Cercetătorii au descoperit că acest animal are o memorie incredibilă. Își amintește expresiile faciale ale oamenilor și își adaptează comportamentul în funcție de ele.
Dacă îți place echitația sau pur și simplu adori aceste animale atât de speciale, trebuie să ai în vedere faptul că pot detecta cu ușurință chiar și cele mai subtile schimbări ale expresiei tale faciale, conform dailymail.
Caii sunt atât de inteligenți încât, dacă au văzut o persoană într-o fotografie și aceasta avea o figură morocănoasă, o vor evita în momentul în care vor fi față în față.
Cercetătorii de la Universitățile Portsmouth și Sussex din Anglia au testat această teorie arătându-le cailor fotografii cu oameni supărați sau fericiți, cu câteva ore înainte de întânire. În realitate, caii au avut reacții diferite față de respectivele persoane.
Nu doar că reușesc să citească expresiile faciale ale oamenilor, dar își pot aminti și starea lor emoțională. Ei sunt capabili să își adapteze comportamentul în funcție de asta.
„Știam că sunt animale inteligente din punct de vedere social, dar este pentru prima dată când am putut dovedi că un mamifer are abilitatea deosebită de a-și aminti emoțiile. Ceea ce este foarte surprinzător este că nu a fost nevoie ca ei să aibă o experiență pozitivă sau negativă cu ei ca să reacționeze diferit, ci pur și simplu să-i vadă în fotografii” a spus dr. Leanne Proops, de la Universitatea Portsmouth, citat de dailymail.com.
Pentru acest studiu cercetătorii au folosit 48 de cai și doi oameni, pe care caii nu i-au mai văzut niciodată. Au condus caii în grajduri individuale și le-a fost arătată o fotografie. Jumătate au văzut o față supărată, cealalaltă jumătate o față veselă.
După câteva ore, caii s-au întâlnit față în față cu persoanele respective. Oamenii s-au purtat neutru, fără să știe ce fotografie le-a fost prezentată animalelor.
Specialiștii au observat că acei cai expuși la o imagine negativă i-au privit pe oameni cu ochiul stâng. La cabaline, ochiul stâng furnizează informații către acea zonă a creierului care procesează stimuli amenințători, ajutând calul să evite agresiunea.
Astfel, jumătate dintre cai au arătat fețe prietenoase, jumătate fețe nervoase.