Care este diferența dintre hotel și motel

.

Ai întâlnit adesea termenii de hotel și motel căutând cazare pentru călătoriile tale, dar poate nu cunoști prea bine diferența dintre hotel și motel. Află de ce hotelurile sunt mult mai scumpe decât motelurile și la ce să te aștepți în diferite locații de cazare.

Cei mai mulți dintre noi preferăm să ne cazăm la hotel, atunci când ne plănuim călătoriile și vacanțele. Dar în unele situații, un motel sau un hostel poate fi o alegere la fel de bună, însă mult mai ieftină. Află care sunt principalele unități de cazare și care este diferența dintre hotel și motel sau hostel pentru a face alegerea cea mai bună în călătoria ta.

Ce este o unitate de cazare

Unitatea de cazare este o structură care oferă servicii de găzduire pentru turiști și clienți, alături de alte facilități precum odihnă, relaxare, divertisment, masă, centru spa etc. Unitățile de cazare sunt clasificate în funcție de pachetul de servicii pe care-l oferă oaspeților, în funcție de dimensiuni, arhitectură, locație și preț.

Principalele servicii pe care le oferă o unitate de cazare sunt:

  • spațiu pentru odihnă și relaxare în camere single, duble, matrimoniale sau twin, apartamente, bungalouri, corturi sau alte spații inedite;
  • restaurant: mic dejun, prânz, cină, gustări, bar;
  • evenimente business și sociale, petreceri, muzică live, piscine, teatru, spectacole și dans;
  • întreținere și curățenie, adică room service;
  • servicii de informare;
  • activități cu ghid (excursii, tururi de vizitare);
  • sporturi în incinta unității de cazare sau în zonele limitrofe;
  • servicii comerciale.

Diferite unități de cazare și specificațiile lor

Universul turismului este deosebit de variat, iar unitățile de cazare se adresează tuturor tipurilor de călători și turiști. Principalele unități de cazare sunt:

  • hotelurile,
  • resorturile,
  • pensiunile,
  • vilele,
  • motelurile,
  • hostelurile,
  • apartamentele private,
  • unitățile de tip B&B – Bed and Breakfast
  • camerele private.

Hotelul

Una dintre cele mai răspândite unități de cazare, hotelul se regăsește în zonele urbane, lângă aeroporturi și gări sau lângă stadioane, în diferite stațiuni, în zonele intens frecventate de turiști, pe litoral, la munte, lângă marile parcuri de distracții sau lângă parcurile naționale care atrag turiști indiferent de sezon.

Hotelul este caracterizat prin multitudinea de servicii pe care le oferă în comparație cu celelalte unități de cazare. În primul rând, un hotel oferă o varietate mai mare de camere, de la camere single, cu un singur pat, camere duble, cu pat matrimonial sau cu două paturi twin, junior suite, cu dormitor și living, până la apartamente de lux. Hotelul trebuie să aibă recepție non-stop, restaurant, un lobby, eventual cu bar, o curte pentru relaxare, piscine, centru spa sau sală de sport. De asemenea, un hotel poate oferi servicii deosebite precum masa la cameră, spălarea și călcarea rufelor, organizarea unei petreceri sau ghid pentru călătorii în oraș sau împrejurimi.
În funcție de servicii și facilități, hotelurile se împart și ele în hoteluri urbane, hoteluri de vacanță, hoteluri de tranzit cum sunt cele de lângă aeroporturi sau autostrăzi, hoteluri pentru sportivi sau hoteluri cu bază terapeutică pentru recuperare medicală.

Resortul

Mult mai mare decât un hotel, compus din mai multe unități de cazare, resortul este cel mai complex și cel mai ofertant pentru turiști. Resorturile se întâlnesc de obicei în marile stațiuni de pe litoral sau în zonele cu facilități balneare.

Resortul oferă o gamă extinsă de facilități și activități diverse, restaurante cu delicii locale și internaționale, piscine cu pool bar sau plajă privată cu beach bar, muzică live, concerte, spectacole și dans, centru SPA și Wellness, activități sportive, teatru de păpuși pentru copii, babysitting etc. Multe resorturi au magazine, supermarket-uri, saloane de înfrumusețare sau un cinematograf, fiind adevărate mini-orășele, în care turiștii găsesc tot ce își doresc, fără să mai fie nevoiți să caute diverse produse în afara resort-ului.

Resorturile oferă servicii all inclusive, iar turiștii primesc câte o brățară pe care trebuie să o poarte permanent, pentru accesul la piscină, restaurant, plajă privată și diverse evenimente desfășurate în incintă.

Pensiunea

Clasificate în unele țări cu stele, iar în altele cu margarete, pensiunile sunt unități de cazare mult mai mici decât hotelurile și cu o listă restrânsă de servicii. Există pensiuni de lux, unde poți găsi inclusiv piscină, un mic centru spa, servicii de masă all-inclusive, dar și pensiuni foarte modeste, care oferă doar camere pentru odihnă.

În general, pensiunile se întâlnesc în zonele pitorești, frecventate de turiști, dar și în marile stațiuni sau în orașele turistice.

Motelul

Spre deosebire de hotel, motelul are dimensiuni reduse, camere standard, lipsite de luxul și confortul unui hotel. Motelul este amplasat de obicei lângă autostrăzi sau la periferia localităților și este considerată o unitate de cazare de tranzit. Unele moteluri oferă parcare, recepție non-stop și o cantină sau un mic restaurant.

Alte unități de cazare

Vilele private sunt din ce în ce mai solicitate de turiștii care doresc liniște și intimitate. Acestea sunt complet mobilate și utilate, ca acasă, cu tot ce ai nevoie și la bucătărie și la baie. Trebuie să îți aduci de acasă doar prosoape și cosmetice. De obicei, se percepe o taxă pentru curățenie.

B&B – Bed and Breakfast. B&B este o formă de cazare la gazdă. Turiștii se bucură de ospitalitatea oferită de localnici, primesc un dormitor eventual cu baie proprie și micul dejun dimineața.  

Bungalow. Bungalow-ul este o unitate de cazare construită adesea din lemn, în care pot petrece sejurul un număr restrâns de turiști. Sunt „căsuțe de vacanță”, intime și cu facilități esențiale, fiind regăsite în apropierea plajelor sau la camping.

Camping. Dacă vrei să experimentezi dormitul în natură, atunci alege să petreci o vacanță la cort, sub cerul înstelat. Există locații care oferă diferite servicii pentru persoanele care stau la cort: toaletă, dușuri, mic dejun etc. Pentru o experiență de lux, tot la cort, poți opta pentru spațiile de glamping, regăsite în special în zona montană.

Hostel. Hostelurile sunt unități de cazare cu paturi comune unde pot fi găzduite mai multe familii sau turiști din grupuri diferite. Dacă la un hotel sau un motel rezervi o cameră doar pentru tine și familie, la hosteluri vei împărți camera cu alți turiști, plătind doar patul în care te vei odihni.

Principalele diferențe dintre hotel și motel

Care este diferența dintre hotel și motel

Motel standard in California

Prețul îți arată în mod evident diferențele de calitate, confort și servicii între hotel și motel. Dar și amplasarea celor două unități contează, deoarece fiecare dintre ele are o anumită destinație.

Amplasarea

Hotelurile, fie ele de lux sau modeste, de 5 sau de 2 stele, se găsesc de obicei în orașe, zone turistice și stațiuni. Spre deosebire de hoteluri, motelurile sunt construite pe lângă autostrăzi sau rute intens circulate. Termenul motel a fost inventat în America din combinația cuvintelor ”hotel” și ”motorway”, adică un hotel de tranzit pentru cei aflați în trecere pe autostradă.  

Așadar, la motel te poți opri pentru o noapte să te odihnești în timpul unei călătorii. Unii călători își prelungesc sejurul, datorită prețului convenabil, dar în general este destinat celor care se opresc pentru o zi sau două.

Motelul oferă parcare și camere orientate către parcare, astfel încât îți poți supraveghea autoturismul propriu. La hotel, parcarea poate fi undeva în spate sau în subteran, iar supravegherea se face cu ajutorul camerelor de luat vederi.

Personalul

Hotelurile funcționează datorită unui personal numeros, care se ocupă de curățenie, de masă și de toate serviciile oferite. Un hotel care se respectă oferă recepție non-stop. Și motelul are recepție non-stop, dar numărul personalului este restrâns, de obicei la una sau două persoane care se ocupă de curățenie.

Serviciile

Diferența dintre hotel și motel o fac serviciile, confortul și spațiul. Camerele unui hotel sunt confortabile, spațioase, cu mobilă și paturi moderne. La motel vei găsi doar strictul necesar, un pat și o masă sau o noptieră și un televizor.

În afară de cazare, motelul nu va oferi niciodată serviciile complexe ale unui hotel. Nu vei găsi la motel lobby cu bar, sală de fitness sau cameră de joacă pentru copii, salon de evenimente sau centru spa. Un motel este un loc unde te poți odihni o noapte, pentru a relua călătoria a doua zi. Sau un loc ieftin, lângă un oraș turistic foarte scump, unde te poți caza o zi sau două pentru a vizita principalele obiective turistice.

Prețul

Datorită diferențelor mari de confort și servicii, prețul reflectă cel mai bine ce înseamnă hotel și motel. În mod evident, cel din urmă este mult mai ieftin și constituie o alegere accesibilă, dar pentru tranzit. Dacă ai nevoie de un anumit confort și ești pretențios în ceea ce privește curățenia, masa și serviciile turistice, trebuie să te orientezi către hotelurile recomandate de ceilalți turiști, către hotelurile sau pensiunile de la 3 stele/margarete în sus.

Motelul este una dintre cele mai ieftine cazări. În unele zone, doar pensiunile de tip B&B pot fi mai ieftine decât motelul și, bineînțeles, hostelurile unde plătești doar patul pe noapte. Pentru servicii de calitate și confort, este necesar să alegi o pensiune apreciată sau un hotel unde poți avea toate facilitățile de care ai nevoie.

Indiferent de unitatea de cazare aleasă, verifică din timp aprecierile altor turiști și ai grijă să te cazezi într-un loc curat, igienizat și unde te poți simți protejat!

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton