3 noiembrie este data din calendar în care sărbătorim Ziua Mondială a Sandvișului. Află cine este cel care a făcut ca această gustare să devină atât de faimoasă.
Originea cuvântului sandviș nu e pe deplin stabilită, dar, conform site-ului orașului britanic Sandwich, din comitatul Kent, se crede că autorul notorietății acestui tip de gustare atât de răspândit în prezent ar fi John Montagu, al patrulea Conte de Sandwich. Nu el a inventat sandvișul, dar a avut o contribuție importantă la popularizarea lui.
John Montagu, al patrulea Conte de Sandwich, cel care a dat notorietate sandvișului.
Se spune că, în jurul anului 1762, ar fi cerut să i se servească bucata de carne între două felii de pâine, pentru a evita să întrerupă o partidă de cărți cu servirea cinei și pentru a nu se umple de grăsime pe degete, lucru care ar fi murdărit cărțile de joc. E posibil ca povestea să fie doar un zvon sau o istorioară de propagandă însă. Dar, curând, lumea a început să comande feluri de mâncare „la fel ca Sandwich”, iar denumirea a prins! Apoi, au cerut doar „un sandviș”.
Primele „sandvișuri”
În secolul I î.Ch. rabinul Hillel cel Bătrân a dat startul unui obicei pascal de a pune bucățele de miel, amestecate cu nuci și verdețuri între două felii de pâine nedospită. În Evul Mediu, oamenii foloseau felii groase de pâine veche drept farfurii, pe care puneau carne și legume – un fel de sandvișuri „descoperite”, cu toate că nu mâncau și pâinea întărită. Olandezii și danezii au de asemenea o lungă tradiție de a servi felii de pâine unse cu unt și garnisite cu carne sau pește, dar și cu alte umpluturi și sosuri delicioase.