Bogdan Bănică, arhitect: „Da, îţi poţi decora casa cu bani puţini! Iată cum!”

.

Bogdan Bănica este fondatorul Atelier507, un loc unde ideile prind contur. L-am provocat pe Bogdan la un interviu în exclusivitate şi am aflat că arhitectura nu este o profesie, ci o vocaţie, şi că orice casă poate să arate superb chiar şi cu un buget mic.

Decoraţiuni cu bani puţini

Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru design şi arhitectură?

Pasiunea pentru arhitectură a plecat de la dorinţa de a lăsa în urmă ceva reprezentativ, care sa conteze cu adevărat. Mi-am petrecut foarte mult timp în copilărie pe şantiere, mi-a plăcut ceea ce se întâmpla acolo, cum materialele prindeau viaţă şi formau o compoziţie plăcuta ochiului. În momentul în care am şi început să înţeleg mai bine ce se întampla acolo a început să mi se contureze dorinţa de a urma această frumoasă facultate şi meserie.

Cât de stresant este jobul de arhitect? Se câştigă bine din asta?

In primul rand, arhitectura nu este un job, este o vocatie. De la job ieşi la pensie, din arhitectură nu te pensionezi. E lifetime lifestyle. Să devii şi să fii arhitect este destul de stresant, date fiind responsabilităţile faţă de societate, oamenii şi aşteptările acestora. În România, arhitectura nu este percepută şi apreciată la adevărata ei valoare, din acest motiv câştigurile sunt decente. Cel putin deocamdată.

Ce înseamnă să ai business de succes în acest domeniu?

În primul rând trebuie să fii perseverent şi adaptabil. Fiecare proiect, beneficiar şi aşteptare diferă, iar noi trebuie să ne adaptăm la fiecare în parte, astfel încât să ne putem duce munca la final cu rezultat maxim.

Înţeleg românii necesitatea contractării unei atelier de design şi arhitectură?

Din păcate, în România arhitectura se face încă după ureche. O să mai treacă ceva timp până când românul va înţelege importanţa unui arhitect, dincolo de nivelul semnaturii pe niste planşe care-l ajută să-şi ia avizele şi autorizaţiile de construcţie.
Prezenţa unui specialist este oricând necesară. Prezenţa unui arhitect începe să fie o necesitate izvorâtă din nevoia de eficienţă. Eficienţa înseamnă lucruri frumoase, corecte.

Cum îşi doresc românii să amenajeze o locuinţă? Aveţi şi cereri extravagante sau greu de realizat?

Dorinţele românilor sunt încă neclare, asta din foarte multe motive. De regulă, noi suntem cei care venim cu conceptul general de intervenţie asupra spaţiului şi, de cele mai multe ori, aceasta rămâne şi varianta finală. Există şi cereri extravagante, acestea sunt cele care ne testează inventivitatea şi puterea de creaţie. Sunt acele proiecte la care ai impresia că te împotmoleşti în detalii şi idei, dar după multe discuţii ideile se cern şi rămân doar cele care te fac mându, care te fac să-ţi aduci aminte cât de mult iubeşti această meserie.

Cum putem să fim inventivi acasă?

Inventivitatea oamenilor şi mai ales a românilor nu cunoaşte limite. Orice obiect vechi sau nou poate primi o alta destinaţie, poate primi un alt înveliş care să-l faca diferit. O lampă cu abajur pe tavan, o ţeavă metalica de apă cu un bec în cap sau un cuier făcut din  tocuri de pantofi sunt doar câteva din ceea ce poate face oricine acasă.

Cum ne mobilăm şi decorăm o casă cu bani puţini? E posibil?

Fiecare amenajare este un mecanism economic format din timp, bani, calitate. Experienţa profesională face ca cele trei elemente să lucreze împreună la acelaşi nivel cu maxim de eficienţă. Deci da, se poate!

Care sunt tendinţele în design şi arhitectură în perioada ce urmează?
În ţările nordice si nu numai este un trend al arhitecturii containerelor. E un mic proiect în acest sens şi la noi în Bucureşti, în Centrul Vechi.  Se vorbeşte despre o arhitectură sustenabilă, despre o arhitectură durabilă şi, bineînţeles, de un design pe măsură.În design, de ceva timp este un trend în a reinterpreta funcţia şi utilitatea obiectelor, de la ceas realizat din tacâmuri, la cada transformată în bibliotecă sau canapea, orice este posibil. Tendinţa este originalitatea, inovaţia. Se cultivă creativitatea.

Răspunde la mituri: clasic sau futurist? Apartament la ultimul etaj sau casă? Cadă sau duş? Lustră sau spoturi? Sticlă sau lemn?

Futurist – sunt o persoana ce crede în viitor
Apartament la ultimul etaj – cu condiţia ca vederea să fie una pe măsura apartamentului
Duş – cred în lucruri practice
Lustră sau spoturi – ambele; fiecare îşi are locul ei într-o amenajare
Lemn – pentru că este un material nobil, clasic, dar totuşi modern

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale