – peste 6.500 de ani
- 2.3 Susa, Iran – peste 6.000 de ani
- 2.4 Plovdiv – peste 6.000 de ani
- 2.5 Gaziantep, Turcia – peste 5.500 de ani
- 2.6 Beirut, Liban – peste 5.000 de ani
- 2.7 Varanasi, India – aproximativ 4.000 de ani
- 2.8 Atena, Grecia – aproximativ 3400 de ani
Top 3 cele mai vechi orașe din lume
Câteva așezări deosebit de vechi își dispută primele locuri din topul celor mai vechi orașe din lume locuite și azi. Vestigiile arheologice și dovezile descoperite de istorici oferă informații contradictorii, de aceea este foarte greu de stabilit care este cel mai vechi oraș locuit continuu din lume. Dar iată care sunt primele trei cele mai vechi așezări ale lumii.
Ierihon, Palestina – peste 11.000 de ani
Ierihon era pomenit în scrierile religioase din vechime drept Orașul cu Palmieri. În jurul acestei așezări străvechi se aflau cu mii de ani în urmă numeroase izvoare de apă dulce, care au atras noi și noi locuitori. De asemenea, vecinătatea acestor locuri cu râul Iordan a constituit un avantaj pentru primele populații de agricultori și crescători de vite care au prosperat aici.
Ierihonul este considerat în zilele noastre cel mai vechi oraș locuit în continuu. Vestigiile datează de peste 11.000 de ani și se consideră că începuturile acestei așezări ar fi din anii 9000 înainte de Hristos. Arheologii au descoperit ruinele a peste 23 de așezări succesive sub locuințele din Ierihonul de azi.
Pentru evrei, Ierihonul este un oraș important în istoria lor. Numele lui în ebraică înseamnă Luna și aici au sosit primele triburi de evrei care s-au răspândit apoi pe pământul făgăduinței.
Cândva a fost un important centru comercial și cultural, a fost distrus și reconstruit de zeci de ori, iar azi continuă să găzduiască peste 20.000 de oameni.
Damasc, Siria – peste 10.000 de ani
Damascul își dispută întâietatea între cele mai vechi orașe din lume locuite cu Ierihonul. Numeroși istorici consideră că Damascul, actuala capitală a Siriei, este cel mai vechi, fiind fondat între anii 10000 și 8000 înainte de Hristos. Diferite teste cu carbon și descoperiri din jurul orașului arată că zona a fost locuită cel puțin din jurul anului 6300 î.H, în timp ce valea Barada din apropiere dezvăluie vestigii care datează din anii 9000 î.H.
Damascul, Orașul de Iasomie, cum i se spunea cândva, când acele locuri erau fertile și pline de verdeață, se afla la răscruce de drumuri între Asia și Africa și s-a dezvoltat drept unul dintre cele mai puternice centre comerciale, agrare și culturale ale Orientului. Azi, Damascul are peste 2,4 milioane de locuitori, este capitala Siriei, dar se confruntă cu sărăcia extremă.
Byblos, Liban – peste 8.000 de ani
Construit pe coasta mediterană a Libanului, Byblos a fost inițial o simplă așezare de pescari, înființată în anii 6000 înainte de Hristos. S-a dezvoltat treptat datorită pescuitului și apoi datorită comerțului pe mare care se făcea aici cu Egiptul. Nave încărcate cu lemn și cereale plecau spre ținutul faraonilor și se întorceau cu tot felul de condimente, vase de lut și foi de papirus.
Orașul a cunoscut cea mai mare înflorire în timpul Imperiului Fenician. Azi, este cunoscut pentru arhitectura sa tradițională și pentru meșteșugurile localnicilor. Byblos are acum peste 100.000 de locuitori, mulți dintre ei refugiați din Siria.
Așa cum se poate ușor presupune, Byblos este orașul care a dat numele Bibliei. Deoarece numele Byblos este dat de greci care cumpărau de aici papirus din Egipt. Iar primele texte religioase care au ajuns la greci erau scrise la vremea respectivă pe foi de papirus. Dacă ajungi în Byblos, trebuie neapărat să vizitezi Biserica Sf. Ioan Botezătorul, construită de cruciați, și Castelul medieval.
Alte orașe vechi de mii de ani locuite și azi
Alep, Siria – peste 7.000 de ani
Multă vreme, istoricii au susținut că Alep poate fi pus în topul cu cele mai vechi orașe din lume locuite neîntrerupt. Rădăcinile lui sunt aproape la fel de vechi precum ale Damascului. Se pare că prezența oamenilor în perimetrul acestui oraș datează din anii 8000 înainte de Hristos.
Dar cele mai recente săpături arată cu certitudine că orașul a fost înființat în anii 5000 înainte de Hristos. Dacă nu este mult mai vechi, în mod cert, Alep sau Halab, cum era numit odinioară, are peste 7.000 de ani de locuire neîntreruptă. El s-a dezvoltat tot mai mult în perioada Imperiului Armani când a devenit un centru important pe Drumul Mătăsii.
Orașul a fost pe rând dominat de asirieni, greci, perși, romani și arabi. În prezent este cel mai popular oraș din Siria, cu peste 4,5 milioane de locuitori, dar se confruntă cu sărăcia extremă.
Ierusalim, Israel – peste 6.500 de ani
Fondat probabil în jurul anilor 4500 înainte de Hristos, Ierusalimul a devenit un centru prosper în timpul canaaneiților, apoi a fost controlat de evrei, romani și bizantini. În prezent, este cunoscut drept Orașul Sfânt al lumii, unde se întâlnesc trei mari religii ale Europei: creștinismul, islamismul și iudaismul.
Ierusalimul găzduiește cea mai mare concentrare de centre religioase, biserici și lăcașuri de cult. Este orașul care a rescris istoria religiilor, orașul în care Iisus Hristos a propovăduit noua credință și a fost crucificat pentru mântuirea credincioșilor săi.
Ierusalimul este una dintre cele mai populare destinații turistice, culturale, istorice și religioase ale lumii. Creștini de pretutindeni vin aici pe urmele lui Iisus, la Biserica Sfântului Mormânt și pe dealul Golgotei. Iudeii se roagă la Zidul Plângerii, iar arabii se roagă la Moscheea Al Aqsa. Religiile mari ale Europei se întâlnesc la Ierusalim, un oraș prosper, solid, tot mai modern, dar și supus pericolelor teroriste.
Susa, Iran – peste 6.000 de ani
Susa apare în scrieri timpurii din perioada sumeriană, dar și în Vechiul Testament. Pentru sumerieni, Susa era locul unde trăiau triburi care se închinau zeiței Inana. Susa este menționată în Thora și apoi în Vechiul Testament. Era o așezare puternică și a devenit capitala Imperiului Elamit înainte să fie cucerită de asirieni.
Susa pare să fi fost înființată la începutul anilor 4000 înainte de Hristos. În apropiere au fost descoperite urmele unui sat neolitic, vechi de peste 7.000 de ani, astfel că rădăcinile acestei localități ar putea fi mai vechi decât se estimează.
În prezent, Susa sau Sush este un oraș din Iran cu 65.000 de locuitori.
Plovdiv – peste 6.000 de ani
Plovdiv este al doilea oraș ca mărime al Bulgariei, după capitala Sofia, și este un important centru industrial, agrar și comercial al țării. Așezarea a fost înființată cu peste 6.000 de ani în urmă de traci, a fost cucerit mult mai târziu de greci, apoi a fost controlat o scurtă vreme de romani.
În Evul Mediu, a fost un important punct comercial și strategic din Balcani, fiind pe rând parte a Imperiului Bizantin, Bulgar și Otoman. În prezent, este al doilea oraș al Bulgariei și cel mai important oraș al regiunii istorice Tracia.
Gaziantep, Turcia – peste 5.500 de ani
Acest oraș din sud-estul Turciei, numit odinioară Antep, apoi Gazintip, este considerat unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei locuit în continuu.
Se pare că bazele acestei așezări au fost puse în jurul anilor 3500 înainte de Hristos.
Se crede că a fost prima așezare a hitiților care, în epoca bronzului, prelucrau fierul și au inventat carele cu roți din fier.
Orașul se află aproape de granița cu Siria și este locuit în majoritate de turci și de kurzi. În prezent, are o populație de peste 1,7 milioane de locuitori și este al șaselea oraș ca mărime al Turciei.
Beirut, Liban – peste 5.000 de ani
Înființat în jurul anului 3000 înaintea erei noastre, Beirut a fost și a rămas un oraș puternic, plin de contraste, cu tușe moderne, cosmopolite, dar cu multe tradiții și constrângeri. Situat pe coasta Mediteranei, Beirut este capitala Libanului și totodată cel mai dezvoltat oraș al țării.
Până în 1975, era considerat cel mai modern și occidental oraș arab. După războiul civil, imaginea de oraș cosmopolit a fost știrbită, dar Beirutul se poate lăuda și azi cu atracții turistice inedite și cu o cultură deosebită.
Varanasi, India – aproximativ 4.000 de ani
Orașul Varanasi din statul indian Uttar Pradesh este considerat de arheologi cel mai vechi oraș locuit continuu din India și unul dintre cele mai vechi orașe din lume.
Pentru indieni, Varanasi este un oraș sfânt și se spune că vine vine aici să se roage la apusul vieții și își găsește sfârșitul în acest oraș, va avea parte de mântuire și fericire veșnică.
Orașul s-a dezvoltat pe malurile fluviului Gange. În anumite locuri, malurile râului au fost îndiguite și s-au construit trepte astfel încât localnicii și vizitatorii din întreaga țară vin aici să se roage, să arunce flori pe apele râului și să facă băi ritualice pentru sănătate și înălțare spirituală.
Varanasi este capitala spirituală a Indiei, orașul sfânt sau orașul lui Shiva. Săpăturile recente arată urme de locuire din anii 1800 înainte de Hristos, ceea ce face ca acest oraș să fie cel mai vechi din India.
Atena, Grecia – aproximativ 3400 de ani
Capitala Greciei a fost un oraș stat puternic, beneficiind de o poziție geografică privilegiată încă din Antichitate. În aceste locuri, însă, urmele de locuire sunt mult mai vechi. În Peștera Schist din apropierea orașului au fost descoperite vestigii umane care datează din mileniile XI – VII înainte de Hristos.
Se poate spune că locurile pe care s-a construit Atena au fost locuite cu peste 7000 de ani înainte de era noastră, dar orașul ca atare a fost construit și consolidat începând cu anii 1.400 înainte de Hristos.
Atena a devenit cel mai important centru economic, comercial și cultural al civilizației miceniene, iar azi este capitala Greciei disputându-și statutul de cel mai vechi oraș al țării împreună cu Teba.
Ultima modificare aprilie 10, 2023 1:07 pm