Ce să vizitezi în Budapesta, capitala celor 9 poduri

.

Capitala de pe malurile Dunării sau Capitala celor 9 poduri, Budapesta reprezintă o surpriză pentru orice turist, cu aerul ei princiar și romantic. Dacă vrei să vizitezi Budapesta, alege o perioadă caldă de la începutul toamnei, când panorama orașului este fermecătoare.

Se spune că, dacă vrei să vizitezi Budapesta, trebuie să te cazezi în Buda, în zona cea mai liniștită a capitalei, dar să te distrezi în Pesta. Capitala Ungariei este împărțită de Dunăre în două zone aproape la fel de mari și de bine dezvoltate.

Buda se întinde pe dealurile care coboară spre Dunăre și este mai degrabă zona de locuit, iar Pesta se întinde la câmpie și reprezintă zona administrativă, comercială și industrială a orașului. Tot aici se găsesc și cele mai multe cafenele, restaurante și locuri pentru distracție.

Croaziere pe Dunăre și podurile monument

Ce să vizitezi în Budapesta, capitala celor 9 poduri

Orice vizită reușită la Budapesta ar trebui să înceapă cu o croazieră pe Dunăre. Astfel, de pe apă, vei reuși să observi o mulțime de clădiri emblematice, palate și obiective turistice, atât pe un mal, cât și pe celălalt. În plus, vei putea admira cele 9 poduri ale Budapestei, fiecare cu arhitectura și elementele lui specifice.

Cele mai populare și căutate poduri de către turiști sunt Podul cu Lanțuri, Podul Margareta sau Podul Libertății. Dar mândria localnicilor este Podul cu Lanțuri unde se organizează în fiecare an un festival artistic și de unde pleacă funicularul către Castelul Buda.

Funicularul din Budapesta

Ce să vizitezi în Budapesta, capitala celor 9 poduri

Dacă ai admirat orașul de pe apă, întoarce-te la Podul cu Lanțuri pe post de pieton și te vei bucura de o nouă experință în capitala Ungariei și de o altă panoramă deosebită. În apropiere de pod, se află stația de funicular care te va duce în câteva minute pe dealul Buda, prima oprire, dacă vrei să vizitezi Budapesta din cel mai important loc istoric și geografic.

Funicularul are o înălțime de 95 de metri și are două cabine, în fiecare dintre ele putând încăpea câte 24 de persoane. Este al doilea cel mai vechi funicular din lume, dat în folosință în anul 1870. Din funicular vei putea admira Dunărea și clădirile frumoase de pe malul opus, dar trebuie să te grăbești să faci poze, deoarece călătoria durează doar 3 minute.

Castelul Buda sau Palatul Regal

Ce să vizitezi în Budapesta, capitala celor 9 poduri

Construit pe Dealul Buda și ușor de observat din orice punct al orașului, Palatul Regal este o clădire impunătoare care unește mai multe constucții în stil baroc și romantic. Prima clădire a palatului a fost construită în anul 1265 cu scopul de a observa de la depărtare invaziile mongole și tătare din vremurile respective.

În fiecare secol, Castelul Buda a fost renovat, extins și înfrumusețat, azi fiind o bijuterie arhitecturală, inclusă în Patrimoniul UNESCO. O plimbare prin grădinile palatului este o adevărată încântare, iar la interior poți vizita Muzeul de Istorie și Galeria Națională de Artă.

Bastionul Pescarilor

Ce să vizitezi în Budapesta, capitala celor 9 poduri

Construit în stil romanesque, cu o terasă din piatră albă de-a dreptul elegantă și romantică, acest bastion datează din epoca medievală. El a fost ridicat pe Dealul Castelului și are 7 turnuri care reprezintă cele 7 triburi de huni care stau la baza poporului maghiar.

Biserica Matyas

Ce să vizitezi în Budapesta, capitala celor 9 poduri

Aflată foarte aproape de Bastionul Pescarilor, biserica Matyas este cea mai veche biserică din Budapesta și surprinde turiștii prin arhitectura ei gotică și prin acoperișul din țigle colorate.

La interior, biserica are vitralii minunate și numeroase statui și mozaicuri cu o deosebită valoare estetică și artistică.

Biserica ar fi fost construită pentru prima dată de regele Ștefan cel Sfânt în anul 1015, primind hramul Adormirea Maicii Domnului, dar a fost distrusă în urma invaziei mongolilor din anul 1241. Lucrările la actuala biserică gotică au avut loc între anii 1255-1370 în mai multe etape sub regi precum Béla al IV-lea și Ludovic I cel Mare. Biserica a fost folosită mai ales de etnicii germani. Denumirea sa populară de Biserica Mátyás provine de la numele regelui Matia Corvin, care a ordonat renovarea turnului sudic al acesteia.

Dealul Gellert și Citadela

Ce să vizitezi în Budapesta, capitala celor 9 poduri

După ce ai vizitat Castelul Buda, merită să faci o plimbare relaxantă pe dealul Gellert. De sus vei avea o panoramă deosebită asupra Dunării și asupra clădirilor importante din inima Budapestei. Pe dealul Gellert se află și o peșteră, dar și o biserică interesantă, și tot aici poți admira Statuia Libertății.

În vârful dealului, fortăreața Citadelei a fost construită de autoritățile austriece după înfrângerea revoluției maghiare din 1848. Citadela este construcția aflată la cea mai înaltă altitudine din capitala ungară.

Strada Vaci, magazine și terase

Vaci Utca este strada pe care trebuie neapărat să o vizitezi în Budapesta pentru a simți cu adevărat pulsul orașului. Ea leagă Piața Centrală de Piața Vorosmarty și este o stradă pietonală plină de magazine, restaurante cu specific tradițional și terase.

Opera de stat

Ce să vizitezi în Budapesta, capitala celor 9 poduri

Nu trebuie să ratezi să vizitezi în Budapesta Teatrul Operei de Stat, impresionant prin arhitectura sa masivă. Clădirea găzduiește totodată Baletul Național și Orchestra Filarmonicii.

Ce să mai vizitezi în Budapesta: Grădina Zoologică și Grădina Botanică

Ce să vizitezi în Budapesta, capitala celor 9 poduri

Cele două grădini îmbietoare pentru familiile cu copii par să fie printre cele mai vechi din lume. Grădina zoologică adăpostește peste 1100 de specii de animale și păsări, iar ceea ce o face specială este că se află chiar în oraș.

Cele două grădini reprezintă o oază de verdeață și de liniște în centrul Budapestei și sunt atractive pentru copiii care găsesc aici diverse activități distractive.

Unde să te relaxezi în Budapesta: Băile termale Szechenyi

Ce să vizitezi în Budapesta, capitala celor 9 poduri

Budapesta este recunoscută în lume pentru băile ei termale, iar cele mai cunoscute sunt Băile Szechenyi alimentate de două izvoare bogate.

Clădirea băilor are o arhitectură imperială și deosebită. La interior sunt 15 piscine, și altele 3 la exterior. Cu toate acestea, băile sunt foarte solicitate și este bine să îți rezervi locul din timp cumpărând biletele on-line.

Apa de aici este recomandată pentru osteoartrită, artrită cronică, reabilitare după traumatisme și intervenții chirurgicale ortopedice, boli ale coloanei vertebrale, dureri nevralgice și deficiența de calciu a sistemului osos. În holul cu izvor puteți bea apă minerală medicinală, recomandată pentru tratarea diferitelor probleme de medicină internă. 

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton