Animalele, „medici” pentru oameni

.

I-ai auzit pe mulţi dintre posesorii de animale de casă spunând cât de bine se simt de când acestea au apărut în viaţa lor. Gândindu-te la grija în plus pe care o reprezintă, parcă nu-ţi vine să crezi. Totuşi, ei nu mint.
Până şi cercetătorii, vrând-nevrând,au trebuit să recunoască adevărul ce depăşeşte ştiinţa şi să plece capul în faţa lui. Chiar şi fără cuvinte, vietăţile vorbesc. Iar ce spun ele pătrunde în  suflet, ca un balsam vindecător al celor mai grele boli. Chiar nu e poveste şi se întâmplă în… România!

Dii, căluţule, diiii!

Din păcate, sunt prea puţini cei care nu ştiu cum să-şi răsfeţe mai mult căluţii. Şi asta pentru că au descoperit că inteligentele patrupede îi întrec şi pe cei mai renumiţi medici. Caii sunt precum vracii iscusiţi şi pot face minuni. Sorin Goia ştie mai bine.
El a găsit o metodă inedită pentru atenuarea efectelor autismului şi nu doar atât. A descoperit întâmplător acest gen de terapie: „Am avut pe mâini un copil în vârstă de 10 ani, trimis de medic, cu disfuncţii de creştere. După câteva şedinţe de echitaţie, am fost surprins să văd că începe să se dezvolte normal.” Aşa
i s-a dus vestea clujeanului. Iar azi îi trec pragul centrului din Floreşti o mulţime de oameni cu probleme de sănătate. Micuţii cu deficienţe neuromotorii, de la Şcoala Specială „Transilvania”, din comuna Baciu, sunt vizitatori fideli ai căluţilor lui.
După ce copiii ajung să domine un animal atât de mare, încep să capete încredere şi devin comunicativi. Sorin Goia crede că acest sport e bun şi pentru reducerea efectelor sedentarismului.
Dă rezultate excepţionale şi în consolidarea echilibrului, creşterea forţei musculare, a mobilităţii, îmbunătăţirea apetitului şi digestiei, stimularea educaţională şi comportamentală. „Un om imobilizat în scaun cu rotile simte o diferenţă enormă după ce e pus în şa. Priveşte lumea de sus şi se simte învingător”, spune Sorin Goia. Caii îi tratează şi pe cei care au apucat pe căi greşite, consumând droguri. Nimeni nu reuşeşte mai bine decât ei să recupereze persoanele afectate de boli sau accidente care au cauzat traume la coloana vertebrală, distrofii musculare şi chiar paralizii. Totuşi, în România, cei care se bucură mai mult de avantajele hipoterapiei, aşa cum e cunoscută terapia cu ajutorul cailor, sunt copiii.
Iar pentru Sorin Goia şi căluţii săi, cea mai mare răsplată sunt zâmbetele micuţilor care le luminează manejul.

Hai la doctorul „Ham. Te doare?”!

Vrei să-ţi reglezi tensiunea, să scazi nivelul colesterolului, să previi un infarct şi să te bucuri de viaţă? Ia-ţi un câine! Sună a reclamă, însă e rezultatul unor studii aprofundate, la nivel mondial. În ce priveşte dereglările de comportament, terapia asistată de câini oferă numai rezultate pozitive. Un căţel e        leacul-minune împotriva timidităţii, agresivităţii, hiperactivităţii. În plus, convieţuirea cu un patruped hămăitor te face să te simţi util, apreciat şi iubit necondiţionat. În cazul vârstnicilor copleşiţi de singurătate, un câine poate fi cel mai bun ajutor pentru ieşirea din izolare. Pe la noi  bântuie pe străzi sute de căţei fără stăpân. Ce crezi că i-a venit în minte unui domn din Bucureşti? Victor Chitic s-a implicat, alături de colegii de la fundaţia Vier Pfoten, într-un proiect inedit: transformarea căţeilor comunitari în terapeuţi. Şi i-a ieşit. Proiectul „Câini pentru Oameni” se bucură de succes. Nici nu ştii cât de deştepţi şi uşor de educat sunt maidanezii! Cei 8 „magnifici” de la Vier Pfoten, care se ocupă de căţeii salvatori, pot confirma cu mâna pe inimă. Despre ce minunăţii ştiu să facă maidanezii ne povesteşte Victor Chitic.

Şi „cerşetorii” pot fi medici

„Am lucrat cu copii şi tineri, cu rezultate neaşteptat de bune. Am abordat diagnostice precum Sindrom Down, autism, retard, afecţiuni neurologice… Animalul nu judecă, aşa cum fac oamenii câteodată. Pe lângă şedinţele de terapie, pregătim câini şi oameni, pentru acţiuni de căutare şi salvare. Colaborăm cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi chiar am participat la acţiuni reale, în care câinii s-au dovedit a fi eroi.” Codruţ, Negruţa şi Tibi sunt doar câţiva dintre salvatori. Iar Negruţa, deşi culeasă de pe străzi, e unul dintre cei mai buni terapeuţi. Execută cot la cot cu „lorzi” de viţă nobilă, de rasă pură, şi cele mai dificile comenzi din dresaj. A luat şi premii pentru asta şi e tare mândră. A jucat şi în seriale de televiziune şi a fost luată acasă chiar de instructorul ei, Mihai Niculae!

Dar sunt încă mulţi care aşteaptă să devină vedete ca ea!

Delfinii, vindecători din spuma mării I-ai văzut doar în filme jucând asemenea roluri. Dar ei sunt de folos mai mult decât îţi închipui, în viaţa reală. Inteligenţi şi jucăuşi, delfinii sunt inegalabili terapeuţi ai celor care suferă de diverse tipuri de handicap, de autism, de deficienţe de vorbire etc. Delfinii prietenoşi ştiu pur şi simplu ce să facă pentru a-i determina pe micuţii bolnavi să-şi coordoneze mişcările, să vorbească, să înveţe, să socializeze.
Şi le oferă copiilor în schimb giumbuşlucuri acrobatice, se lasă mângâiaţi şi îi poartă pe micuţi pe spate, prin bazine. Din păcate, deşi suntem fericiţii posesori ai unui delfinariu, la Constanţa, nu ne putem bucura de talentele terapeutice ale delfinilor. Căci ar fi mult prea scump un astfel de demers. Dar cât de mult bine ar face! Poate se găseşte cineva dispus să investească într-o astfel de resursă de sănătate şi pe la noi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton