Sunt regizori şi parteneri. De viaţă şi de… teatru. Împreună au fondat, acum şapte ani, un proiect cultural curajos: Unteatru. Proiectul a crescut frumos şi astăzi este unul dintre cele mai cunoscute teatre independente, cu un repertoriu consistent şi producţii premiate. Andreea şi Andrei Grosu au regizat împreună „Don Juan”, spectacol selecționat în Festivalul Național de Teatru, care se va juca pe 20 şi 21 octombrie.
Pe scurt, cum a început povestea Unteatru?
Andreea: Nu ştim cum a început, era ceva ce trebuia să se întâmple, universul aştepta întâlnirea noastră (zâmbeşte).
Andrei: A fost un vis pentru fiecare dintre noi şi a devenit posibil când am început să fim doi.
Cum s-a schimbat Unteatru în aceşti ani, cum a crescut?
Andreea: Creşterea a fost una organică, lentă, la sol. Nu s-a forţat nimic, niciun proces de lucru, niciun spectator, niciun actor.
Andrei: Noi credem că mai e loc pe verticală, deci sperăm la o creştere neoprită. Cel mai important e să crezi mult în ce faci şi lumea va crede cu tine.
Ce aţi învăţat cel mai important fiecare în aceşti 7 ani de Unteatru?
Că oamenii sunt mai importanţi decât orice.
Că nu trebuie să grăbim lucrurile.
Povestiţi-ne despre procesul de creaţie în doi, ca regizori.
Lucrul nostru e continuu, în maşină, pe stradă, la restaurant, acasă. Aşa e viaţa noastră toată, e un proces neîncetat de căutări şi descoperiri, blocaje şi certuri care conduc la spectacol.
În Festivalul Naţional de Teatru veti fi prezenţi cu o montare după „Don Juan” de Moliere. Ce aduce nou Don Juan-ul vostru, de la ce concept aţi pornit în realizarea spectacolului?
Ne-am legat de gândul de prietenie şi aşa am ajuns la o formă simplă în care discutăm mai mult despre încredere, sprijin şi devotament decât despre relaţii pasagere şi decizii rătăcite.
Am redus toată schema de personaje la trei: Don Juan, Sganarel şi Gusman. Am încercat să sprijinim pe umerii lor toată lumea lui Moliere, concentrându-ne pe relaţia dintre cei trei în toate situaţiile propuse de text. Distribuţia a fost una dintre cheile spectacolului. Nevoia de un Don Juan fragil, cuceritor prin nesiguranţa unui om care caută, ne-a condus către doi actori care puteau susţine subtil un drum atât de sinuos: Dan Rădulescu şi Bogdan Cotlet. Cei doi care construiesc toată lumea în care Don Juanul nostru scotoceşte sunt Liviu Pintileasa şi Dragoş Huluba, doi croitori de drumuri pentru eroul ne-erou. Lucrul la spectacol a fost o mare bucurie.
Recomandați-ne câteva de spectacole pe care le putem vedea în octombrie la Unteatru!
„Îngrijitorul” de Harold Pinter (regia: Radu Iacoban)
Radu Iacoban propune o lume post-apocaliptică fascinantă, sumbră, încărcată de atmosferă. O „casă bântuită” înghețată într-un timp trecut, populată de personaje excentrice, pline de umor, care își proiectează cu entuziasm speranțele într-un viitor ce nu se mai arată. (15 octombrie, ora 19.00 și 25 octombrie, ora 20.00)
„Eine kleine nachtmusic” (regia: Gigi Căciuleanu)
Cuvintele creatorului spectacolului: „Mozart pe drum de seară… Eine kleine nachtmusic este o metaforă a ”singurătăţii creatorului de cursă lungă”. Cea a unui solitar Om–Artist, Artist–Om, fără vârstă, Veşnic-Copil, dar în acelaşi timp, şi dintotdeauna: Bătrân-Filozof-Înţelept, Jongleur şi Alchimist… Aici şi Nicăieri, Acuma şi Oricând… Între James Dean şi Pitagora, personajul piesei ”Eine kleine Nachtmusik” nu e (numai) Mozart, Amadeus, sau Wolfgang… E o metaforă.” (Gigi Căciuleanu) 24 octombrie, ora 19.00
Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, va avea loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Mai multe informații pe www.fnt.ro. Bilete pe www.mystage.ro.
Ultima modificare octombrie 11, 2017 3:55 pm