Prima băutură alcoolică din lume, aşa cum a fost ea cunoscută, are 9.000 de ani, este de origine chineză şi este un fel de „ţuică” realizată din orez, miere şi fructe. Prima bere din orz se pare însă că a apărut în Orientul Mijlociu.
Deşi oamenii cu siguranţă că beau bere cu mult înainte, dovezi concrete cu privire la producţia de bere datează de acum 5.000 de ani, din vremea sumerienilor vechii Mesopotamii.
Arheologii au descoperit o serie de vase din ceramică datând din anul 3.400 î.Hr, care păstrau încă urme de reziduuri de bere. Iar un cântec străvechi, ”Imn pentru Ninkasi” – în realitate o odă închinată zeiţei sumeriene a berii – dezvăluie o primă reţetă a acestei băuturi atât de iubite încă de pe atunci şi care era produsă exclusiv de către femeile preotese ale templului.
Băutura spumoasă bogată în nutrienţi reprezenta un element-cheie în alimentaţia sumeriană şi era chiar o alternativă mult mai sigură la consumul de apă din canalele şi râurile din apropierea aşezărilor urbane, în mare parte contaminate cu reziduuri animale.
Citeşte continuarea pe iubescberea.libertatea.ro
Ultima modificare decembrie 10, 2014 11:37 am