Ce țări să vizitezi în luna iunie 2023. De pe plaje însorite în orașe pitorești!

.

Plaje superbe, castele sau vestigii antice, bazaruri orientale cu arome picante sau grădini luxuriante pline de parfum vei descoperi în lista noastră cu țări pe care merită să le vizitezi în luna iunie.

Începe vacanța de vară, iar țările cu ieșire la mare reprezintă cele mai atractive destinații pe care poți să le vizitezi în luna iunie. Alege o țară exotică sau o țară din lumea arabă, unde luna iunie aduce temperaturi potrivite și pentru plajă, și pentru o baie în mare, dar și pentru excursii spre diverse atracții turistice. Egipt, Tunisia sau Maroc se numără printre cele mai interesante destinații în 2023 pentru luna iunie, alături de alte destinații pline de istorie, cultură și vestigii antice din vechea Europă.

Franța – Valea Loarei

Castelul Valency pe Valea Loarei

Una dintre cele mai frumoase regiuni din Franța pe care poți să o vizitezi în luna iunie este Valea Loarei. Natura este mirifică în această perioadă, în toate localitățile pitorești din regiuni este o explozie de flori și arbuști parfumați, grădinile castelelor celebre te ademenesc cu iarba crudă și peisaje naturale deosebite.

Valea Loarei, înscrisă în anul 2000 pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO, este regiunea cuprinsă între localitățile Sully-sur-Loire și Saint-Florent-le-Vieil. Valea Loarei constituie un loc excepțional datorită diversității biologice, dar și pentru bogăția sa istorică și culturală. Aici vei descoperi parcuri, castele și orășele pitorești, cu un aer medieval și romantic.

Fluviul Loire traversează două regiuni și patru departamente, Loiret, Loir-et-Cher, Indre-et-Loire și Maine-et-Loire. Cunoscută și sub numele de „grădina Franței” sau „tărâmul de basm al castelelor”, Valea Loarei este o regiune a superlativelor, unde se concentrează cele mai multe castele și cele mai multe peisaje romantice.

Citește și: Cum să devii ghid turistic. Abilități, competențe și cursuri

Citește și: Ce este Visa Waiver și ce țări fac parte din program. Când va fi acceptată România?

Citește și: Destinaţii turistice pentru luna mai. Istorie, artă, distracții și plajă!

Croația – Zadar

Descoperă orașul Zadar și împrejurimile acestuia și te va fermeca de la prima vizită! Se află la numai câteva ore de mers cu mașina de Zagreb și este o destinație de top din Croația, alături de Split sau Dubrovnik. În luna iunie, în Zadar se organizează tot felul de festivaluri și manifestări artistice în spațiu liber cum ar fi Serile Muzicale, The Garden Festival sau Nopţi cu lună plină.

Oraşul are un bogat patrimoniu cultural, muzee inedite, un parc deosebit care poartă numele Reginei Jelena Madijevka și instalații artistice inedite precum Morske Orgulje (Orga Marină) sau Pozdrav Suncu (Apusul de Soare). 

Arhipelagul Zadar abundă în frumuseţi naturale. Aici vei putea vizita Parcul Natural Sjeverni Velebit, lacul Vransko, Telašćica, precum şi Parcurile Naţionale Kornati, Velebit, Plitvice, Krka şi Paklenica.

Israel – Eilat

Climatul blând și concentrația mare de aerosoli salini din stațiunea Eilat atrage sute de mii de turiști în fiecare vară. Este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care poți să le vizitezi în luna iunie în Israel.

Eilat este stațiune și totodată port la Marea Roșie, și este renumit pentru climatul lui binefăcător. Aici vin mulți turiști pentru recuperare respiratorie, pentru tratamentul bolilor de piele sau al bolilor degenerative. De asemenea, aici se fac tratamente de refacere fizică bazate pe hidroterapie și mai ales tratamente tradiționale regenerative și antistres (antidepresive, anxiolitice) pe baza sărurilor de la Marea Moartă.

Egipt – Sharm El Sheikh

Stațiunile din Egipt se numără printre cele mai bune destinații pe care merită să le vizitezi în luna iunie. Iar dacă vrei să ajungi în Peninsula Sinai și să vizitezi totodată mănăstirile de aici, merită să te cazezi în Sharm El Sheikh, cea mai cunoscută stațiune din zonă și locul preferat de iubitorii de snorkeling și scuba diving din întreaga lume. Plaja de aici, aflată la baza golfului Aqaba, este considerată o bijuterie a stațiunii, fiind de cea mai bună calitate datorită nisipurilor fine și apei sale limpezi.

Cele mai bune plaje sunt Plaja Old Quay, cu un recif de corali la care se poate ajunge ușor, și Plaja Aqaba. Turiștii care vor să se bucure de panorama stațiunii pot urca în vârful Observatorului pentru Rechini, în partea de sud a parcului național Ras Mohammed, unde priveliștea se întinde de-a lungul ambelor maluri ale Mării Roșii.

Cine dorește condiții de lux, locuri retrase și multă liniște, se poate orienta către hotelurile exclusiviste din Golful Rechinilor. Iar pentru o experiență inedită merită să descoperi piața veche a orașului, Sharm al-Maya, unde bazarul te va întâmpina cu tot felul de obiecte meșteșugărești fin lucrate, bijuterii și obiecte de artă.

Tunisia – Monastir

Situată în nordul Africii, Tunisia are câteva stațiuni și plaje minunate la Marea Mediterană, cum ar fi Sousse, Monastir, Hammammet sau Djerba. Sunt destinații căutate atât pentru plajă și relaxare, cât și pentru sporturi nautice.

