Nimeni nu-i ca mama. Şi totuşi ce faci când ai nevoie de o înlocuitoare pentru câteva ore pe zi? O cauţi pe Mary Poppins?
Copilul tău merită ce-i mai bun. Şi asta se simte mai ales când cauţi pe cineva care să stea cu micuţul sau micuţa ta o bună perioadă din zi. Trebuie să găseşti pe cineva care să fie de încredere, cu bun-simţ şi care să iubească copiii. Cum faci să găseşti persoana cu aceste calităţi şi, mai ales, cum îţi dai seama dacă joacă teatru sau nu? Află ce contează cu adevărat şi ce spun şi specialiştii.
Bona bună vs. bona rea
Primul pas este să te decizi tu asupra acelor calităţi pe care ai vrea să le aibă persoana care va avea grijă de copilul tău. Pentru că probabil te poţi gândi la 1001 de calităţi care sunt toate „esenţiale”, am trecut în revistă câteva semnale de alarmă, poate alegerea prin eliminare e mai uşoară. Nu e semn bun dacă…
Copilul tău nu se bucură când vine bona, ci devine speriat şi retras. Dacă asta nu are legătură cu faptul că ştie că atunci când vine bona pleci tu, ar fi bine să te gândeşti de două ori înainte să mai chemi acea persoană. Uneori, copilul ştie mai bine ca oricine.
Bona nu îţi urmează indicaţiile, ba chiar îţi dă sfaturi despre cum ar trebui să-ţi creşti copilul. Chiar dacă nu e de acord cu tine, o bonă bună ştie că o mamă simte ce e mai bine pentru copilul ei. În plus, dacă te înfruntă pe tine, gândeşte-te ce efect are autoritatea ei asupra copilului.
Adesea întârzie şi inventează tot soiul de scuze. Dacă nu ia în serios jobul, probabil că nu reprezintă o prioritate pentru ea. E greu de crezut că o persoană care nu poate fi responsabilă pentru ea însăşi poate avea grijă eficient de altcineva.
Cum faci să accepte bona?
Sigur că legătura cu tine este centrul universului copilului tău. Dacă atunci când e sugar depinde de tine pentru aproape tot şi are nevoie să se simtă în siguranţă, între 1 şi 3 ani începe să se manifeste treptat nevoia lui de independenţă. Afectivitatea copilului se diversifică şi se îmbogăţeşte treptat. Ataşamentul faţă de tine devine din ce în ce mai evident şi îşi poate manifesta gelozia atunci când altcineva decât el e mai aproape de tine. Începând de la 2 ani, poate să reacţioneaze destul de intens dacă îşi dă seama că pleci de lângă el. E recomandat să îi explici în cuvinte simple şi pe un ton cald că mama se întoarce şi că până atunci va avea grijă (spunându-i pe nume) bona de el.
«Suvenir» de la mami
E important să îi laşi nişte indicii cât mai concrete că te vei întoarce. De exemplu, dă-i un obiect care să îi amintească de tine (o jucărie, nişte mărgele de plastic), pe care să îl ţină aproape ca şi cum ai fi şi tu în preajmă. Un alt mic truc este să aibă o activitate plăcută când pleci tu de-acasă. Ceva ce-l poate continua cu bona – ceva de colorat sau de modelat cu plastilină. Pregătiţi împreună activitatea şi spune-i că vrei să vezi ce a făcut atunci când te întorci acasă. Preocuparea de a realiza ceva pentru care să te facă să te întorci îi va distrage atenţia. Dacă anxietatea copilului tău e mare, deşi faci astfel de trucuri, se poate să aibă legătură şi cu lipsa de calităţi a bonei.
Vocea lui Mary Poppins
Am cerut pentru tine câteva informaţii utile când vine vorba de angajat o bonă profesionistă. Raluca Gogăniceanu, de la agenţia „Mary Poppins Family”, ne-a explicat pe ce criterii sunt angajate bonele şi cum sunt ele verificate.
„Agenţia nu angajează bonele propriu-zis, ci face un fel de intermediere între bonă şi angajator, adică mămici, tătici. Bonele sunt alese în urma unui cumul de testări, dintre care prima impresie şi testarea psihologică sunt printre cele mai importante etape”, spune Raluca. „Un psiholog face testările şi decide dacă bona respectivă întru-neşte sau nu calităţile cerute. Criterii care atârnă greu sunt experienţa cu copiii, răbdarea, prezenţa, ţinuta îngrijită, dragostea faţă de copii şi, nu în ultimul rând, recomandările.”
Care ar fi profilul „bonei ideale”? Ce fel de bonă caută mămicile zilele astea? Cele mai multe cliente au copii mici, între 0 şi 3 ani, şi caută bone de vârstă medie – 40-50 de ani – , mimimum cu studii medii şi cu experienţă în lucrul cu copiii. „Puncte în plus” primesc şi acelea care cunosc o limbă străină şi sunt nefumătoare. Pe lângă activităţile de îngrjire, în responsabilităţile bonei intră şi prepararea mâncării copilului, servitul mesei, joaca, plimbarea în parc şi mici activităţi de educaţie – atât cât se poate la vârsta copilaşului. Iar dacă vrei să ştii şi cât costă, află că bonele nu sunt atât de costisitoare cum ai auzit tu prin birou. Pentru 8 ore pe zi, de luni până vineri, o bonă cere între 1000 şi 1200 de lei pe lună.
Foto: Shutterstock