Atenție unde introduci datele personale! Un clic greșit te poate lăsa falit

.
Tot mai mulți români cad pradă infracțiuinii de phishing, asta fie pe motiv că nu își iau măsurile necesare de protecție, fie că trăiesc cu impresia că lor nu li se poate întâmpla nimic rău.

În cazul phishingului, utilizatorii primesc mesaje de tip spam sau pur și simplu mesaje cu aparență perfect legitimă în care li se cere să își completeze profilul existent sau să facă un update, însoțit un link iar în urma accesării acestuia, utilizatorul  a deschis ușa spre propria fraudare.

„Se deschide o pagină foarte asemănătoare cu originalul în care i se cer date suplimentare de autentificare. Odată ce acestea au fost date, autorii infracțiunii de phishing intră în posesia datelor după care le folosesc sau le vând pe piață”, ne-a declarat un ofițer specialist din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO).

Este de remarcat faptul că incidența atacurilor de phishing este mult mai mică în cazul în care utilizatorii folosesc software licențiat deoarece softurile piratate descărcate de pe net pot conține malware-uri ce facilitează obținerea de date confidențiale de către hackeri.

In acelasi timp, folosirea unui browser modern ce ruleaza pe ultima versiune de sistem de operare licentiat corect inseamna activarea functionalitatii de SmartScreen Filter care protejeaza utilizatorul prin detectarea website-urilor susceptibile ca fiind potentiale atacuri phishing.

Și bănci din România au fost țintite de aceste acțiuni de phishing. „La început când intra la noi online banking-ul era necesară doar autentificarea prin nume de utilizator și parolă. Prin introducerea unei pagini de phishing practic se obțineau imediat aceste credențiale care erau, mai apoi, folosite pentru a fi transferați în conturile unor persoane apropiate infractorilor care ridicau banii”, ne-a mai spus ofițerul DCCO.

Citeste mai mult pe Libertatea.ro

    
Vedete din Romania Vedete internationale