În Monastir vei găsi un vechi fort arab care încântă cu zidurile și turnul lui vechi, un oraș-port pe ale cărui străzi se află hoteluri extravagante și o stațiune la mare care abundă în cafenele, restaurante, pizzerii sau baruri și care se bucură de renumele celor mai limpezi ape din întreaga Tunisie.

În orice stațiune ai merge în Tunisia, trebuie să faci un popas și în capitala Tunis, unde ar fi bine să vizitezi Muzeul Bardo, Muzeul Patrimoniului Tradițional, Poarta Franței sau Muzeul Creștinismului.

De asemenea, trebuie să vizitezi în luna iunie, în Tunisia, și Medina din Sousse. Aceasta a fost construită în anul 859 și este înconjurată de 2,5 km de fortificații. Acestea adăpostesc Marea Moschee și mănăstirea fortificată Ribat, din secolul IX. Și nu în ultimul rând trebuie să ajungi în Cartagina, cetatea vechilor fenicieni, ale cărei comori le poți descoperi la Muzeul Național de Istorie.

Grecia – Insula Creta

Hipocrate spunea că aerul pe insula Creta este atât de curat și de aromat încât avea puterea să vindece plămânii, iar turiștii de azi spun că peisajele mirifice din Creta au puterea să vindece suflete. Cea mai mare insulă a Greciei, Creta este un tărâm de legendă, cu numeroase atracții turistice, cu localități pitorești, vestigii antice, plaje și golfuri cum rar mai găsești prin alte părți ale lumii.

Vechiul Port Venețian din Chania este considerat unul dintre cele mai semnificative obiective turistice ale insulei. Acesta a fost construit de venețieni între anii 1320 și 1356 și era considerat la vremea aceea cel mai important centru comercial din Marea Mediterană. În Chania, clădirile bizantine, venețiene și otomane coexistă în peisajul orașului. Un punct de referință al zonei este Moscheea Ienicerilor, o construcție otomană deosebită care datează din anul 1645.

Un alt punct de atracție pe insula Creta este fortăreața Koules din Heraklion. Cunoscută drept Castelul Venețian, această construcție impresionantă care înconjoară portul datează de la începutul secolului al XIII-lea, din perioada în care venețienii au cucerit orașul.

În topul obiectivelor turistice din Creta se află și laguna Balos. Aceasta este situată în nord-vestul insulei, la aproximativ 50 de km de Chania. Dacă ești pasionat de fotografie, rezervația naturală Balos este locul ideal și trebuie să știi că aici se reunesc apele a trei mări, respectiv Marea Ionică, Marea Egee și Marea Libiei, care au format o piscină naturală păzită de stânci abrupte.

Cipru – Paphos

Aici s-a născut zeița Afrodita, zeița iubirii și a frumuseții, iar stânca ei poate fi admirată și azi pe drumul dintre Limasol și Paphos. Loc de legendă, acest oraș stațiune este inclus în patrimoniul UNESCO și îți oferă la fiecare pas și pe fiecare stradă locuri pitorești, clădiri și grădini pline de culoare și terase cu specific mediteranean.

Mozaicurile de la Nea Paphos, declarate patrimoniu Unesco, sunt printre cele mai frumoase din lume. Zeului Dionysos i-au fost dedicate cele mai vesele și colorate mozaicuri. Acestea reprezintă numeroase scene de vânătoare și diferite celebrități al vechiului Panteon. Mozaicurile dedicate lui Tezeu ilustrează lupta dintre zeu și minotaur, precum și legendarul labirint.

Zona denumită Casa eternității este ocupată de cele mai curioase mozaicuri din Cipru. Pe zidurile din Casa eternității poți observa reprezentări ale crizei religioase caracteristice perioadei în care s-a convertit împăratul Constantin cel Mare.

Suedia – Stockholm

Descoperă unul dintre cele mai frumoase orașe din țările nordice și cea mai importantă atracție din Suedia, orașul port Stockholm. Este unul dintre cele mai interesante locuri pe care merită să le vizitezi în luna iunie, mai ales în ultima decadă a lunii. Pe data de 22 iunie Soarele este vizibil toată ziua, nu există noapte și vei fi marcat de acest fenomen frumos și straniu totodată, când te vei bucura de lumina de la miezul nopții.

Datorită celor 14 insulițe, Stockholm este denumit Veneția Nordului, arhitectura este uimitoare prin liniile puternice și culorile ei intense, străzile, oamenii, atmosfera îmbină un aer boem cu un aer ultramodern, iar muzeele îți oferă experiențe cum rar mai găsești în Europa. Mai adaugă și metroul, îmbrăcat în artă în 90 din cele 100 de stații, care găzduiesc instalații artistice, sculpturi, picturi, mozaicuri și diverse opere semnate de artiști îndrăgiți. Tunnelbana (rețeaua de metrou) din Stockholm găzduiește cel mai lung muzeu din lume!

Stockholm te îmbie la tururi lungi prin oraș, dar și la excursii în împrejurimi, unde poți vizita Palatul Drottningholm, reședința privată a familiei regale suedeze. Aici te poți bucura de natură și de soare în Parcul Regal, te poți odihni la un picnic sau la cafeneaua de la Pavilionul Chinezesc, unde vei savura preparate inedite, cu arome specifice bucătăriei suedeze.

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!

Ultima modificare noiembrie 1, 2023 2:20 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale