Ce să vizitezi în Roma! Obiective istorice, romantice și culturale

.

Puține orașe europene reușesc să egaleze Roma în ceea ce privește istoria și vestigiile ei antice. Nicăieri nu sunt mai frumoase ruinele romane decât acasă! Când cauți obiective să vizitezi în Roma, pregătește-te pentru un periplu din Antichitate, prin misterele epocii medievale și idilele epocii romantice, până la arta modernă de azi.

Colina Palatină, Colosseumul și Forumul roman

Dacă te întrebi se că vizitezi în Roma, descoperă mai întâi istoria acestui oraș care se numără printre cele mai vechi așezări europene. Iar istoria ei începe cu legenda fraților gemeni Romulus și Remus, crescuți de o lupoaică. Conform acestui mit, cei doi frați ar fi fost urmași ai lui Eneas și ar fi fondat Roma în anul 753 înaintea erei noastre.

Un tur prin istoria Romei trebuie să înceapă cu ruinele ei antice, din vremea în care orașul devenise capitala Imperiului Roman. Forumul a reprezentat inima societății romane și centrul vieții politice în acele vremuri. Aici poți admira trei arcuri de triumf, dintre care două sunt intacte, dedicate lui Titus și lui Septimus Severus.

De la Forumul roman, fă o plimbare pe Colina Palatină și vei putea vedea diverse scene sau mici spectacole realizate de gladiatori, apoi pătrunde în Colosseum. Te va impresiona imensul colos rotund, care era prevăzut cu 88 de porți de intrare și putea găzdui 55.000 de spectatori. La etajul superior, cel mai de sus, stăteau femeile și copiii, iar etajele inferioare erau destinate bărbaților și cetățenilor Romei în funcție de statutul lor social. Aici veneau spectatorii să urmărească tot felul de spectacole, de la drame și tragedii, la comedii, prezentări de animale exotice, dar și lupte cu gladiatori.

La vremea sa, Colosseum a fost cea mai mare construcție după Piramidele din Egipt și a rămas cel mai mare amfiteatru antic din Europa.

Columna lui Traian

Pentru un turist român este aproape obligatoriu să vizitezi în Roma Columna lui Traian. Ridicată în anii 106 – 113, columna glorifică izbânda lui Traian asupra dacilor și reproduce diverse scene din războaiele purtate de romani împotriva strămoșilor noștri.

Cucerirea Daciei a fost, poate, cea mai mare realizare a lui Traian, ținând cont de faptul că soldații lui au plecat din ținuturile dacilor cu sute de tone de aur și argint. Tezaurul fabulos pe care l-au jefuit din Dacia a schimbat fața Romei. După cucerirea Daciei, Roma a fost aproape integral reconstruită și modernizată pentru standardele acelor vremuri.

Multă vreme, Columna lui Traian a fost străjuită de un vultur, dar azi în vârful coloanei se află statuia Sfântului Petru.

Pantheonul și Piața Navona

Piata Navona

După o vizită la Colosseum, unul dintre locurile antice pline de culoare pe care poți să le vizitezi în Roma este Pantheonul sau templul zeilor. Cupola lui măsoară peste 43 de metri înălțime și lasă lumina să pătrundă cu o rază puternică din centru pentru a arăta lumii măreția zeilor. De la Pantheon poți face o plimbare scurtă către Piața Navona, una dintre cele mai frumoase piețe din Roma, cu o atmosferă deosebită, romantică și relaxantă.

Aici poți admira cele trei fântâni cu personaje fabuloase și statui de un dramatism impresionant. Fântâna din centru este dedicată celor patru râuri: Nilul, Gangele, Dunărea și Rio de la Platta, iar fântânile laterale sunt dedicate lui Neptun și unui Maur care ține în brațe un delfin.

Fontana di Trevi și Piazza di Spagna

După ce ai trecut prin piața Navona, trebuie neapărat să mergi în Piazza di Spania pe care o recunoști după scările ei monumentale pe care italienii și turiștii se adună să se odihnească, să savureze un gelatto sau un cappucinno.

Iar din această piață, mergi către celebra Fontana di Trevi, pentru că aici trebuie neapărat să îți pui o dorință și să arunci un bănuț în apă. Oricâte locuri minunate vizitezi în Roma, dacă nu îți pui o dorință la Fontana di Trevi vei pierde tot farmecul acestui oraș.

Statuia lui Neptun care domină fântâna, statuile care simbolizează abundența și sănătatea, animalele și toate elementele decorative sunt impresionante. Fântâna este minunată pe timp de zi, dar și mai fermecătoare noaptea, când luminile scot în evidență detaliile statuilor.

Grădina și Villa Borghese

Numită grădină, ea este un veritabil parc întins pe 80 de hectare. Inițial, aici a fost o podgorie transformată treptat într-unul dintre cele mai frumoase parcuri ale Romei. Villa Borghese găzduiește o galerie de obiecte de artă adunate de Scipione Borghese între care se regăsesc faimoase sculpturi de Bernini și Canova, precum și picturi de Caravaggio, Tiziano și Raffaello.

Tot aici vei găsi o galerie de artă modernă și Muzeul Național Etrusc, unde poți studia diverse obiecte și artefacte descoperite din perioada etruscă.

Boca della Verita sau Gura adevărului

Celebrul disc de marmură cu chip de om și o gură larg deschisă ascunde o poveste sângeroasă. În timpurile medievale, aici erau aduși cei care comiteau sperjur sau adulter, cei care tâlhăreau și omorau. Oamenii se adunau în jurul lor și începea judecata. Iar cei care erau găsiți vinovați, erau obligați să bage mâna prin gura de piatră.

În spatele discului stătea un călugăr care le tăia mâna cu o sabie. Așadar, cine jura strâmb era pedepsit și rămânea fără o mână.

Celebra Boca della Verita poate fi vizitată în piața cu același nume, la intrarea în biserica Santa Maria de Cosmedin.  

Il Vittoriano

Este una dintre cele mai frumoase clădiri monumentale din Roma, dedicată primului rege al Italiei unite, Vittorio Emanuele al II-lea. Clădirea este cunoscută și sub numele de Altarul Patriei și simbolizează unitatea Italiei.

Clădirea este situată în centrul zonei antice a Romei și se află la câțiva metri de Piazza Venezia, un alt loc deosebit de atrăgător pentru turiștii care vin în capitala Italiei. Iar, dacă urci pe acoperișul clădirii, poți admira panorama orașului cu ajutorul unei lunete.

Cartierul Trestavere

Dacă vrei să intri cu adevărat în atmosfera bucolică, romantică și ludică a Romei, trebuie să te plimbi agale pe străzile din Trestavere. Totul are aici o atmosferă tipic italienească. Zidurile din piatră sunt încărcate de flori și plante cățărătoare vara, casele sunt tencuite în culori calde, mediteraneene, iar terasele te îmbie cu muzică veselă și paste delicioase.

Este cartierul cel mai boem, cel mai liniștit și cel mai surprinzător al Romei. Aici vii să te relaxezi, să bei o cafea la terasă și să stai la soare pe trepte din piatră.

Locuri inedite să vizitezi în Roma

Grădina cu trandafiri și Grădina cu portocali

Cele două mici grădini se află pe una dintre cele 7 coline ale Romei, aproape de stația de metrou Circo Massimo. Este suficient să urci pe bulevardul cu același nume și vei descoperi imediat Grădina cu trandafiri care găzduiește peste 1000 de soiuri de roze, care mai de care mai frumoase și parfumate.

Câțiva metri mai sus vei descoperi și Grădina cu portocali sau Parcul Savello, după numele familiei care a deținut această grădină în trecut. Grădina are o singură alee, dar are o priveliște interesantă către domul Bazilicii San Pietro.

Piața și Bazilica Sf. Petru

Printre cele mai importante locuri pe care trebuie să le vizitezi în Roma se numără Vaticanul și domeniile papalității. Mergi în piața centrală a Vaticanului să admiri frumoasa biserică închinată Sf. Petru. Este o bijuterie a epocii renascentiste, găzduiește 44 de altare, aproape 400 de statui și 135 de mozaicuri. Întreaga clădire și piața acoperă o suprafață de 23.000 mp. În jurul pieței rotunde vei putea admira o serie de coloane și statui de sfinți, iar în centrul ei un obelisc egiptean.

Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină

Odată ajuns la Vatican, trebuie să intri în Palatul Apostolic unde vei putea admira Capela Sixtină. Pictura faimoasă, realizată de Michelangelo, stârnește emoții atât de puternice, încât mulți turiști se simt copleșiți, acuză senzație de vertij sau amețeli puternice.

Scenele dramatice pictate pe tavanul Capalei, culorile, mișcarea și efectul tridimensional sunt copleșitoare. Nimeni nu vizitează Capela Sixtină fără să rămână impresionat pe viață!

De la Capelă, poți face o vizită la muzeele Vaticanului precum Muzeul Pio-Clementino, Muzeul Chiaramonti, Muzeul Gregoriano Etrusco și Muzeul Gregoriano Egiziano, fiecare dintre ele organizate pe teme diferite.  

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!

Ultima modificare noiembrie 1, 2023 5:14 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale