Cu bicicleta în călătorie. Sfaturi şi secrete

.

Traseul, participanţii la trafic şi tipul de bicicletă (una cu frâne funcţionale) sunt repere importante în călătoria pe două roţi. Scurtă sau lungă, ea are câteva reguli stricte. Iată-le aici

Drepturi şi obligaţii

Pistele pentru biciclişti sunt din ce în ce mai vizibile pe trotuare. Însă nu suficient. Prin urmare, tot printre maşini va trebui să-ţi faci loc. De aceea, e bine să ai în vedere câteva sfaturi practice pentru a „convieţui” cât mai bine alături de mijloacele de transport motorizate.

Ghidul biciclistului

► Principalele pericole de pe şosele sunt şoferii neatenţi. Chiar dacă ştii că ai prioritate, nu te angaja în depăşire sau în schimbarea direcţiei până nu eşti convinsă că şoferul a înţeles intenţia ta.
► Dacă în dreapta ta sunt parcate maşini, circulă cu viteză redusă pentru a putea frâna la timp în cazul în care un şofer neatent deschide portiera.
► În cazul în care eşti în spatele unui autobuz sau al unei maşini, păstrează o distanţă considerabilă, pentru a putea frâna din timp atunci când cel din faţă reduce brusc viteza.
► Nu te lăsa derutată de claxoane şi nu trage brusc de ghidon; agitaţia din trafic generează, de multe ori, manifestări necontrolate, antrenând claxoane inutile.
► dacă te afli pe şosele cu trafic auto trebuie să ai în permanenţă una din mâini pe ghidon; evită întrecerile şi mersul în paralel.

Ce nu trebuie să-ţi lipsească

► casca de protecţie, lanţul antifurt (când legi bicicleta ai grijă să fie prinsă bine de un element greu de dezasamblat, iar lanţul să fie trecut şi în jurul cadrului)
► pe timp de ploaie, să ai aripi de protecţie, iar noaptea, echipament de semnalizare (vesta reflectorizantă, ochiul de pisică sau chiar un stop cu lumină intermitentă)
► sistemul de avertizare sonoră (nu te baza doar pe reacţia pe care o aştepţi de la cel avertizat!)
► acele de siguranţă: te scot din impas atunci când pantalonii se agaţă în mod repetat în cuiul de la pedală!

    
Vedete din Romania Vedete internationale