Băile Herculane, vizite regale și ape miraculoase vindecătoare

.

Cea mai veche stațiune din România, Băile Herculane are o istorie la fel de bogată precum apele ei cu numeroase proprietăți binefăcătoare. Legende vechi, povești cu regine, iubiri de neuitat, baluri de demult se împletesc de-a lungul anilor cu frumusețea neasemuită a peisajului la Băile Herculane.

Stațiunea Băile Herculane își leagă numele de legendarul Hercule, iar istoria acestor locuri deosebit de atrăgătoare este veche de pe vremea marilor imperii din Antichitate. Aici au fost descoperite șase statui ale eroului legendar, iar în anul 153 î.e.n era atestată documentar cu numele ”Ad aquas Herculis sacras” (La apele sacre ale lui Hercule).

Băile Herculane, vizite regale și ape miraculoase vindecătoare

Legendele spun că aceste locuri ar fi fost descoperite de fapt de caii soldaților romani, care se îmbăiau în izvoarele termale de pe malul Cernei. Rănile și bolile de care suferea caii se vindecau în câteva zile, astfel că soldații și-au dat seama că au apele au puteri vindecătoare și vestea a ajuns rapid la urechile împăratului. De la izvoarele mirositoare a sulf, risipite pe malul Cernei, s-a ajuns în zilele noastre la unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România și una dintre cele mai atrăgătoare stațiuni.

Frumusețea stațiunii a atras împărați și regine

Puternicul împărat Traian, dar și împăratul Marcus Aurelius Antonius au venit în aceste locuri de legendă, unde se construiau deja băi de marmură, numite thermae, pentru protipendada care îi însoțea. Mult mai târziu, stațiunea a atras alte capete încoronate. Francisc I al Austriei, Franz Iosef și Prințesa Sissi, Carol I al României și Alexandru I, regele Serbiei, toți au venit în căutarea efectelor miraculoase ale apelor termale de la Băile Herculane.

Vila în care se cazau de obicei membrii Familiei Regale a României, în Băile Herculane

Vila în care se cazau de obicei membrii Familiei Regale a României, în Băile Herculane

Construite de romani cu băi impunătoare, reconstruite apoi de regii României și dezvoltate în perioada comunistă, Băile de pe Valea Cernei au intrat într-un con de umbră după Revoluție și au fost lăsate pradă degradării. Dar în ultimii ani, Băile Herculane au renăscut prin inițiativa unor investitori privați care preiau marile hoteluri și dezvoltă turismul balnear.

Tratamente și cure la Băile Herculane

Băile Herculane, vizite regale și ape miraculoase vindecătoare

Stațiunea se află în judetul Caraș-Severin, pe Valea Cernei, între Munții Mehedinți la vest și Munții Cernei la est, la  o distantă de 40 km față de municipiul Drobeta-Turnu Severin. Stațiunea dispune de cincisprezece izvoare cu ape minerale si termale, folosite exclusiv pentru tratarea afecțiunilor reumatologice, psiho-motorii, oculare, gastrice și pentru boli de piele.

Izvoarele termale fierbinți au concentrații ridicate de sulf, clor, sodiu, calciu, magneziu și oligominerale benefice atât extern, cât și intern. Apele tonice și vindecătoare, dar și puternica ionizare negativă a aerului au efecte miraculoase asupra corpului uman. Există și o serie  de contraindicații pentru bolnavii care suferă de tuberculoză, boli ale ficatului, ulcer sau hipertensiune arterială.

Datorită izvoarelor termale, stațiunea funcționează tot timpul anului, multe dintre hoteluri având piscine și baze de tratament competente.

Ce drumeții poți face în jurul stațiunii Băile Herculane

Din centrul istoric al stațiune se poate pleca în drumeție pe trasee montane în Parcul Național Domogled.

Traseul care duce la Grota Haiducilor, marcat cu punct galben și triunghi albastru, începe de lângă izvorul Diana III.

Traseul Izvorul Munk – Grota cu aburi – Grota Haiducilor are o oră și jumătate, trece pe lângă Foișorul Roșu, care oferă o priveliște superbă și ajunge la Grota Haiducilor sau la Peştera Hoţilor, la 186 m altitudine.

Mai pot fi făcute trasee către Cheile Peciniscăi, Cheile Șoimului și Cheile Domogled, spre Crucea Albă și Vârful Domogled la 1106 m altitudine.

Băile Herculane, vizite regale și ape miraculoase vindecătoare

La 7 km de stațiune se află ștrandul public 7 izvoare cu o piscină cu apă termală, unde apa curge continuu din izvoarele captate din munte.

Alte atracții din zonă mai sunt cascada Cociu care are 120 m înălțime (traseu dificil pe timp de ploaie și iarnă), Platoul Austriac, izvorul de apă plată, peștera lui Șerban, Cheile Tăsnei și Moara Dracilor sau Sfinxul Bănățean aflat în rezervația cu același nume de lângă comuna Topleț.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton