Castrele romane din România. 10 locuri pe care merită să le vizitezi!

.

Castrele romane din România descoperite până acum au ajuns la un număr de 167 de fortificații. Toate au fost construite pe traseul celor mai importante drumuri de frontieră deschise de armata romană în Dacia.

Castrele romane din România ne arată modul în care Dacia a fost cucerită de trupele Imperiului Roman, provincie cu provincie, pornind de la Dunăre spre Transilvania!

Cele mai multe castre romane rămase până în zilele noastre se găsesc în Dobrogea, în județele Constanța și Tulcea, în Oltenia (Mehedinți, Dolj, Olt), în Muntenia (Teleorman și Argeș), și în Transilvania (Brașov, Cluj sau Hunedoara).

Cum se construiau castrele romane în perioada ocupării

Castrele romane constituiau baza trupelor romane care staționau o vreme pe teritoriul dacilor. Cele mai multe au fost castre temporare și se construiau din pământ, înconjurate de șanțuri de apărare. De obicei, aveau o formă dreptunghiulară perfect trasată

Castrele de legiune, mult mai mari și mai complexe, erau înconjurate de ziduri groase din piatră, din care au rămas până în zilele noastre doar ruine îngropate.

Castrele de legiune aveau porți mari, unele străjuite de turnuri, pe fiecare latură. În cele patru colțuri, aveau turnuri de pază fortificate. Iar în interiorul lor erau construite clădirea comandantului, comandamentul, cazărmile ostașilor și mai multe depozite sau hambare pentru armament și hrană. Existau de asemenea un tribunal, o sală de adunare și un altar închinat zeilor romani. Rețeaua de drumuri din incinta castrelor erau trasată cât mai drept, iar aleile se încrucișau perpendicular.  

Castrele romane din România pe care merită să le vizitezi

Răspândite în întreaga țară, castrele romane sunt în mare parte doar ruine. Pe alocuri au mai rămas în picioare o parte din turnurile sau porțile lor fortificate, ridicate din piatră dură. Iată câteva dintre castrele care mai pot fi vizitate și care oferă informații inedite din istoria Daciei.

1. Castrul roman de la Drobeta

A fost prima cetate ridicată din piatră în Dacia romană. O scenă de pe Columna lui Traian ce prezintă momentul inaugurării podului ( în primăvara anului 105) ne arată castrul deja construit. Este o fortificatie de dimensiuni mici, pe o suprafață de numai 2 ha.

2. Castrul roman Porolissum de la Moigrad, județul Sălaj

Castrul Porolissum este unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România. A fost cel mai nordic punct de apărare al Daciei Romane, construit după ce împăratul Traian a început al doilea război împotriva dacilor. Construcția inițială din lemn, cu fundații de piatră, găzduia aprozimativ 5000 de soldați. Mai târziu, fortificația a fost mărită și reconstruită din piatră.

În timpul împăratului Septimiu Severus, a devenit o adevărată urbe, iar negustorii ai primit aprobarea de a lucra independent. Romanii s-au retras de aici în 271, dar castrul a continuat să fie locuit timp de mai multe secole.

3. Castrul roman de la Buciumi

A fost un puternic punct fortificat în sistemul defensiv al Daciei romane, asigurând apărarea zonei Porolissum. Ansamblul de piatră a fost construit în anul 114 și a fost sediul cohortei a II-a Augusta Brittonum.

4. Cetatea de la Sucidava

Romanii au cucerit capitala tribului dacic al sucilor și au ridicat aici mai multe fortificații, construind cu timpul o adevărată cetate. Ruinele ei se găsesc acum în vatra orașului Corabia, pe malurile Dunării.

În complexul arheologic, însă se mai văd zidurile de apărare cu opt. Au mai fost identificate băile romane și o bazilică paleocreștină (secolele V-VI). Cetatea se remarcă prin „fântâna secretă”, o capodoperă inginerească, menită să aprovizioneze cu apă așezarea în timpul asediilor. Tot aici se găsește piciorul unui pod roman construit peste Dunăre în timpul lui Constantin cel Mare. Inaugurat în 328, podul avea o lungime de peste 2.400 de metri, fiind considerat unul dintre cele mai lungi poduri ale Antichității. Podul lega Sucidava de Bulgaria de azi, dar a avut o existență scurtă.

5. Castrul roman Potaissa din Turda

Acest castru a fost construit de Legiunea a V-a Macedonica pe platoul numit Dealul Cetății, în anul 168. Inițial, aici a existat o cetate dacică, distrusă ulterior de romani. Potaissa a fost cel mai mare castru de legiune cu funcționare îndelungată în Dacia. Ocupa o suprafață de 23,4 ha și adăpostea 5.000 de militari.

6. Castrul roman Apulum din Alba Iulia

Apulum, poarta principala

Construit pe ruinele așezării dacice Apoulon, castrul roman Apulum din Alba Iulia a fost unul dintre cele mai importante centre ale stapanirii romane de pe teritoriul Daciei. Aici a fost cantonată Legiunea a XIII-a Gemina (106-271), care avea rolul de a păzi ținutul aurifer și drumul de transport al aurului către Roma.

7. Castrul roman Tibiscum din Caransebeș

Fondat de romani în anul 106, acest castru rămâne cel mai important vestigiu antic din Banat. Ruinele se află răspândite pe raza satelor Jupa și Iaz, fiind despărțite astăzi de cursul râului Timiș. A fost un castru de importanță auxiliară pentru romani, dar pentru zona respectivă era o fortificație importantă de apărare în Câmpia Timișului.

8. Castrul roman Jidova, Câmpulung Muscel

A fost construit de romani între anii 190-211 din piatră și cărămidă arsă. Castrul Jidova, aflat la intrarea în Câmpulung Muscel este cea mai importantă și bine păstrată construcție militară de acest gen de pe traseul Limesul Transalutanus.

Aici mai pot fi văzute puternicul zid de incintă din piatră, cu porțile și turnurile adiacente, clădirea ofițerilor, locuința comandantului, magazia în care erau adăpostite proviziile pentru hrana soldaților, precum și ingeniosul sistem de încălzire specific tehnicii romane, asa-numitul hypocaustum.

9. Cetatea de la Capidava, județul Constanța

Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi castru roman, pe malul drept al Dunării dobrogene, pe locul unde se află astăzi satul cu același nume Capidava. În timpul Imperiului Roman a avut un rol important pe linia de apărare a Dunării.

Distrusă de goți în secolul III, fortificația a fost refăcută în secolul următor, devenind apoi și centru episcopal. După retragerea oficială romano-bizantină din Dobrogea (circa 600), cetatea a fost reclădită de bizantini în secolul X, adăpostind și populația băștinașă. Incendiul provocat de pecenegi în 1036 a dus la abandonarea definitivă a acesteia.

10. Castrul roman Germisara, lângă Geoagiu Băi

Cunoscut drept castrul roman de la Cigmău, a fost un castru de unitate auxiliară, alături de o așezare civilă, localizat în imediata apropiere a localității Geoagiu.

Descoperirea efectivă a castrului a avut loc în septembrie 2007. El este considerat de specialiști foarte important pentru că apăra vechiul drum imperial care unea capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de Apulum (Alba Iulia), dar și exploatările de aur din Munții Apuseni (Zlatna și Roșia Montană).

Ultima modificare decembrie 21, 2022 1:51 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale