Cele mai populare băi termale din Ungaria

.

Ungaria se laudă cu peste 1000 de izvoare de ape termale, iar cele mai populare băi termale din Ungaria se găsesc chiar în Budapesta. Exploatate încă din vremea otomanilor, dezvoltate în epoca imperialistă, bazinele cu băi termale din Ungaria continuă să se modernizeze și să atragă sute de mii de turiști în fiecare an.

Capitala băilor termale, cum era cunoscută Budapesta la începutul secolului XX, și-a păstrat renumele și atrage numeroși turiști cu cele mai frumoase băi termale din Ungaria. Aici vei găsi deopotrivă hoteluri ultramoderne, cu piscine și baze de tratamente luxoase, dar și băi termale decorate în stil imperial sau în stil oriental. Sălile uriașe, cu tavane boltite, susținute de coloane decorate cu diverse motive florale sau geometrice sunt de-a dreptul impresionante. Iar calitatea curativă a apelor este una deosebită.

Printre atracțiile termale ale Budapestei vei găsi un Aquaworld cu 17 piscine (din care 15 funcţionează pe toată perioada anului), piscine pentru surf, piscine cu valuri, saune, facilităţi pentru copii (piscine pentru copii, tobogane), volei, fitness, cabină cu aburi, aromacabină, infrasaună, biosaună, terenuri de joacă pentru copii și multe facilități pentru distracții.

Capitala Ungariei nu este însă singurul loc unde te poți bucura de apele lor termale. Vei descoperi mai jos diverse destinații excelente pentru relaxare aproape de granița cu România, aproape de lacul Balaton sau în orașele pitorești din provincie, cum este Debrecen sau orașele de lângă lacul Heviz. Dintre cele 250 de piscine și centre spa din Ungaria, 36 au proprietati curative deosebite, apele termale de aici fiind îmbogățite cu acid sulfuric, brom și sare iodata.

Băile termale din Capitala Ungariei

Băile termale publice din Budapesta sunt alimentate de mai multe izvoare termale și minerale și sunt utilizate în tratamentul tuturor tipurilor de afecțiuni și boli. Fiecare baie are propriul farmec, o istorie unică și o tradiție individuală. Iată câteva dintre cele mai faimoase și cele mai importante băi din Budapesta, pe care mulți români le vizitează, chiar dacă avem și în țară câteva stațiuni balneare renumite.

Baia termală Széchenyi

Este locul cu cele mai fierbinți ape din Budapesta, cu o temperatură de 75°C. Baia termală este amplasată în districtul Pesta al orașului și este una dintre cele mai mari băi publice din Europa. Clădirea, care arată ca un castel romantic, cuprinde 15 piscine interioare și 3 piscine exterioare, unde se găsesc tot felul de spații amenajate pentru petrecerea timpului liber. Baruri, șezlonguri, inclusiv mese de șah la care poți să joci stând în apa termală până aproape de umeri.

Bogate în calciu, magneziu și carbonat de sodiu, apele băilor termale Szechenyi sunt excelente pentru tratarea bolilor articulare, artritei și problemelor ortopedice. Tot aici există și o piscină care combină apa termală la 36°C cu bere și diferite ingrediente naturale care se folosesc în bere, cum ar fi sucul de hamei.

Băile termale Gellért

Cele mai populare băi termale din Ungaria

Una dintre cele mai faimoase băi termale din Budapesta, se află chiar în centrul orașului, și are o tradiție îndelungată, amenajată de la începutul anilor 1900. Complexul este amenajat în stil Art Nouveau și are băi interioare și exterioare alimentate de izvoarele termale de pe dealul Gellért.

Temperatura piscinelor variază de la 26°C la 40°C, iar la interior găsești saune uscate și cu aburi, săli de tratament și terapie, o cadă cu acid carbonic (pentru probleme cardiovasculare și hipertensiune arterială), sau băi termale mici care pot fi rezervate de cupluri. Piscina modernă în aer liber are o instalație de valuri, se pare cea mai veche din lume, și o terasă largă pentru plajă.

Băile termale Rudas

Baia termală Rudas se află pe malul Dunării, în Budapesta, și funcționează încă din 1550. Este cea mai veche și poate cea mai frumoasă dintre toate băile construite de turci în capitala Ungariei. Piscina principală este acoperită de un dom de sticlă susținut de opt coloane din marmură roșie. Există patru bazine mici în colțuri, cu apă de temperaturi diferite. 

Complexul a fost restaurat în anul 2012 și îmbină acum elementele orientale, clasice cu arhitectura modernă. Inclusiv pe acoperiș a fost construită o piscină spațioasă, de unde poți admira valurile Dunării.

Băile termale Király și Lukacs

Izvoarele termale Lukács alimentează băile termale Lukacs și Király. Apele din bazinele celor două centre sunt apreciate pentru tratarea durerilor articulare și pentru recuperarea după intervenții chirurgicale, accidente sau boli osteoarticulare. La aceste băi se găsesc saune cu sare și săli de terapie pentru tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale.

Piscina exterioară Lukacs a devenit una dintre locațiile favorite ale tinerilor care vor să se distreze în serile de weekend. Aici se țin adesea petreceri cu muzică electronică și show-uri cu lasere la care participă sute de tineri.

Băile termale de pe insula Margareta

Băile termale de pe insula Margareta

Insula Margareta, aflată în centrul Budapestei, nu este doar cea mai vestită insulă de pe Dunăre a orașului, ci are și propriile izvoare termale. Este o insulă verde, înconjurată de crânguri de copaci seculari și este o zonă recreațională specială pentru populația orașului. Aici se află câteva hoteluri moderne cu izvoare proprii, unde te poți și caza și unde ai acces gratuit la facilitățile balneare.

Băi termale din Ungaria aproape de România

Băile termale din Gyula

Oraș balnear istoric, la 220 km de capitală, Gyula se află aproape de de granița cu România, la aproximativ 60 de kilometri de Arad. Orașul este cunoscut pentru faimoșii săi cârnați și pálinka aromată, iar complexul balnear este situat lângă parcul din centrul orașului și Palatul Almásy.

Hajduszoboszlo

Izvoarele termale de la Hajduszoboszlo sunt aproape de Debrecen și la numai 70 de kilometri de Oradea. Hungarospa Hajdúszoboszló este unul dintre centrele spa de mărime medie din Ungaria, având mai multe piscine și bazine interioare cu apă termală, o plajă, un aquapark și un aquapalace. În localitate, găsești ușor cazare în hoteluri amenajate după cele mai noi standarde, dar și în pensiuni accesibile.

Debrecen

Unul dintre cele mai importante orașe din Ungaria, găzduiește un complex spa Aquaticum cu ape termale în care vizitatorii pot beneficia de peste 40 de tratamente diferite pentru tratarea afecțiunilor osoase, articulare și de piele.

Dotat cu piscine interioare si exterioare, complexul de la Debrecen este recunoscut în Europa datorită rezultatelor medicale excepționale. Piscinele sunt amenajate după cele mai noi standarde, cu zone de relaxare și masaj, dar și cu tobogane, jeturi de apă și spații pentru cei mici.

Băi termale lângă lacul Balaton

Zalakaros

Exploatarea apelor termale de la Zalakaros are aproximativ 35 de ani, dar a devenit în scurt timp una dintre stațiunile cele mai frumoase din centrul țării. Apa termală de la Zalakaros este cunoscută pentru tratarea afecțiunilor ginecologice și articulare. Centrul spa de aici cuprinde o piscină interioară și una exterioară, un aquapark spațios și o zonă de relaxare.

Lacul Heviz

Stațiunea amenajată lângă lacul Heviz, în apropiere de Balaton, este unul dintre cele mai cunoscute centre de wellness și spa din Europa. Cu o suprafață de aproximativ 47.500 de metri pătrați, lacul este alimentat de izvoare cu apă termală. Temperatura apei din lac este în medie de 34 de grade Celsius în timpul verii și nu scade sub 26 de grade Celsius în perioada anotimpului rece.

Apele și nămolul din lacul Heviz sunt recunoscute pentru proprietățile lor curative asupra bolilor de piele și a bolilor articulare. De asemenea, apele potabile termale din regiune au efecte benefice pentru rinichi, stomac și ficat. Turiștii care ajung în zonă pot face baie direct în lac sau pot beneficia de centrele spa amenajate în hotelurile din regiune.

Sfaturi utile pentru a beneficia de apele termale

Cele mai populare băi termale din Ungaria

Apele termale din Ungaria sunt apreciate pentru efectele lor curative și au concentrații ridicate de săruri minerale, în special de magneziu, sodiu, litiu, brom și radon. Indiferent de centrele spa din Ungaria pe care le alegi, vei resimți efectele lor benefice, te vei relaxa și te vei întrema fizic. Medicii specialiști recomandă un sejur de cel puțin 7 zile în care să faci baie zilnic în apele termale. Ideal ar fi un sejur de 14 zile, mai ales pentru durerile articulare, pentru afecțiunile coloanei vertebrale și reumatism.

Înainte de a intra în piscinele cu apă termală este bine să citești instrucțiunile și compoziția apei, precum și timpul recomandat pentru baie. Trebuie să știi că în apele bogate în săruri radioactive este bine să stai în medie 15 – 20 de minute și apoi să faci o pauză de o jumătate de oră. În general, însă, timpul pe care îl poți petrece în majoritatea piscinelor cu ape termale rămâne la alegerea ta.

Majoritatea centelor spa cu ape termale din Ungaria oferă și tratamente, terapii și proceduri medicale complexe, pe bază de apă termală, nămol sapropelic, curenți diadinamici, magneți sau ape sărate. La toate aceste proceduri este bine să îți faci rezervare din timp și să soliciți o opinie din partea medicilor balneologi din centrul respectiv.

Înainte de a intra în piscine:

  • Fă un duș cald, să fii curat și să te obișnuiești cu temperatura apei
  • Prinde-ți părul, dacă ai păr lung, pentru a respecta normele de igienă și confort;
  • Poartă șlapi curați până la marginea piscinei
  • Nu umbla niciodată în picioarele goale între piscine, să nu aluneci și să nu iei pe tălpi praf pe care îl duci apoi în piscină;
  • Folosește micile bazine cu apă clorurată de la intrarea în piscine pentru a-ți dezinfecta tălpile.

foto: Pexels/123rf.com/Profimediaimages.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton