Cel mai mare târg de carte din lume îşi păstrează valorile superlative, după ce Salonul de la Frankfurt a pus pe masă cea mai mare carte din lume, lansată miercuri, la deschidere.
Peste 7.500 de expozanţi din 111 ţări îşi prezintă la Frankfurt pe Main noile apariţii editoriale, însă doar una a uluit publicul fără să fie mai întâi lecturată.
Considerată cea mai mare carte din lume în acest moment, Atlasul „Earth” („Pământ”) măsoară 1,8 metri lungime şi 2,75 metri lăţime şi conţine 128 de pagini.
Volumul a fost realizat într-o lună şi aparţine unei edituri australiene, care a pus deja în vânzare cele 31 de exemplare tipărite. Direct proporţional cu mărimea sa, preţul unui atlas este de 100.000 de dolari.
Pentru a întoarce paginile atlasului, editorul australian, Gordon Cheers, are nevoie de ambele mâini, coperta cărţii putând fi ridicată cu mare greutate de o singură persoană.
„Earth” conţine hărţile celor cinci continente şi o selecţie a ţărilor anglofone, însoţite de câteva fotografii de înaltă rezoluţie.
Ultimul record la acest capitol a fost stabilit în februarie anul acesta, când Peru a realizat un volum ce cântărea 250 de kilograme, ale cărei pagini măsurau o lungime de 3,2 metri şi o lăţime de 2 metri.
Cartea este intitluată „Cele mai bune dintre gândurile universale”, cuprinde 160 de pagini de texte şi ilustraţii şi este tipărită de editura „Cele mai mici cărţi din lume”.
În România, performanţa editorială este este deţinută de „Tetraevangheliarul”, cea mai mare carte legată în ultimul secol.
Foto: Frankfurt Book Fair