Bine de ştiut când pleci în vacanţă în Turcia

.

Peste 10 00 de români îşi vor face concediul de vară în Turcia. Dacă încă nu te-ai hotărât ce fel de vacanţă vrei, găseşti în revista Unica de iunie patru variante sejur, de la apartament închiriat pe cont propriu până la vile de vis, suspendate peste piscine, în complexuri de cinci stele.
Pentru majoritatea turiştilor, Turcia începe la aterizarea pe aeroportul din Antalya, capătă contur în limitele resortului all inclusive în care urmează să petreacă sejurul şi se termină… în duty free-ul din acelaşi aeroport.
Pentru cei care caută mai mult decât plajă, masă all inclusive, piscină, gustare, din nou masă, din nou plajă, Turcia e o ţară fascinantă: e mare, are plaje şi munţi, cu multe locuri de vizitat, de la vestigii antice bine conservate la clădiri medievale superbe , e o ţară foarte populată, cu oameni simpatici şi pitoreşti şi are o gastronomie minunată!
Dar, dacă vrei să profiţi de toate acestea la maximum, e bine să ştii câteva lucruri pe care multe ghiduri turistice omit să ţi le spună:

Banii

Lira turcească s-a depreciat continuu în ultimii ani, aşa că e mai simplu să plăteşti în euro sau dolari. Pentru cheltuielile mărunte – un covrig, o bere sau o îngheţată -, e bine să ai bani mărunţi, cash. |nainte de a pleca în vacanţă, fă turul caselor de schimb şi cumpără dolari, în bancnote de 1 şi de 5. Iar o dată ajunsă în Turcia, când ţi se dă un preţ în euro, întreabă dacă nu-l poţi plăti în dolari şi vei avea surpriza ca în multe locuri să ţi se accepte aceeaşi sumă! Avantaj – tu!

Cardul

E ok să plăteşti şi cu cardul, căci mai toate magazinele şi restaurantele au POS-uri. Diferenţa faţă de cele de la noi sau din alte ţări europene, este faptul că turcii pot să-ţi debiteze cardul în mai multe monede, direct de pe POS: în lire, în dolari sau în euro. În cazul acesta, cel mai avantajos este să anunţi că plăteşti în euro, din simplul motiv că aşa vei plăti un singur comision de schimb valutar: cel din lei în euro. Dacă spui că plăteşti în lire, banca ta va schimba leii în euro şi apoi în lire, deci suporţi două comisioane. Avantaj – de obicei banca!

Bacşişurile

Nu le considera şpăgi, ci doar un mod de recompensare a amabilităţii de care vei avea parte din belşug. Cameristele, şoferii, chelnerii, ghizii turistici, chiar şi persoana care oferă prosoape curate la piscină merită un dolar-doi sau câţiva euro la sfârşitul sejurului. Dacă nu-i dai nimic unui oriental care ţi-a făcut un serviciu, el nu va considera neapărat că eşti zgârcit, ci că nu ai fost mulţumit de serviciile primite, aşa că va încerca să fie şi mai îndatoritor. Şi încă ceva: să nu crezi că turcii aşteaptă bacşiş de la tine pentru că eşti străin! Obiceiul este acelaşi şi între ei.

Cafea, rahat, baclavale, rakî

Le vei găsi din belşug în bazare, dar, dacă vrei cantităţi mai mari sau preţ ca la alimentară, e bine să mergi la… alimentară. Turcia are supermarketuri Carrefour şi Migros, de unde poţi să cumperi aceleaşi produse „tradiţionale” la jumătate de preţ sau chiar mai ieftin faţă de cât costă ele în magazinele speciale pentru turişti. Pentru lucruri scumpe: mobilier vechi, covoare, haine de piele şi bijuterii trebuie însă mergi în bazar sau direct în showroomurile producătorilor.
Ghidul nostru ne-a dus, printre altele, la Alice, o  casă de blănuri  cu peste 140 de magazine în oraşele mari şi hotelurile din Turcia. Aici se produc peste 300 de modele anual, existând permanent cam 20.000 de piese în depozite. Şi ca să-ţi fie mai simplu să-ţi alegi o haină, ţi se organizează o defilare de modă în toată regula. Te interesează preţuri? De la 200 de euro (modele mai vechi, soldate 70-80%), până la 200.000 de euro – cât a costat cea mai scumpă haină vândută aici, o combinaţie de piele de crocodil cu blană de sobol.

Tocmeala

Sunt mulţi care se simt stânjeniţi de acest obicei, şi asta tot din necunoaşterea tradiţiilor orientale, ca şi în cazul bacşişului. Sunt alţii care nu ocolesc tocmeala, dar care-şi închipuie că aceasta constă într-o discuţie relativ contradictorie despre preţul unui produs. De cele mai multe ori, preţul cel mai bun nu se obţine rostind cifre, ci stând de vorbă cu vânzătorul precum cu un prieten: turcii sunt foarte ataşaţi de familie şi nimic nu le face mai mare plăcere decât să-ţi povestească ce le fac rudele, să-ţi arate poza copilului sau să se laude cu echipa favorită de fotbal.
Poveşteşte-le şi tu despre familia ta, arată-le o poză din telefon cu ăla mic, vorbeştele despre ţara ta şi despre fotbal (subiect obligatoriu!), în timp ce bei un pahar de ceai care îţi este oferit strict ca semn de ospitalitate, nu din interes comercial. Iar dacă vrei să cumperi ceva, abia la sfârşitul discuţiei adu vorba despre obiectul dorit – dacă ai fost un bun ascultător şi un bun povestitor, vei obţine cu siguranţă un preţ bun. Avantaj: cei cu suficient timp la dispoziţie.

Traficul

La 75 de milioane de locuitori şi cu o agricultură care hrăneşte jumătate de Europa, e firesc ca circulaţia să fie vioaie, ca să nu spun de-a dreptul aglomerată, în special în Istanbul. Cred ca aici a fost locul în care am văzut, pentru prima oară, o şosea cu 14 benzi, iar asta se întâmpla în 1995! Dar, pentru un şofer cu antrenamentul făcut pe străzile din Bucureşti, nu e chiar aşa greu de circulat în Turcia, cu condiţia să fie puţin mai „grăbit” ca la noi: când e galben la semafor, e timpul să porneşti deja de pe loc şi să mergi cât de repede îţi permite drumul. Iar drumurile îţi permit destul de mult, fiindcă sunt în stare bună şi au, de obicei, trei benzi: câte una pe sens şi una pe mijloc, folosită numai în depăşiri.
Fii atent însă la radare: amenzile sunt usturătoare şi se plătesc pe loc! Eu, pentru o depăşire cu sub 20km/h a limitei de viteză, am plătit peste o sută de euro. Ca pieton, te sfătuiesc să fii cât se poate de precaut. Nu te baza pe faptul că eşti pe zebră: aşteaptă să treacă toate maşinile, asigură-te încă o dată şi abia apoi traversează. Ah, şi încă ceva: dacă vii cu maşina din România, fă plinul la ieşirea din Bulgaria, fiindcă preţul carburantului turcesc este foarte mare: cam 10 lei motorina şi 12-13 lei benzina!

Oferte

Hotel Voyage Belek 5*, pachet 7 nopţi Ultra All Inclusive
Cameră dublă standard – 2 adulţi: 2114-2298 euro (iunie 2012)
Preţul include: bilet de avion, cazare, transferuri, asistenţă touristică, asigurare medicală ţi storno, indiferent de vârstă. Preţul nu include taxele de aeroport (95 euro/persoană).

Hotel Royal Wings 5* – Lara, pachet 7 nopţi Ultra All Inclusive
Cameră dublă standard – 2 adulţi: 1904 euro (iunie 2012)
Preţul include: bilet de avion, cazare, transferuri, asistenţă touristică, asigurare medicală ţi storno, indiferent de vârstă. Preţul nu include taxele de aeroport (95 euro).

Hotel Gural Premier Tekirova 5* – pachet 7 nopţi Ultra All Inclusive
Cameră dublă standard – 2 adulţi: 2249-2364 euro (iunie 2012)
Preţul include: bilet de avion, cazare, transferuri, asistenţă touristică, asigurare medicală ţi storno, indiferent de vârstă. Preţul nu include taxele de aeroport (95 euro).

Zboruri din: Bucureşti, cluj, Sibiu, Bacău şi Satu-Mare.
Detalii pe www.prestige.ro sau la telefon (+4) 021.319.77.94

Foto: arhiva personală, PR

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton