Cu câteva luni în urmă, în timp ce mă aflam pe un aeroport, mi-a sărit în ochi titlul unei cărţi: „The Monk Who Sold His Ferrari” („Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul”), de Robin S. Sharma.
Trebuie să o citesc, mi-am zis. Însă până să mă împingă destinul la casa de marcat, m-am lăsat furată de alte ispite.
Câteva reviste internaţionale, pe care nu rezist niciodată să nu le cumpăr. Şi-am uitat de călugăr. La sfârşitul anului trecut însă, o prietenă mi-a dăruit cartea care-mi făcuse cu ochiul pe aeroport, fără
să ştie că mi-o doresc. Şi, cum cred că lucrurile nu se întâmplă niciodată accidental, am început să citesc despre Julian, un avocat celebru, cu un venit cu şapte cifre.
Atacul de cord din sala de judecată îl determină pe acesta să-şi vândă toate proprietăţile, inclusiv superbul Ferrari, şi să plece în căutarea secretului fericirii, ştiut numai de înţelepţii mistici de pe culmile Munţilor Himalaya. Cu ajutorul lor, Julian învaţă să-şi privească mintea asemeni unei grădini magice, luxuriante şi liniştite. „Dacă ai grijă de mintea ta, dacă o hrăneşti şi o cultivi precum o grădină fertilă, ea va înflori. Dar dacă laşi buruienile să prindă rădăcini, nu vei atinge niciodată armonia interioară profundă”, i-au mărturisit înţelepţii.
Se spune că într-o zi obişnuită o persoană rulează în minte aproape 60 000 de gânduri. Însă 95% dintre aceste gânduri sunt aceleaşi cu cele pe care le-am avut cu o zi înainte. Relaţii eşuate, probleme financiare sau lucruri neînsemnate, precum comentariile răutăcioase ale unui coleg. E adevărat, nu putem controla vremea, traficul sau stările celor din jurul nostru, dar cu siguranţă ne putem controla atitudinea faţă de aceste evenimente. Şi putem să ne ferim mintea de gândurile negative şi să le înlocuim pe acestea cu gânduri pozitive, exact aşa cum spune Sharma.
De multe ori uităm să trăim în prezent. Analizăm pe toate părţile felul în care ne-am purtat într-o anumită situaţie, ne supărăm că nu am acţionat altfel, fără să ne dăm seama că rătăcirile în labirintul trecutului nu ne servesc ACUM. La fel cum gonim adesea pe autostrăzile cu planuri de viitor, fără să ne dăm seama că ne îndepărtăm de AZI. Puterea prezentului este un subiect foarte… PREZENT în acest număr.
Poţi afla mai multe din rubrica de psihologie, din experienţa de viaţă a Elenei Gheorghe, care se bucură în fiecare zi de noul rol de mămică sau din interviul cu Tudor Chirilă, care ne vorbeşte despre travaliul de întrebări ce ne tulbură gândurile atât de des. Albert Camus spunea cândva că: „Adevărata generozitate faţă de viitor constă în a da totul prezentului”. Nu amâna să trăieşti!