Belgia, tara cu orase de turta dulce

.

Antwerp are diamante, moda si cartofi prajiti

Gara din Antwerp acopera patru etaje de peroane cu cupola impunatoare de sticla. Aici incepe modest Bulevardul Diamantelor, strajuit de buticuri pline de pietre pretioase. Multimea de carlionti si tichii dau sentimentul de strazi ale Tel Avivului. Shalom. Intri apoi in inima cosmopolitului amestecat eclectic cu clasic – cladiri negre cu cupole aurii, langa ascutimi moderne de sticla.

Orice impatimita a tenditelor vestimentare trebuie sa faca o vizita la Institutul Modei, cu colectii pline de istorie  si creatii mindblowing ale tinerilor designeri. Nu rata o degustare din unul dintre cele 200 de tipuri de jenever, ginul local, dar ocoleste varianta pepper. Mai bine bere.

Desi nu am fost niciodata mare amatoare, in Belgia nu poti sa te abtii sa nu iubesti berea. Te atrag o traditia de 800 de ani, 800 de sortimente diferite, fiecare cu pahar dedicat, unele trappiste fiind mesterite divin la manastire „Sante”! Grote Markt gazduieste catedrala cu ceas de aur si Muzeul cartofilor prajiti –  care, fie vorba intre noi, s-au preparat pentru prima oara in Belgia si numai naivitatea americanilor le-a atribuit origini franceze. No french fries! Prin tunelul pietonal subteran de sub canal ajungi in catacombele de piatra.  

Brugge un oras rupt parca din povesti

Daca vrei poveste cu cai si calesti, cu dantele si jucarii din lemn pictat, cu lebede pe lac si gradini miniaturale la mal, aici e locul cel mai potrivit. Dupa un sarut langa cel mai romantic loc, manastirea maicilor beguine, trec in revista rapid toate cele trei catedrale, inclusiv sculptura lui Michelangelo „Madonna cu pruncul”. Apropo de catedrale.

E pacat sa le sari din programul tau turistic, din cel putin doua motive: unul ar fi ca sunt niste monumente arhitecturale, iar al doilea ar fi faptul ca in toate bisericile si catedralele din Belgia intrarea este libera.Cu eforturi demne de o sedinta de fitness, tot la Brugge am urcat cele 366 de trepte ale turnului Belfry din varful caruia am ascultat un concert de clopote de langa mecanismul impresionant – un fel de computer mecanic preistoric – al ceasului in timp ce incercam sa zaresc marea pe linia orizontului.

Revenind cu picioarele pe pamant, am trecut pe sub pavilionul contemporan al lui Toyo Ito, denumit de localnici „spalatoria de masini a guvernatorului”, si pe langa alte marturii recente ale fostei capitale culturale europene din 2003. Ca sa inchei rapid: daca ajungi turist in Belgia, sfatul meu este sa te imprietenesti cu un localnic, pe care sa-l rogi sa-ti fie ghid. Doar asa vei avea parte de un tratament privilegiat si vei putea fi sigura ca n-ai ratat nimic demn de luat in seama. 

Baruri, restaurante si papa bun

In restaurante nu se fumeaza, dar în fiecare bar vei gasi ceva (foarte bun) de mancare. Cand pleci saluta barmanul, fara a lasa bacsis.  Fara finetea francezilor sau prospetimea mediteraneana, bucataria belgiana m-a rasfatat cu sosuri de tot felul, cu mustar de sampanie peste branza gouda, cu sandwichuri martino din carne cruda condimentata si anchois afumat, cu sos de bere pe friptura si waffles delicioase. Sa nu uit: este patria cartofilor prajiti cu maioneza.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton