Turlele înalte, grădinile romantice şi dealurile verzi fac din Salzburg cel mai vizitat şi mai iubit oraş din Europa. Iar ca să te convingi de toate aceste lucruri, trebuie neapărat să-l vizitezi măcar pentru câteva zile.
Localizat sub stâncile masivului Monchsberg, Salzburg este renumit pentru arhitectura sa barocă, lăudându-se cu cele mai multe capodopere din lume ce aparţin acestui gen.
Ce trebuie să vizitezi
Chiar dacă nu are o mărime impresionantă, Salzburg îţi oferă o mulţime de obiective interesante şi fascinante, pe care e musai să le vizitezi. Aşadar, poţi începe cu Domul din Salzburg. Acesta este una dintre cele mai prestigioase clădiri istorico-culturale, construită în stil baroc şi care i-a fost dedicată Sfântului Rupert al Salzburgului. Tot în această catedrală, mărginită de Castelul Residenz pe de o parte, şi de Abaţia Sfântului Petru pe cealaltă parte, a fost botezat şi Mozart. Din scrierile istorice, reiese faptul că domul a fost construit iniţial în secolul al VIII-lea pe o arie sacră unde celţii şi romanii obişnuiau să facă diverse ritualuri de sacrificiu. De la Dom, poţi merge în Piaţa Mozart care adăposteşte Muzeul Memorial Mozart. Clădirea este de departe cel mai căutat obiectiv din Salzburg. Aceasta se află exact în centrul oraşului şi, în prezent, găzduieşte câteva piese importante, cum ar fi vioara folosită de Mozart în copilărie, vioara de concert, clavecinul, portrete, scrisori şi multe alte lucruri ce au aparţinut familiei Mozart. Muzeul poate fi vizitat zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica, de la 9.00 la 17.30.
Şi dacă tot te afli în apropiere, nu trebuie să ratezi Grădinile Mirabell, care includ o serie de statui ce reprezintă zeii Romei Antice, o orangerie, dar şi un pavilion care adăposteşte Muzeul Baroc din Salzburg.
De aici, poţi ajunge destul de repede la Castelul Residenz, care a fost construit de către Arhiepiscopii Salzburgului pentru a arăta lumii puterea şi bogăţia lor. Acesta a fost, iniţial, construit în secolul al XI-lea, după care a fost dărâmat şi reconstruit începând din secolul al XVII-lea.
Iar înainte de a admira Castelul Salzburg, neapărat trebuie să poposeşte pe celebra stadă Uliţa Cerealelor. Farmecul acesteia constă în multitudinea de clădiri vechi, cu ganguri ce ascund mici magazine de antichităţi sau curţi interioare pline de flori şi cafenele. Abia după un astfel de răsfăţ, e indicat să urci până la Înalta Fortăreaţă Salzburg, cel mai înalt punct al oraşului. Ca să ajungi până acolo, ai nevoie de aproximativ 30 de minute, dacă alegi să o iei pe jos sau cu trenul special care circulă din 10 în 10 minute.
Cum ajungi
Deoarece este situat la graniţa dintre Austria şi Germania, majoritatea turiştilor români preferă să ajungă la Salzburg de la Viena sau de la Munich, cu autocarul sau cu maşina personală. Oraşul are totuşi şi un aeroport modern, însă din România, numai o singură companie are zboruri directe.