Situat pe râul Mur, Graz este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Austria. Se află la o distanţă de numai două ore de Viena şi este renumit pentru că aici se găseşte cel mai bine conservat centru medieval din Europa.
Având în vedere că cele mai importante străzi se întâlnesc la Hauptplatz, aici este punctul zero de la care ar trebui să porneşti călătoria. Piaţeta, construită în Evul Mediu, este considerată un important centru al vieţii publice. Şi a continuat să-şi păstreze acest “statut” privilegiat până în zilele noastre: toate tramvaiele din Graz au oprire aici.
Localnicii sunt foarte mândri şi de Schlossberg, un deal împădurit, care se află chiar în inima oraşului şi pe care se înalţă castelul de la care vine numele oraşului (Graz provine din cuvântul slavon “gradec”, ce se traduce prin sintagma “micul castel”). Călătorii: Cisnădioara, o aşezare cu ureche muzicală
Muzee aparte
Landeszeughaus este cel mai mare muzeu de arme şi armuri din lume, găzduind peste 30.000 de arme şi echipamente militare, unele dintre ele datând încă de la sfârşitul secolul al XV-lea. În Graz există şi un muzeu al criminologiei, inaugurat în 1912, de Hans Gross, cel care avea să fie considerat fondatorul acestei ştiinţe. Fanii lui Arnold Schwarzenegger vor fi încântaţi să afle că există un muzeu dedicat actorului (actualmente guvernatorul statului California)! Şi asta pentru că Arnold s-a născut în Thal, un sătuc aflat în apropiere de Graz.
Arhitectură “extraterestră”
Arhitectura clasică şi cea contemporană coexistă într-o armonie perfectă. Un exemplu în acest sens este muzeul de artă contemporană Kunsthaus, care pe timpul nopţii funcţionează ca un imens ecran destinat proiecţiilor video. În anul 2003, Graz a fost primul oraş austriac desemnat capitală europeană a culturii. Cu această ocazie a fost construită o insulă artificială din inox, care găzduieşte o cafenea şi leagă cele două maluri ale râului Mur. Datorită formei ieşite din comun, localnicii îi mai spun şi “Extraterestrul prietenos”. Călătorii: La mare, în Bulgaria